Ultimul an cu examen din manuale şcolare, la UMF
Dimensiune font:
Ziua de duminică a început cu emoţii mari pentru cei 2.207 absolvenţi de liceu care aspiră să devină medici, asistenţi medicali, tehnicieni dentari sau balneo-fizio terapeuţi. Cu toţii au candidat pe 820 locuri la buget şi 568 la taxă scoase la concurs, anul acesta, de Unviersitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”.
Din cauza emoțiilor, unii candidați au găsit cu greu sălile în care erau repartizați. „A fost o tânără care nu găsea sala, apoi ne-a spus că nu s-a regăsit pe listă. Am descărcat lista şi am verificat împreună. De fapt, tânăra a descărcat lista de la o altă specializare. Ea trebuia să susţină examenul în altă clădire. Norocul ei a fost că era în apropiere”, a povestit unul dintre supraveghetori.
Un alt candidat a vrut să fie sigur că ajunge la timp în sala de examen, aşa că a venit până la facultate cu trotineta electrică. Pe tot timpul examenului, acesta şi-a lăsat vehiculul parcat pe esplanada din faţa Universităţii de Medicină. „Nu e singurul care a venit la examen cu acest mijloc de locomoţie. Au fost şi alţii”, au povestit cei de la UMF.
Corectura grilelor, în faţa candidaţilor
Cei care au susţinut concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, au trebuit să completeze, în interval de trei ore, un test grilă. „Este un examen în adevăratul sens al cuvântului, cum era în urmă cu peste 30 de ani. Noutatea din acest an constă în faptul că nu se mai ţine cont deloc de media obţinută la Bacalaureat. În România sunt patru tipuri de bacalaureat şi, deoarece gradele de dificultate diferă foarte mult, s-a hotărât eliminarea completă a notei pentru calcularea mediei la admitere”, a spus Viorel Scripcaru, rectorul UMF Iaşi.
Din cauza numărului mare de candidaţi, examenul a fost susţinut în 46 de săli și amfiteatre, 20 dintre ele de la UMF Iași, restul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”. „Cei de la specializarea Medicină au susţinut examenul de tip grilă în sălile de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, corpurile A şi B, iar cei de la Medicină Dentară dau examenul în sălile de la Unviersitatea de Științe ale Vieții, fosta Agronomie, din capătul Copoului. Ceilalți concurenți în sălile Universității de Medicină și Farmacie”, a spus rectorul UMF Iași.
O altă noutate a examenului de admitere la UMF Iaşi constă în faptul că, după susţinerea examenului, candidaţii au avut voie să părăsească sala pentru o pauză de 15 minute, timp în care grilele trebuiau păzite de şeful sălii, supraveghetori şi, prin rotaţie, trei candidaţi martori. După epuizarea celor 15 minute, candidaţii aveau obligaţia de a reintra în sală să îşi ocupă locurile de concurs.
După reaşezarea candidaţilor în sala de examen a început corectura grilelor în faţa acestora.
Testul grilă completat al fiecărui candidat a fost corectat în funcţie de „grila de 10” care a fost adusă în sală în plic sigilat la terminarea concursului.
Corectarea grilelor s-a făcut electronic, prin scanare în sala de concurs, în prezenţa autorului şi a încă doi candidați, cu calitate de martor, din sala respectivă.
Eventualele contestații cu privire la rezultatele concursului de admitere se depun online, în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor prin completarea formularului tip postat pe site-ul UMF. Comisia de contestații a facultății va analiza și comunica răspunsurile corecte rămase definitive în termen de 24 ore, de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Dacă în urma contestațiilor se constată că „grila de 10” are o întrebare (sau mai multe) cu răspuns eronat dat de comisia profesională, tuturor candidaților de la facultatea/specializarea respectivă, indiferent dacă au contestat sau nu, li se acordă punctajul corespunzător întrebării în cauză. În urma analizării contestațiilor și stabilirii grilei corecte rămasă definitivă, punctajele comunicate în săli pot suferi modificări.
Două specializări fără candidaţi
Anul acesta, la UMF Iaşi, cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Asistență Medicală Generală, de 3.93/loc bugetat, iar cea mai mică la colegiul Asistență de Profilaxie Stomatologică. Pe facultăţi, la Medicină au fost cei mai mulţi candidaţi pe loc bugetat – 3.59. Și în acest an la Farmacie nu s-au ocupat locurile. „Au fost câteva surprize. Sunt 9 specializări, la două dintre ele nefiind ocupate toate locurile. La specializarea Farmacie, doar 40% din locuri sunt ocupate, iar la Asistent profilaxie stoamtologică, doar 25%. Cea mai mare concurenţă este la Asistenţi medicină generală, de 3.93 candidaţi pe loc, pe locul II fiind specializarea Medicină – 3.59 candidaţi pe loc, apoi Medicină Dentară – 3.34 iar pe locul IV specializarea Nutriţie şi dietetică -3.29”, a spus rectorul UMF.
Statistic vorbind, la Medicină au fost 1.166 de dosare finalizate (concurență de 3,59/loc bugetat), la Asistență Medicală Generală – 275 (concurență de 3.93/loc bugetat), la Nutriție și Dietetică – 46 (concurență de 3,29/loc bugetat), la Medicină Dentară – 344 (concurență de 3.34/loc bugetat), la Asistență de Profilaxie Stomatologică – 3 (concurență de 0.25/loc bugetat), Tehnică Dentară – 64 (concurență de 1.73 /loc bugetat), la Farmacie – 31 (concurență de 0.40/loc bugetat), la Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic – 38 (concurență de 1,52), la Bioinginerie – 119 (concurență de 1.53/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 121 (concurență de 1.53/loc bugetat).
Anul acesta este ultimul an când candidaţii la admiterea la Medicină vor susţine examen din manuale şcolare. În urmă cu câteva luni, alianţa universităţilor de medicină din România a stabilit ca din anul universitar 2023-2024 candidaţii să susţină examenul de admitere din manualul „Barron's – Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină”. Manualul va fi utilizat ca resursă bibliografică pentru examenul de admitere la proba de biologie la facultăţile de Medicină şi Medicină dentară. „Alianţa G6 UMF, adică cele şase universităţi de medicină şi farmacie tradiţionale, au luat această decizie. Pot spune că nu am fost un susţinător fervent al acestei modificări dar cred că era momentul să facem această modificare. Aşa cum şi la Rezidenţiat a fost schimbată bibliografia, începând de anul trecut, tot aşa şi la Facultatea de Medicină a fost schimbată bibliografia introducât o carte care este folosită deja de mai mult timp de una din universităţile din ţară. Cred că este o privire un pic mai de ansamblu, mai modern, aş putea spune, a materialului pe care în aveau de pregătit pentru biologie”, a spus rectorul UMF Iaşi.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau