Trufele - aurul negru al pădurilor Moldovei
Dimensiune font:
Peisajul pitoresc al Carpaților din România adăpostește o comoară rară și prețioasă: trufa. Un deliciu culinar adorat de bucătari și gurmanzi din toată lumea, trufele sunt ciuperci care cresc în secret, îngropate în sol, ascunse sub rădăcinile copacilor.
Aflate în inimile pădurilor, trufele rămân o emblemă a bogăției naturale a țării, o comoară care necesită respect, pasiune și dedicare pentru a fi descoperită. Călătoria în lumea trufelor ne amintește de relația strânsă dintre om și natură și de miracolele culinare pe care le poate oferi pământul.
În multe dintre pădurile dense ale României, căutătorii de trufe, alături de câinii lor dresați, caută aceste comori ale pământului. Trufele din România sunt în special de două tipuri: trufa neagră și trufa albă. Trufa neagră, cu un gust puternic și pământiu, este mai comună, în timp ce trufa albă, cu aroma sa delicată și parfumată, este mai rară și, prin urmare, mai scumpă. Dar de ce sunt trufele atât de valoroase? „Trufele adaugă o notă unică oricărui fel de mâncare. Este un ingredient care transformă o masă simplă într-o experiență culinară memorabilă”, spune Loredana, un chef din Iași.
Totuși, în ciuda valorii lor, industria trufelor din România se confruntă cu provocări. Deoarece aveste nestemate sunt colectate în mod sălbatic, pădurile trebuie protejate. În plus, necesitatea unor câini dresați și experiența culegătorilor fac căutarea un proces complicat și anevoios.
Satul Solca, din comuna nemțeană Oniceni, este una dintre localitățile celebre pentru trufe. Solca are faima locului în care trăiește cea mai mare comunitate de culegători de trufe din România. Oamenii sunt autorizați de diverse Direcții Silvice și umblă de la Botoșani, la Buzău, au câini special dresați și caută trufe prin păduri. Unii vorbesc despre asta calm și cu mulțumire de sine, alții sunt agresivi de parcă vrea cineva să le fure „meseria” și banii.
Căutătorii au autorizații pentru Neamț, Iași și Bacău. Câștigurile sunt variate, depinde de an, de seozn, dar și de câini, care sunt importanți. Rasele folosite în căutarea trufelor sunt labrador, golden retriever, vizsla ungurească, cockerul, bretonul spaniel și ciobănescul german. Cei care doresc să meargă la vânătoare de trufe trebuie să știe că prețurile pentru aceste rase de câini pornesc de la 500 de euro și pot ajunge chiar şi la 2.500 de euro, pentru rasa lagotto romagnolo.
Întregul proces de recoltare este unul laborios, stabilit prin lege. Sezonul de culegere a trufelor începe la data de 15 aprilie și se încheie la data de 31 decembrie. Recoltarea se realizează cu maxim doi câini, dresaţi pentru identificarea trufelor. Prețul pe kilogram al trufelor albe (Tuber Magnatum Pico) poate varia de la 2.000 euro/kg până la 6.000 euro/kg. De exemplu, dacă prețul trufelor albe este de 4.000 de euro/kg, o bucată de 50 de grame ar costa 200 de euro.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau