UAIC dă ora exactă în științele viitorului

info4
info1
info2
info3

Dimensiune font:

| 22-11-2021 15:58

Studenţii de la Facultatea de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au luat parte la etapa SEERC - Sud Est Europeană a celui mai important concurs de algoritmică și programare, ICPC (Concursul Internaţional de Programare pentru Studenţi). Concursul este unul al vitezei, creativităţii şi inovaţiei în rezolvarea problemelor de algoritmică şi programare, iar cei care se prezintă la start sunt printre cei mai buni viitori ingineri de software, informaticieni, cercetători sau dezvoltatori şi fondatori ai serviciilor digitale.

La etapa internaţională care a avut loc sâmbătă, studenţii primei echipe de la Facultatea de Informatică s-au clasat pe un onorant loc 11 din 119 echipe. Rezultatul nostru de la această etapă însă nu ne califică la finala mondială. Pentru noi a fost cel mai scurt sezon şi probabil că în finală vor fi 3- 4 echipe din sud-estul Europei. Pe de altă parte, din cauza pandemiei, etapa de anul trecut s-a desfăşurat la începutul acestui an. La această competiţie, care s-a desfăşurat în mai, noi am fost clasaţi pe locul 4. Decizia finală privind calificarea la mondialele pentru sezonul trecut ar putea fi luată probabil în decembrie sau ianuarie”, a spus lect.univ.dr Paul Diac, coordonatorul studenţilor de la Facultatea de Informatică. 

Etapa pe Iași și etapa națională au avut loc în octombrie, iar participarea la aceste etape a fost mixtă: atât online, cât și fizic, funcţie restricţiile de la datele respective. UAIC a ocupat 4 din primele 30 poziții de la etapa națională, cea mai bună echipă clasându-se pe poziția 8. Aceste 4 echipe s-au calificat la SEERC. „La astfel de competiţii concurezi cu studenţii rezolvând problemele propuse de comisia care elaborează subiectele, comisie din care cel mai adesea fac parte foşti concurenţi. E dificil dar  motivant totodată atunci când ajungi să te concurezi cu cei mai buni”, spune Paul Diac. 

La SEERC au participat 119 echipe din 60 universități din 7 ţări din regiune, cele mai reprezentate fiind Ucraina și România. Echipele noastre s-au clasat pe pozițiile 11, 30, 44 și 73 din cele 119 echipe, rezultate fiind bune având în vedere nivelul ridicat al competiției. În plus, anul acesta, la Facultatea de Informatică din Iași s-a făcut un schimb de generaţii între studenți. Așadar, trei din cel mai buni şase studenţi de anul trecut sunt absolvenţi acum şi nu au mai putut participa.

În fiecare an, competiţia atrage la nivel mondial studenţi din toată lumea. La rundele de calificare participă peste 60.000 de studenţi din peste 3.000 de universităţi din 119 ţări. Studenţii cu cele mai bune rezultate au oportunitatea de a primi oferte de muncă din partea liderilor tehnologiei.

Echipele sunt formate din câte trei studenţi care au absolvit cel mult opt semestre de studii universitare. Fiecare echipă are un computer şi trebuie să rezolve 10 sau mai multe probleme extrem de complexe pe parcursul a cinci ore. Regula a fost puţin schimbată din cauza pandemiei. De când concursul e online, din cauza pandemiei, studenţii fiind în locaţii diferite, s-a renunţat la această regulă. Fiecare lucrează la calculatorul său. Prin urmare, sunt şi mai multe probleme de rezolvat”, spune Paul Diac.

Fiecare problemă de concurs prezintă un scenariu posibil real dar simplificat. După citirea scenariului, participanţii trebuie să inteleaga problemă cu restrictiile specificate pentru datele de intrare şi să implemente algoritmii potriviti. Fiecare problemă trebuie rezolvată complet. Spre deosebire de concursurile pentru elevi, aceste probleme nu au punctaj parţial. Soluţiile trimise de studenţi sunt evaluate automat. Dacă sunt îndeplinite toate cerinţele atunci codul sursă este acceptat. De obicei răspunsul este primit în câteva secunde. Dacă a fost acceptată rezolvarea, atunci poţi trece la următoarele probleme. Dacă soluţia produce un răspuns greşit, depăşeşte limita de timp sau memorie, echipa este penalizată dar poate să încerce iarăşi să trimită o soluţie adaptată în functie de verdictul evaluatorului automat. Concursul este mai interesant când se desfăşoară în format fizic pentru că toţi trei membrii echipei trebuie să împartă un singur calculator. Şi atunci lucru în echipă este şi mai relevant, pentru că implică încrederea în ceilalţi colegi care vor să folosească calculatorul. Dacă unul spune că rezolvă în jumătate de oră o problemă vrei să te poti baza pe faptul că va reuşi acesta. Indiferent dacă sunt în online sau în fizic, membrii echipei colaborează, se sprijină, se ajută şi se verifică unul pe altul atunci când implementează. În special pentru că este contratimp, iar soluţiile trebuie să fie perfecte pe teste, verificarea cazurilor particulare pentru fiecare problemă este foarte importantă, spune Paul Diac.

Fiecare soluţie incorectă este penalizată în timp, respectiv cu 20 minute. Echipele sunt clasate funcţie de cele mai multe probleme rezolvate şi de cel mai puţin timp total pierdut. Pe termen mediu şi lung este importantă comunitatea se formează. Acum antrenorul principal al universităţii este doctorandul Alexandru Ioniţă, care a făcut parte din singura echipă calificată la finală mondială a concursului ICPC din aproape 30 de participări ale UAIC. Un fost student din aceeaşi echipă, Cristian Vîntul, a făcut parte din comisia care a pregătit problemele pentru etapa regională pe Iaşi, adică pe Moldova, şi etapa Naţională, RCPC şi a reprezentat şi sponsorul etapei pe Iaşi - mambu.com”, completează Paul Diac.

Prin această competiţie organizatorii îşi doresc să ofere studenţilor din diferite universităţi din lume oportunitatea de a interacţiona între ei şi de a crea o platformă pentru mediul academic şi industrie care să încurajeze următoarele generaţii de profesionişti în programare, algoritmică, cercetare şi invoare. Laura RADU  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 00:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

„Cărți cu Suflet pentru Copii Speciali”
14/11/2024 13:49

Într-o lume in care cuvantul poate aduce alinare, iar povestile pot să deschidă noi orizonturi, Clubul Inner Wheel Iasi lansează campania „Cărti cu Suflet pentru Copii Speciali” – o ...

Primarul Iașului: „Voi interzice circulația mașinilor în caz de ninsori abundente”
14/11/2024 12:53

* „Pentru unii vin alegerile, pentru mine vine iarna. Încălzirea orasului si pregătirea pentru deszăpezire sunt principalele actiuni pe care le acum acum. Suntem pregătiti in functie de cum vine ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
14/11/2024 09:48

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei