Valuri de refugiați se îndreaptă spre Iași
Dimensiune font:
Numărul refugiaților sosiţi la Iași crește de la o oră la alta. Înghețate și cu copii în brațe, sute de mame se prezintă la punctele de trecere a frontierei pentru a intra în județ. Unele dintre ele așteaptă în Aeroportul Iași pentru a pleca la rudele din străinătate, iar o parte spun că vor rămâne în oraș pentru că nu au unde să meargă.
Într-o singură zi, ieri, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au intrat în total 1.370 de autoturisme, 4.802 persoane, din care 2.044 ucraineni. Feroviar au intrat în total 374 de persoane, din care 171 ucraineni, în patru trenuri.
Prof.univ.dr.Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași se implică de câteva zile în campaniile de sprijinire a refugiaților din Ucraina. De atunci, telefonul îi sună constant, fiind căutat de persoane care au nevoie de transport din vămi către Iași sau din partea cetățenilor care vor să facă donații. „Vin oameni dinspre vămile Albița, Stânca Costești și de la Sculeni. Sute de persoane se adaugă oră de oră care sunt plasate la voluntari: companii, centre comerciale, instituții, universități sau școli. Sunt sute de cereri care curg pe rețelele de socializare”, a spus prof.univ.dr.Silviu Gurlui
Cadrul didactic spune că situația vămilor din Moldova este destul de dificilă și că fluxul de cetățeni crește constant. „Oamenii cu o stare socială precară au avut dificultăți foarte mari de a se deplasa, dar au reușit să ajungă până aici. Situația din vămi este extrem de dificilă, însă autoritățile au luat măsuri, sunt corturi ISU, iar prin contribuția majoră a voluntarilor care se deplasează din Iași spre acele zone reușim să îi ajutăm pe acești oameni. Am avut nevoie de transport cu microbuze, autobuze, camioane pentru a prelua refugiații și a-i aduce în Iași”, mai spus profesorul.
100.000 de bilete gratuite la zboruri scurte
Pentru a veni în sprijinul acestor persoane, companiile aeriene au pus la dispoziție curse gratuite sau la costuri minime. „Partenerul nostru WIZZ Air se angajează să ajute refugiații ucraineni să ajungă la destinație și oferă 100.000 de locuri gratuite la zboruri scurte operate de Wizz Air, cu plecare din țările vecine ale Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria și România) în luna martie! Pentru refugiații care au început deja să se mute și ar putea fi blocați în alte locații, Wizz oferă un tarif de salvare de 29,99 euro și 69,99 euro pentru toate celelalte zboruri”, a transmis Aeroportul Iași.
Marea majoritatea a refugiaților sunt mame cu copii mici care au plecat cu câteva lucruri pentru a scăpa de războiul de acasă. „Refugiații din Iași sunt veniți din Odesa sau din orașe aflate la distanțe foarte mari, de 800 de kilometri. Ei sunt pe drumuri de patru - cinci zile, cu tot cu copii. Cei cu o situație materială au reușit să plece cu mașinile dar ceilalți au mers pe jos sau cu ce au apucat”, mai spus prof.univ.dr.Silviu Gurlui.
Cei care sunt în legătură cu voluntarii din vămi spun că necesitățile pentru refugiați sunt mari. „Conserve, pâine proaspătă, apă în cantități mai mari, pentru că au nevoie pentru ceai, cafea, fructe sunt necesare, pamperși pentru copii, în special mărimea 5. Mai avem nevoie de pături pentru că este foarte frig. Avem nevoie încontinuare de asistență medicală, medicamente. Sunt foarte multe donații ale oamenilor în bani și în alimente și în tot ce se poate pentru a ajuta. Efortul oamenilor din Iași este formidabil”.
Asistență medicală pentru ucraineni
Cele șase spitale din subordinea Consiliului Județean Iași sunt pregătite să acorde asistență medicală refugiaților ucraineni. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” oferă servicii medicale copiilor, indiferent de patologie urgentă sau cronică, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. N. Oblu” asigură, atât pentru ucrainenii cu boli cornice, cât și pentru cei cu urgențe, întreaga gamă de servicii în specialitățile neurochirurgie, neurologie și oftalmologie.
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a stabilit intervalul orar 9-11 pentru a oferi asistență medicală ucrainenilor care doresc să se programeze, iar cazurile urgente vor fi preluate în regim non stop.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, oferă tuturor pacienților, inclusiv refugiaților ucraineni, asistență medicală non-stop. În fiecare gardă, va fi prezent și un vorbitor de limbă slavă. Cele două maternități, „Cuza Vodă” și „Elena Doamna”, pun la dispoziție servicii medicale atât pentru viitoarele mămici, cât și pentru nou născuți. „Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România beneficiază de asistență medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală de urgență, precum și asistență medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care le pun viața în pericol iminent, prin sistemul național de asistență medicală. În plus, au dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic”, a anunțat Consiliul Județean Iași.
Sute de spații de cazare
Într-un singur centru comercial din Iași sunt cazați peste 170 de refugiați. Peste 60 de persoane sunt cazate la căminele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, iar șase la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În continuare, pe rețelele de socializare, oameni binevoitori din oraș pun la dispoziția refugiaților spații de cazare. De asemenea, voluntarii mai spun că există o nevoie acută de vorbitori de ucraineană sau rusă. „Este o nevoie foarte mare de trăducători din limba ucraineană sau rusă pentru a putea comunica cu oamenii, să aflăm care sunt nevoile lor. Şi de psihologi avem nevoie, pentru că refugiații sunt speriați și au nevoie de îndrumare”, a conchis prof.univ.dr.Silviu Gurlui. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau