Viitorul psihiatriei românești se decide la Institutul Socola
Dimensiune font:
* Zilele Institutului de Psihiatrie Socola au debutat la Iași, manifestarea având o bogată tradiție medicală * și în acest an sunt discutate noi perspective și abordări în psihiatrie, dar se fac şi propuneri concrete care să schimbe din punct de vedere legislativ și practic viitorul psihiatriei românești
Timp de o săptămână, până pe 1 octombrie, medici din diferite specialități - psihiatrie, neurologie, medicină de familie, dar și psihologi, fizioterapeuți, asistenți medicali și asistenți sociali - vor participa la lucrările ediției din acest an a „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola Iași”.
Manifestarea va juca un rol esențial în stabilirea viitorului psihiatriei românești. La inițiativa managerului Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, și în urma dezbaterilor care vor avea loc vineri, 30 septembrie, cu managerii de spitale de psihiatrie din țară, se vor face propuneri concrete de schimbare a legii sănătății mintale. „Vorbim despre o lege care nu a mai fost modificată din anul 2002, o lege care, din punctul nostru de vedere, trebuie adaptată nevoilor societății contemporane. Modificările pe care le vom propune vor veni în primul rând în sprijinul pacientului psihiatric, dar vor avea în vedere și o serie de schimbări legate de funcționarea spitalelor de psihiatrie”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Tot pe data de 30 septembrie și tot ca elemente de noutate, dar de o importanță majoră în contextul contemporan, în cadrul Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași va fi operaționalizat primul HUB de promovare a sănătății mintale și se va lansa proiectul „Accesabilitate și mobilitate în psihiatrie”, cel mai amplu proiect de creștere a accesibilității populației la serviciile medicale psihiatrice. Proiectul presupune formarea unor echipe mobile de specialiști (medic psihiatru, psiholog, asistent medical, asistent social și medic rezident psihiatru), care să se deplaseze, într-o primă fază, în toate comunele județului Iași pentru a urmări evoluția pacienților aflați deja în evidențele Institutului, dar și pentru a oferi sprijin celor care nu au putut beneficia până acum de îndrumare și/sau tratament în specialitatea psihiatrie. „Este un proiect complex, dar care poate aduce beneficii majore pentru sănătatea populației din comunele județului Iași. În același timp, proiectul își propune să ofere o anumită siguranță pentru întreaga comunitate, ajutând la prevenirea unor incidente generate de lipsa tratamentului de specialitate sau de întreruperea acestuia. Ulterior, cu sprijinul ministerului Sănătății, dorim să extindem accesibilitatea la tratamentul psihiatric la nivelul populației din toate localitățile Regiunii de Nord-Est a României”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre.
Manifestările au debutat așadar cu Școala de Vară - „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”, ediția a-VI-a, și vor continua cu temele Cursului preconferință „Sănătatea mintală și echipa terapeutică”– 28 septembrie.
De-a lungul unei săptămâni de lucrări științifice, 100 de lectori din țară și din străinătate vor dezbate teme novatoare privind abordarea holistică a pacientului, cu efecte benefice asupra stării de sănătate și cu un impact major în ceea ce privește reintegrarea socială. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau