Un proxenet condamnat de britanici la 15 ani de puşcărie vrea cu orice preț în libertate
Dimensiune font:
* el a invocat „porgramul de transferare anticipată” şi a cerut să i se deducă cele nouă luni petrecute în închisoarea Rye Hill * în plus, deşi transferat la Iaşi pentru executarea pedepsei, el cere să i se aplice legea engleză, care i-ar permite liberarea anticipată până de Paşti
Marius Ciprian Ciubotariu a fost erou negativ al presei tabloide din Marea Britanie la începutul anului 2015, atunci când poliţiştii insulari l-au dovedit ca proxenet şi violator lipsit de scrupule. Ajutat de soţie, el a ademenit o tânără în vârstă de numai 18 ani, originară din Botoşani, promiţându-i un job bine plătit, ca bonă în Londra. Credulă, fata s-a urcat în avion şi, în doar câteva ore, a fost acolo. Ciubotariu i-a plătit cazarea la un hotel mizer de la periferie. Acolo, sub ameninţarea cuţitului, a violat-o pentru prima dată. A doua zi, a scos-o la produs, să facă bani ca să-şi poată plăti cazarea. Individul s-a dovedit foarte inventiv, n-a dus-o pe stradă, ci a închiriat-o bordelurilor clandestine. Lunea şi marţea, când femeia avea liber, o lua spre folosinţa proprie, în timp ce soţia le filma încleştările. Proastă inspiraţie, deoarece imaginile aveau să devină, peste doar câteva luni, probe incriminatorii.
Prizoniera cuplului Ciubotariu a reuşit, într-un final, să evadeze din camera de hotel, s-a prezentat la primul post de poliţie întâlnit, unde a povestit tot ce i s-a întâmplat de la sosirea pe pământul britanic.
Ancheta şi procesul s-au derulat extrem de iute, aşa încât, pe 19 aprilie 2015, Marius a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar soţia sa la 9 ani. Ieşeanul a ajuns în Penitenciarul Rye Hill, nu înainte ca magistraţii britanici să-i comunice că va putea solicita liberarea condiţionată pe 20 februarie 2022.
Marius n-a stat prea mult timp acolo, el fiind transferat la sfârşitul lui 2018 în Penitenciarul Iaşi. Dintre tot mormanul de acte însoţitoare, i s-a înfipt bine în minte unul care specifica „ERS date is 27.05.2021”. Adică, la data respectivă, ar putea solicita liberarea condiţionată. Deţinutul a încercat să speculeze la maxim înscrisul englezesc şi a cerut, anul trecut, Tribunalului Iaşi, să-i fie scăzute cele nouă luni de detenţie petrecute la Rye Hill. Magistraţii de aici i-au respins solicitarea, iar el s-a adresat Curţii de Apel Iaşi. Care i-a admis, pe 20 martie 2020, contestaţia, trimiţând dosarul la rejudecare.
De data aceasta, judecătorii au fost mult mai atenţi în ce priveşte legislaţia internaţională, au solicitat precizări de la autorităţile judiciare din Marea Britanie şi au primit următorul răspuns: „se opinează că ceea ce pretinde contestatorul este reducerea de nouă luni pentru prizonierii care sunt deportaţi conform Programului de Transferare Anticipată. Programul de Transferare Anticipată permite ca infractorii de naţionalitate străină să fie transferaţi din Regatul Unit cu până la nouă luni înainte de finalul elementului privativ de libertate al pedepsei (supus unui minim de un sfert din pedeapsa lor executată). Infractorul de naţionalitate străină nu continuă să-şi execute sentinţa odată ce se întoarce în ţara de origine dar se supune unui ordin de deportare şi astfel îi este interzis să se întoarcă legal în Regatul Unit pentru tot restul vieţii (dacă nu reuşeşte apelul declarat împotriva ordinului de deportare)”.
S-a arătat apoi că „în cazul de faţă contestatorul Ciubotariu Marius Ciprian a fost repatriat în România pentru a-şi executa restul perioadei de detenţie, aşadar nu beneficiază de reducerea de nouă luni”.
Astfel, prin sentinţa de la finele săptămânii trecute, proxenetul a primit două veşti proaste. Nu doar că nu poate beneficia de acea reducere, dar nici nu mai poate cere liberarea condiţionată pe 21 mai. Mai are de aşteptat încă patru ani. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau