Un fals medic a adunat o mică avere prin „metoda ONG”
Dimensiune font:
O tânără care se prezintă drept medic rezident și se declară gata să sară în ajutorul celor aflați la grea încercare este acuzată ca ar fi adunat de fapt bani pentru cheltuielile proprii. Mai mult, deși susține ca e rezident și absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, în realitate nu a terminat studiile. Cei înșelați au început să facă plângeri la adresa ei.
Totul a ieșit la iveală la începutul lunii februarie. Pe grupurile de socializare în care se află mai multe ONG-uri și oameni dornici să ajute au apărut postări cu privire la faptul ca Anișoara Postolach, reprezentant al Asiciației CaritAni, ar fi, de fapt, o escroacă.
Postările scoateau la iveală faptul că tânăra de 34 de ani aduna de fapt bani în scopuri personale, dar se folosea de diverse cazuri reale găsite cel mai probabil pe internet.
Un ONG din Iași, înșelat cu aproape 9.000 de lei
În urma unei colaborări cu Anișoara, o tânără din Iași a organizat chiar și o licitație în scop caritabil, spre a aduna bani pentru un copil tratat în Turcia. Banii, în realitate, nu au ajuns niciodată la caz, iar familia copilului nici măcar nu o cunoaște pe așa zisa doctorița. „Ea mi-a furnizat un gdpr despre care spunea ca e semnat de mama. Erau date din Republica Moldova și nu aveam cum să le verific. Vă spun sincer, nici nu mi-am pus vreo întrebare că ar fi vreo problemă, cazul era real, l-am găsit pe alte platforme. L-am văzut eu, am verificat că exista acest caz. Ea a ținut mereu legătura că mama nu vorbește limba română, spunea, iar ea e intermediar. Am avut încredere. Se vedea pe pagina ei că ajuta pe toată lumea. După eveniment am început să fac transferurile, am întrebat dacă are conturile clinicii din Turcia, iar ea a spus ca nu, că cel mai bine e să transferăm în conturile mamei. Am primit două conturi, unul în lei și unul în euro, cu numele mamei copilului. Am făcut transferul de 7.500 și 1.200, că au fost în două tranșe. Am transferat această sumă în conturile acelea”, spune Iolanda, una dintre păgubite.
Femeia a depus plângere
După aproape un an de la momentul donației, odată cu apariția informațiilor cu privire la înșelăciunile tinerei din Republica
Nimic nu dădea de bănuit.
De-a lungul timpului, tânăra a prezentat în online și chiar și la emisiuni TV activitatea sa filantropică. Nimic nu dădea de bănuit, însă, că ar fi ceva necurat la mijloc. „Părea credibilă. Relația noastră în ceea ce privește scopurile caritabile a început odată cu războiul din Ucraina și ea era un fel de linie roșie pentru cei din Ucraina, pentru că vorbea limba. Bineînțeles, ca toți atunci voiam să ajutăm. Ne dădea și cazuri. Mergeam. Acum, situația lovește în activitatea oamenilor care chiar sunt bine intenționați și vor să fie un sprijin moral și financiar. Noi chiar ne dăm silința. Eu cred că ea ia cazurile de pe platforme. Era credibilă. Era numai cu Dumnezeu pe buze, Dumnezeu este peste tot, El face, cu Dumnezeu înainte și nimic fără Dumnezeu. O persoană care era peste tot cu preoți”, mai spune Iolanda.
În luna ianuarie a acestui an, tânără posta pe diverse grupuri pe Facebook un caz urgent prin care strângea fonduri pentru o așa zisă înmormântare a unui bătrân din Grozești. Autoritățile locale spun însă că bărbatul este mort deja de vara trecută și au aflat cu stupoare de strângerea de fonduri pentru difunct.
Falsul medici a fost exmatriculat după doi ani de cursuri la UMF
Deși activitatea sa nu era reglementată în acte, ONG-ul CaritAni nefiind înregistrat, tânăra obișnuia să ceară consiliere juridică unui amic. Când acesta a intrat la bănuieli, s-a întors împotriva lui. „Noi eram într-un grup de amici și ea mereu cerea sfaturi juridice de la mine, gratis. Când i-am cerut acte de la acea asociație a ei caritabilă, s-a supărat. Eu am simțit atunci că e ceva suspect. Pe mulți păgubiți eu i-am avertizat, dar până la urmă nu m-au crezut și au crezut-o pe ea. Abia când s-a aflat public au recunoscut toți ca aveam dreptate. Fiind avocet, mi-am dat seama că e ceva suspect. Și de la un amic elvețian a încercat să obțină bani. Se folosea de tot felul de persoane cu probleme. Când am simțit că ceva e suspect, am sunat pe cineva să văd dacă e înregistrată la spital și am vorbit și la Universitatea de Medicină și Farmacie și mi-au zis cu toții că nu a terminat niciodată studiile”, spune Codrin Stupariu, avocat și cunoștință a tinerei.
Deși se prezintă în mediul online drept absolventă a UMF Iași din anul 2017, de fapt, atunci ar fi fost… exmatriculată. În realitate, Anișoara ar fi urmat cursurile Facultății de Medicină de la Iași pentru doar doi ani. Tot în online, tânăra pozează în medic și susține că este rezident în chirurgie.
După ce totul a fost făcut public, aceasta și-a șters toate paginile și a refuzat să răspundă la telefon.
Polițiștii au deschis un dosar penal ca urmare a plângerii făcute de diverse personae, pentru înșelăciune. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau