Un nou meteorit dezintegrat deasupra Iaşului
Dimensiune font:
Fizicianul ieşean Silviu Gurlui susţine că, sâmbătă, în perimetrul localităţii ieşene Ipatele clădirile nu au vibrat la fel de tare ca în urmă cu un an, când un meteorit se dezintegra la mare înălţime, cu un zgomot asurzitor, însă de pe acoperişul unei case din localitate au fost recuperate bucăţi de rocă „negricioase, una cu irizaţii argintii, friabile”.
Sâmbătă, la ora 13,15, la sud de Iaşi s-a resimţit un zgomot foarte puternic, caracteristic unei explozii mari. „În localitatea Ipatele, aflată în sudul judeţului Iaşi, la 40 de kilometri de municipiul reşedinţă, s-a înregistrat un zgomot foarte puternic. El era asemănător celui de pe 9 iulie 2019, care a fost produs de un meteorit. De data aceasta, un localnic, Ciprian Itfime, a auzit un zgomot foarte puternic cauzat de căderea unor corpuri direct pe casă, care au ricoşat pe un pom aflat în vecinătate. Acele corpuri au fost colectate de pe sol. După zgomotul puternic de la impactul cu acoperişul a urmat zgomotul undei de şoc din aer. Între cele două evenimente a fost un decalaj de una-două secunde. Zgomotul şi unda de şoc au fost resimţite de locuitorii de pe un areal de 40 de kilometri, după estimările mele şi relatările localnicilor. Zgomotul l-am recepţionat şi la Bacău, unde mă aflam pe un câmp”, a declarat conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Cele două corpuri, susţine acesta, sunt de culoare negricioasă, au urme argintii şi prezintă urme de arsuri, cel mai probabil de material topit. „Îmi este greu în momentul de faţă să fac mai multe afirmaţii până nu voi efectua măsurători ale proprietăţilor fizice şi chimice pentru a confirma originea corpului. Urmează să facem măsurători de precizie pentru a confirma natura acestora”, a precizat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.
Explozie echivalentă cu 400 kg de exploziv TNT, anul trecut, tot la Iaşi
Anul trecut, pe 9 iulie, o bubuitură asemănătoare i-a luat prin surprindere pe ieşeni, zgomotul puternic fiind auzit atât în oraş, cât şi în comunele din jur.
Silviu Gurlui a spus atunci că, potrivit unor măsurători realizate de un echipament pe care îl are instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, unda de şoc ar fi fost cauzată de căderea unui meteorit. „Meteoritul a avut minim 8 kg și minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preț de doar 2 secunde! Explozia este echivalentă cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine”, a spus, în 2019, profesorul ieşean.
Un eveniment similar a avut loc la Iași în urmă cu trei ani, pe 1 iunie 2016, aproape de prânz. Nici atunci nu a fost găsită o explicaţie, însă conf. univ. dr. Silviu Gurlui este convins că şi atunci să fi fost vorba tot despre căderea unui meteorit. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau