Tumoră benignă de dimensiunea unui pomelo, operată cu succes de un medic al Spitalului Județean Vaslui
Dimensiune font:
Operație foarte dificilă, încheiată cu rezultat pozitiv pentru unul dintre pacienții Compartimentului de chirurgie plastică și reconstructivă din cadrul SJU Vaslui. Bărbatul a fost supus unei intervenții chirurgicale în cadrul căreia medicul specialist în chirurgie plastică și reconstructivă, Ionuț Atănăsoae, a reușit să-i extirpeze un lipom gigant, de aproximativ 2 kg.
Potrivit specialiștilor, lipomul reprezintă o proliferare anormală a țesutului gras. Poate apărea oriunde există celule adipoase în organism, cel mai frecvent în grăsimea de sub piele (lipom subcutanat), din jurul intestinelor (lipom mezenteric) sau în țesutul adipos din spatele peritoneului (lipom retroperitoneal). Practic, celulele adipoase nu se mai dispun într-un strat uniform, ci formează aglomerări cu vascularizație proprie, fiind de cele mai multe ori separate de țesuturile vecine printr-o foiță subțire numită capsulă. Pentru că ajunge să se dezvolte oarecum independent de țesutul gras din jur, lipomul este considerat o tumoră, medicii numindu-l de aceea și tumoră lipomatoasă (de la “tumor”, care în limba latină înseamnă “umflătură”). Asta nu înseamnă nici pe departe că lipomul este un cancer. El poate să crească în timp la dimensiuni impresionante, dar nu își depășește capsula și nu dă niciodată metastaze la distanță, fiind așadar o tumoră benignă.
Rezultatul final- satisfacția pacientului pentru recuperarea calității vieții”
Zilele trecute, la Compartimentul de chirurgie plastică și reconstructivă din cadrul SJU Vaslui, medicii au reușit să extirpeze un lipom gigant, de dimensiunea unui pomelo. Intervenția chirurgicală a fost făcută de medicul specialist Ionuț Atănăsoae, care a descris pe pagina sa de Facebook etapele premergătoare unei astfel de operații, dar și rezultatele ei. “Lipomul, cea mai frecventă tumoare a țesutului subcutanat, este o formațiune alcătuită din țesut adipos (grăsime), ce apare predominant la vârsta a doua. Diagnosticul se stabilește în urma unui consult de specialitate, prin examenul clinic ce presupune examinarea pacientului, localizarea tumorii, determinarea consistenței, dimensiunilor și zonelor adiacente. În acest caz, ecografia este importantă pentru a putea stabili diagnosticul diferențial și se indică efectuarea unui RMN pentru a se vedea cu precizie pe ce face compresiune și pentru evitarea lezării țesuturilor nervoase. De asemenea, vascularizația intensă a tumorii, pe lângă dimensiunile considerabile, a crescut dificultatea acestui caz. Rezultatul final – excizia unui lipom de aproximativ 2 kg și satisfacția pacientului pentru recuperarea calității vieții”, a postat medicul pe pagina lui de Facebook.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau