Universitățile ieșene ridică ștacheta
Dimensiune font:
* marile universităţi din Iaşi au anunţat criteriile de admitere în învăţământul superior pentru anul universitar 2023 – 2024 * la UMF Iaşi, la fel ca în marile centre universitare de profil, a fost modificată bibliografia * candidaţii nu vor mai susţine examen după manualele de biologie din liceu, ci vor trebuie să înveţe după un manual editat de cei de la UMF Târgu Mureş * la patru facultăţi de la UAIC s-a reintrodus admiterea pe bază la examen * cei de la USV continuă să menţină admiterea pe baza notelor de la Bacalaureat
Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi a aprobat Metodologia proprie privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere în UMF Iaşi în 2023. O noutate pentru concursul de admitere din 2023 este modificarea bibliografiei. Astfel, manualul BARRON'S – „Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină”, autori Barbara Krumhardt şi I. Edward Alcamo, editura University Press Târgu Mureş, ediţia 2022, va fi utilizat ca resursă bibliografică pentru concursul de admitere la proba de biologie la facultăţile de medicină şi medicină dentară din Iaşi şi din ţară. Manualul BARRON'S înlocuieşte manualul de Biologie pentru clasa XI-a. Manualul costă 175 lei şi poate fi cumpărat şi de la Librăria UMF Iaşi. „Decizia de a introduce ca resursă bibliografică manualul BARRON'S a fost luată de majoritatea universităţilor care alcătuiesc Alianţa Universitară G6-UMF. Am considerat că prin această măsură va creşte calitatea pregătirii viitorilor candidaţi, punându-se accent pe capacitatea de sinteză şi de integrare a informaţiilor”, a spus prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
O altă noutate este şi modificarea procentului de întrebări în structura tezei, la programele de studiu Medicină şi Medicină Dentară. Astfel, 80% din întrebări vor fi din disciplina obligatorie (Biologie) şi 20% din întrebări vor fi din disciplina la alegere (Chimie organică sau Fizică).
Candidaţii se vor înscrie la concurs exclusiv on-line, prin completarea unui formular tip, accesând platforma dedicată. Concursul pentru admiterea la ciclul de studii universitare de licenţă va avea loc sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore. Nota obţinută la testul grilă reprezintă nota de admitere.
Pentru admiterea la programele de studiu Medicină şi Medicină Dentară examenul este obligatoriu la „Anatomia şi Fiziologia omului”. De anul acesta candidaţii trebuie să înveţe din manualul BARRON'S – „Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină”. Cea de-a doua probă poate fi susţinută, la alegere, la Chimie organică sau Fizică.
Pentru admiterea la programul de studiu Farmacie examenul obligatoriu este la Chimia organică. Cea de-a doua probă poate fi susţinută, la alegere, la Biologie vegetală sau Anatomia şi Fiziologia omului.
Cei care vor să dea examenul la Asistenţă Medicală Generală, Tehnică dentară, Nutriţie şi dietetică, Asistenţă de Profilaxie Stomatologică pot alege între Anatomia şi Fiziologia omului sau Chimie organică.
Pentru admiterea la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic examenul de admitere este susţinut, la alegere, între disciplinele Chimie organică sau Anatomia şi Fiziologia omului sau Biologie vegetală.
Pentru programul de studiu Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare examenul se susţine la Anatomia şi Fiziologia omului. Din aceeaşi disciplină vor susţine examen cei care vor să intre la programul de studiu Audiologie şi protezare auditivă,
La Bioinginerie admiterea se dă, la alegere, între Matematică şi Anatomia şi Fiziologia omului.
UAIC oferă 85 de specializări la licenţă, 129 la master
Pentru absolvenţii de liceu, cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi scot la admitere 85 de specializări în cadrul celor 15 facultăţi, şi 129 de programe de studii la master.
Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024, opt dintre cele 15 facultăţi ale UAIC se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat.
Facultăţile de Drept, Educaţie Fizică şi Sport, Informatică şi Teologie Ortodoxă au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere. Facultăţile de Geografie şi Geologie, Informatică, Matematică vor lua în calcul şi nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat.
În funcţie de facultatea aleasă, candidaţii la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei sau Teologie Ortodoxă vor susţine şi probe eliminatorii de aptitudini, sau, cum e cazul la Educaţie Fizică şi Sport, probe sportive.
Admiterea la master se va face, în cazul majorităţii facultăţilor, pe baza unei medii în care examenul de licenţă va conta în proporţie de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului şi a scrisorii de intenţie sau interviul va avea o pondere de 40%.
În cazul Facultăţii de Drept, media examenului de licenţă va avea o pondere de 50%, media anilor de studii 25% şi tot 25% nota obţinută în urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intenţie şi CV.
Facultatea de Informatică este singura la care examenul de licenţă nu este luat în calculul mediei de admitere, aceasta fiind formată din nota la interviul de specialitate (pondere de 50% sau 60%, în funcţie de programul ales) şi media ECTS a anilor de studii de la programul de licenţă absolvit (pondere de 50% sau 40%, în funcţie de programul ales).
Candidaţii care doresc să studieze într-o limbă străină au la dispoziţie 30 de specializări în limbi străine, din care şase sunt la studii de licenţă şi 24 la studii de master. Cetăţenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălţi şi Chişinău, unde sunt disponibile şase programe la studii de licenţă şi patru programe la studii de master.
Pentru anul universitar 2023-2024 UAIC organizează concurs de admitere şi la filialele din Focşani şi Botoşani. La filiala din Focşani, oferta de studii cuprinde şapte specializări (trei la studii de licenţă şi patru la studii de master), în timp ce filiala din Botoşani oferă trei specializări (două la studii de licenţă şi una la studii de master).
Înscrierea la toate cele 15 facultăţi ale UAIC se va putea face atât online cât şi fizic, în perioada 10-15 iulie. Selecţia şi afişarea rezultatelor va avea loc între 17 şi 22 iulie. Locurile rămase neocupate după sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 4-6 septembrie. Începând cu data de 3 aprilie, candidaţii se vor putea preînscrie online, având astfel posibilitatea de a formula opţiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admişi şi de a încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obţinute etc.
Notele de la Bac, importante pentru admiterea la USV
Cei de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iaşi au decis să păstreze tradiţia şi să dea admiterea pe baza notelor obţinute la probele de Bacalaureat. În şedinţa Senatului instituţiei de învăţământ superior s-a decis ca admiterea să se facă pe baza notelor obţinute la Bacalaureat, respectiv, 50% nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română şi 50%, nota obţinută la orice altă probă scrisă, funcţie de preferinţele candidatului.
În perioada 2 mai - 30 iunie va fi deschisă platforma de preînscrieri on-line pentru toate programele de studii, însă candidaţii se pot înscrie şi la sediile facultăţilor.
În ceea ce priveşte studiile universitare de masterat, înscrierea candidaţilor se face online sau la sediul facultăţilor în perioada 26 iunie - 4 iulie, şi 4-7 septembrie pentru admiterea de toamnă. „Perioada de desfăşurare a admiterii a fost stabilită pentru luna iulie 2023, iar în eventualitatea neocupării locurilor alocate se va organiza o a doua sesiune de admitere, în luna septembrie. Înscrierea candidaţilor se face prin facilităţi on line sau la sediile facultăţilor. Comisia de admitere de la nivelul Universităţii va elabora un ghid pentru înscrierea on-line ce va fi postat pe site cu minimum două săptămâni înainte de începerea înscrierilor”, a declarat prof. univ. dr. Costel Samuil, prorector cu activitatea didactică.
Cei de la USV au anunţat şi care este cuantumul taxelor de admitere. Acesta va fi la nivelul taxelor de anul trecut, de 150 lei taxa de înscriere, şi 100 lei taxa de înmatriculare.
TUIASI, în așteptare...
Singurii care nu au anunţat până acum modul în care se va desfăşura examenul de admitere în anul universitar 2023-2024 sunt cei de la Politehnica ieşeană. Cel mai probabil, absolvenţii de liceu vor avea posibilitatea să se înscrie la admitere, pe baza unui singur dosar, la una sau mai multe facultăţi. Admiterea se va face funcţie de medie. Singurele facultăţi care îşi vor păstra tradiţia examenelor de admitere vor fi Arhitectura şi Automatica şi Calculatoare.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau