UAIC dă ora exactă în științele viitorului

info4
info1
info2
info3

Dimensiune font:

| 22-11-2021 15:58

Studenţii de la Facultatea de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au luat parte la etapa SEERC - Sud Est Europeană a celui mai important concurs de algoritmică și programare, ICPC (Concursul Internaţional de Programare pentru Studenţi). Concursul este unul al vitezei, creativităţii şi inovaţiei în rezolvarea problemelor de algoritmică şi programare, iar cei care se prezintă la start sunt printre cei mai buni viitori ingineri de software, informaticieni, cercetători sau dezvoltatori şi fondatori ai serviciilor digitale.

La etapa internaţională care a avut loc sâmbătă, studenţii primei echipe de la Facultatea de Informatică s-au clasat pe un onorant loc 11 din 119 echipe. Rezultatul nostru de la această etapă însă nu ne califică la finala mondială. Pentru noi a fost cel mai scurt sezon şi probabil că în finală vor fi 3- 4 echipe din sud-estul Europei. Pe de altă parte, din cauza pandemiei, etapa de anul trecut s-a desfăşurat la începutul acestui an. La această competiţie, care s-a desfăşurat în mai, noi am fost clasaţi pe locul 4. Decizia finală privind calificarea la mondialele pentru sezonul trecut ar putea fi luată probabil în decembrie sau ianuarie”, a spus lect.univ.dr Paul Diac, coordonatorul studenţilor de la Facultatea de Informatică. 

Etapa pe Iași și etapa națională au avut loc în octombrie, iar participarea la aceste etape a fost mixtă: atât online, cât și fizic, funcţie restricţiile de la datele respective. UAIC a ocupat 4 din primele 30 poziții de la etapa națională, cea mai bună echipă clasându-se pe poziția 8. Aceste 4 echipe s-au calificat la SEERC. „La astfel de competiţii concurezi cu studenţii rezolvând problemele propuse de comisia care elaborează subiectele, comisie din care cel mai adesea fac parte foşti concurenţi. E dificil dar  motivant totodată atunci când ajungi să te concurezi cu cei mai buni”, spune Paul Diac. 

La SEERC au participat 119 echipe din 60 universități din 7 ţări din regiune, cele mai reprezentate fiind Ucraina și România. Echipele noastre s-au clasat pe pozițiile 11, 30, 44 și 73 din cele 119 echipe, rezultate fiind bune având în vedere nivelul ridicat al competiției. În plus, anul acesta, la Facultatea de Informatică din Iași s-a făcut un schimb de generaţii între studenți. Așadar, trei din cel mai buni şase studenţi de anul trecut sunt absolvenţi acum şi nu au mai putut participa.

În fiecare an, competiţia atrage la nivel mondial studenţi din toată lumea. La rundele de calificare participă peste 60.000 de studenţi din peste 3.000 de universităţi din 119 ţări. Studenţii cu cele mai bune rezultate au oportunitatea de a primi oferte de muncă din partea liderilor tehnologiei.

Echipele sunt formate din câte trei studenţi care au absolvit cel mult opt semestre de studii universitare. Fiecare echipă are un computer şi trebuie să rezolve 10 sau mai multe probleme extrem de complexe pe parcursul a cinci ore. Regula a fost puţin schimbată din cauza pandemiei. De când concursul e online, din cauza pandemiei, studenţii fiind în locaţii diferite, s-a renunţat la această regulă. Fiecare lucrează la calculatorul său. Prin urmare, sunt şi mai multe probleme de rezolvat”, spune Paul Diac.

Fiecare problemă de concurs prezintă un scenariu posibil real dar simplificat. După citirea scenariului, participanţii trebuie să inteleaga problemă cu restrictiile specificate pentru datele de intrare şi să implemente algoritmii potriviti. Fiecare problemă trebuie rezolvată complet. Spre deosebire de concursurile pentru elevi, aceste probleme nu au punctaj parţial. Soluţiile trimise de studenţi sunt evaluate automat. Dacă sunt îndeplinite toate cerinţele atunci codul sursă este acceptat. De obicei răspunsul este primit în câteva secunde. Dacă a fost acceptată rezolvarea, atunci poţi trece la următoarele probleme. Dacă soluţia produce un răspuns greşit, depăşeşte limita de timp sau memorie, echipa este penalizată dar poate să încerce iarăşi să trimită o soluţie adaptată în functie de verdictul evaluatorului automat. Concursul este mai interesant când se desfăşoară în format fizic pentru că toţi trei membrii echipei trebuie să împartă un singur calculator. Şi atunci lucru în echipă este şi mai relevant, pentru că implică încrederea în ceilalţi colegi care vor să folosească calculatorul. Dacă unul spune că rezolvă în jumătate de oră o problemă vrei să te poti baza pe faptul că va reuşi acesta. Indiferent dacă sunt în online sau în fizic, membrii echipei colaborează, se sprijină, se ajută şi se verifică unul pe altul atunci când implementează. În special pentru că este contratimp, iar soluţiile trebuie să fie perfecte pe teste, verificarea cazurilor particulare pentru fiecare problemă este foarte importantă, spune Paul Diac.

Fiecare soluţie incorectă este penalizată în timp, respectiv cu 20 minute. Echipele sunt clasate funcţie de cele mai multe probleme rezolvate şi de cel mai puţin timp total pierdut. Pe termen mediu şi lung este importantă comunitatea se formează. Acum antrenorul principal al universităţii este doctorandul Alexandru Ioniţă, care a făcut parte din singura echipă calificată la finală mondială a concursului ICPC din aproape 30 de participări ale UAIC. Un fost student din aceeaşi echipă, Cristian Vîntul, a făcut parte din comisia care a pregătit problemele pentru etapa regională pe Iaşi, adică pe Moldova, şi etapa Naţională, RCPC şi a reprezentat şi sponsorul etapei pe Iaşi - mambu.com”, completează Paul Diac.

Prin această competiţie organizatorii îşi doresc să ofere studenţilor din diferite universităţi din lume oportunitatea de a interacţiona între ei şi de a crea o platformă pentru mediul academic şi industrie care să încurajeze următoarele generaţii de profesionişti în programare, algoritmică, cercetare şi invoare. Laura RADU  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei