Un ieșean plătește Primăriei, lunar, 685 de lei pentru un loc de parcare
Dimensiune font:
În prezent, un loc de parcare rezidenţial nu se mai concesionează sub 200 de lei, aceasta fiind, de altfel, media înregistrată anul trecut la licitaţiile pentru atribuirea locurilor de parcare rezidenţiale * anul acesta, cea mai mare sumă plătită de un ieşean pentru a-şi parca maşina lângă bloc este de 685 lei, aproape de recordul de anul trecut (635 lei)
În urma reorganizării fostei Direcții de Administrare a Patrimoniului Public și Privat şi a măsurilor implementate de municiplitatea ieşeană, încasările din activitățile de exploatare a domeniului public destinat parcării autovehiculelor au crescut semnificativ. Anul trecut, veniturile realizate de Primăria Iaşi din administrarea parcărilor publice în municipiul Iași au crescut cu două milioane de lei comparativ cu anul precent. Astfel, veniturile totale încasate în 12 luni de exploatare au fost de 11, 36 milioane lei, față de 9.53 milioane lei în 2021. Din aceste sume, cele mai importante venituri provin din contractele pentru parcările de reședință (6.241.020,19 lei în 2022 faţă de de 4.799.486 lei în urmă cu doi ani). În schimb, cuantumul încasărilor din parcările publice s-a menţinut la un nivel constant, adică 2,895 milioane lei în 2022 faţă de 2,80 milioane lei în 2021. În schimb, au crescut cu 400.000 lei încasările de la societăţile comerciale, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai multe firme din oraş îşi asigură un loc de parcare în baza unei taxe lunare.
Cât mai plătesc ieşenii pentru a-şi asigura un loc de parcare „sub balcon”
Marian Nistor, şeful Serviciului Parcări spune că cererea pentru un loc de parcare rezidenţial este destul de mare, motiv pentru care numărul locurilor de parcare scoase la licitaţie anul acesta se apropie de 1.000. „De la începutul acestui an, au fost scoase la licitaţie 970 de locuri de parcare. Dintre acestea, au fost adjudecate 790”, spune oficialul DAPPP.
Referitor la sumele plătite la licitaţii, media ar fi de 200 de lei pentru un loc de parcare, în condiţiile în care, anterior, era de 150 lei. „Recordul de anul trecut, când un ieşean a plătit 635 de lei pentru un loc de parcare, a fost depăşit de un ieşean care a concesionat un loc de parcare la Gară pentru care a licitat 685 lei”, mai spune Marian Nistor. Deşi par mari, sumele sunt la o treime din valoarea celor licitate în anii trecuţi. De exemplu, în 2019, un ieşean a achitat 1.021 lei. Începând cu 2020, sumele au început să scadă: un alt ieşean şi-a asigurat un loc de parcare pentru 500 lei, în 2021, preţul maxim plătit pentru un loc de parcare rezidenţial a fost de 650 lei, iar anul trecut, 635 lei.
Procedură simplă
Ieşenii care doresc să scape de grija unui loc de parcare pot concesiona un spaţiu de la Primărie. Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) scoate la licitaţie, periodic, locuri de parcare lângă blocuri, în toatele cartierele oraşului. Traseul scoaterii la licitaţie a unui loc de parcare e simplu. Locatarul interesat face o cerere către asociaţia de proprietari. La rândul său, şeful asociaţiei face o solicitare către Primărie la care anexează şi planul de situaţie cu amplasarea parcării solicitate în zonă.
După verificarea tehnică (se închiriază numai locurile de parcare amenajate) şi juridică a terenului, parcarea este delimitată şi marcată cu vopsea în vederea pregătirii închirierii acesteia. În cazul în care terenul solicitat pentru parcare nu este amenajat (asfaltat/betonat) acesta nu poate fi închiriat .
La licitaţie se poate înscrie atât locatarul ce a solicitat locul cât şi vecinii săi interesaţi. Documentele necesare sunt cererea de înscriere la licitaţie, copie după cartea de identitate, după actul de proprietate al locuinţei, după cartea de identitate a maşinii şi a certificatului de înmatriculare, chitanţele pentru taxele de participare, un certificat de atestare fiscală de la Finanţele Locale şi un dosar. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau