Vise pentru un viitor cu oameni buni

x-maria

Dimensiune font:

| 02-12-2021 07:38

 „Încurajează-ţi copiii să viseze! Imaginaţia ne va purta adesea în locuri unde nu am fost niciodată. Fără imaginaţie, nu mergem nicăieri”, spunea Carl Sagan, profesor de Astronomie și Științe Spațiale și Director al Laboratorului pentru Studii Planetare al Universității Cornell, cofondator și presedinte al Planetary Society, cel mai mare grup dedicat științei spațiale din lume. Și ce sprijin mai mare poate oferi un părinte unui copil decât să-i coase aripi și să-i susțină visele atunci când el vrea să zboare?

Fiecare copil aduce cu el o poveste, un basm despre ceea ce va deveni, despre visele și dorințele sale. Câte dintre ele se vor împlini doar Universul știe sau și copilul, dacă este atent la calea sa de destin.

Cu Maria Cătur, o copilă din clasa a VI-a la Colegiul Național „Emil Racoviță, ursitoarele au fost darnice. Dacă ar fi să ne uităm acum la rezultatele ei, cu siguranță i-au prezis că va avea talent la mânuit condeiul și vorba, că va dori să vindece oamenii și să fie alături de cei în nevoie și, poate la un moment dat, să împartă și legea. Adolescenta sensibilă și ambițioasă deopotrivă a câștigat recent un concurs important de creație, organizat cuprilejul manifestărilor dedicate colegiului. „A fost un concurs literar la care trebuia să participăm cu o lucrare. La început m-am temut, apoi am discutat cu părinții, am mai stat de vorbă cu mine și am decis că voi participa. Am scris o poveste la care mi-am invitat părinții să-mi fie critici și, după ce am primit păreri favorabile, m-am înscris. Îmi depășisem teama de a fi alături de concurenți din clase mai mari de gimnaziu sau chiar de liceu. Eu am scris o poveste cu inima în palmă”, ne-a spus Maria, a cărei creație s-a clasat pe locul întâi. „Am fost foarte fericită, mi-a dat o încredere și mai mare în mine. Pentru mine, scrisul este o eliberare. Sunt zile cu programe încărcate, avem mult de lucru, sunt cerințe mari dacă vrei să te menții într-un top al performanței, dar eu reușesc să le fac pe toate. Scrisul mă ajută, paginile cu notițe pe carele migălesc seara sunt confidentele mele, am mai aflat de la adolescenta ambițioasă.

Maria Cătur este un copil care poate fi oricând un model – modestă, se implică în multe campanii umanitare, este voluntar în diverse proiecte, la școală mereu este printre primii, la fel și la cluburile extrașcolare. Face teatru de mulți ani, cu rezultate foarte bune, sprijinită fiind de Ana Hegy, de la Palatul Copiilor. „Teatrul este o parte din viața mea, la fel ca și scrisul. Nu aș putea renunța niciodată la aceste două pasiuni ale mele. Și pentru că tot avem un interviu privilegiat, vă mărturisesc în premieră un vis al meu – după ce voi absolvi Facultatea de Stomatologie și îmi voi deschide un cabinet, mă voi înscrie la Universitatea de Teatru de la București, la actorie sau regie, mă mai gândesc”, a șoptit Maria Cătur cu voce blândă, dar fermă. Avea deja notate aceste vise în planul viitorului ei, pe care sigur îl vom vedea împlinit. Eiii, și pentru că adolesenții de astăzi văd o lume diferită de cea în care trăiesc, Maria visează să devină și primar al Iașului. „Vreau o lume bună și dreaptă pentru toți, în special pentru copii. Sufăr când văd cum unii nu își pot îndeplini dorințele, poate nici măcar nu și le cunosc, mă doare când văd oameni cerșind. O lume perfectă, din punctul meu vedere, este o lume fără suferință, cu soluții pentru orice necaz. Acum nu este chiar așa....”, a plecat ușor ochii copilița cu gânduri de a schimba lumea în care trăiește, apoi și-a privit cu mândrie ia pe care a purtat-o cu drag de Ziua Națională a României. Cu astfel de copii, viitorul sună bine, iar planurile oamenilor mari sunt pe mâini bune. Ei sunt cei care ar putea oricând sprijini reformele în educație, un sistem care este cea mai mare bancă de valori în orice țară, dacă avem încrederea să investim în ei.

Maura ANGHEL

 

 

Lucrarea premiată poate fi citită mai jos:

 

    Câte încap într-o...viață

 

 

La început mi s-a dat doar o foaie albă, care aștepta, pitită în sufletul meu să prindă viață. A crescut o dată cu mine și cu amintirile mele, care s-au înșirat pe pielea ei...

Ușor, ușor, m-am maturizat și mi-am dat seama că nu trebuie să o supăr, sau să o fac de rușine, deoarece pe urmă avea să mă consilieze doamna Conștiință, care insista să o facă și noaptea. Începeam să văd că nu toate stau așa cum voiam eu, scrijelindu-i pielea poate din greșeală cu răutăți ori întâmplări neplăcute, pe care încercam să le remediez. Mi-a vegheat gândul și sufletul mereu...

Citesc acum, la final, câte și mai câte s-au înșirat de-a lungul vieții... Îmi văd copilăria, care se reflectă în cuvântul “magie”, primii ani de școală, care mă întreb unde au plecat atât de repede, lăsându-mi și mie, dar și foii mele câteva cicatrici de dor. Urmăresc firul poveștii și privesc anii gimnaziști, care au fost încununați de succese, ani frumoși care s-au scurs repede, însă care mi-au adus atâtea zâmbete pe care nu le pot uita, așa cum au fost și zilele adolescenței, completate de anii în care am fost liceană, surâzându-mi amintirile minunate. Bineînțeles că la finalul acestor capitole nu pot uita și de lacrimile strânse în amurgul multor zile, în care am învățat ce este înțelepciunea ,curajul și sinceritatea.

Puteam spune că sunt cu totul împlinită, după ce pe filă se mai adăugaseră noile mele aventuri din timpul studenției. Sunt mândră că după atâția și atâția ani  pot citi trairile mele, care s-au scris una și una, rând pe rând. Îmi dau seama abia  acum, că s-au mai strecurat greșeli pe care nu le făceam dacă nu eram atât de ambițioasă sau dacă îmi ascultam părinții și sufletul. Oare viața poate fi doar liniștită?

Iată-mă după mult timp, fericită, alături de familia mea, mama, tata, fratele meu, cu cei doi copii ai săi, eu, cu tripleții mei și motanul nostru, la masa de Crăciun. Închid ochii și reanimez acele clipe, uitate pe  foaia încă puțin albă...  Trec mai rapid cu privirea peste acestea, pentru că nu vreau să mai rup din mine rouă prețioasă, rouă sufletească.

Surprind clipele în care mi-am pierdut apropiații și am rămas singură.  Văd aniversarea celor optzeci de ani, aniversare care m-a surprins în locșorul meu de tihnă, în biblioteca veche, pe care o aveam de la majoratul meu, în urmă cu ani buni. La venirea celei de a optzecea primăveri mă mutasem deja aici. Era visul meu de când  eram mică să locuiesc singură într-un lăcaș numit “bibelotecă”, unde să citesc și să scriu nopți la rândul, toate pentru a-mi regăsi liniștea interioară.

Iată-mă și acum aici, surprinzând toate clipele scrise pe foaia mea, foaie ce va rămâne cu mine aici, acolo, acum și mereu.

Mai am puțin... Și-mi petrec ultimile clipe recitind din nou și din nou ceea ce am trăit, însă nu reușesc niciodată să ajung la final, deoarece se adaugă alte scrieri care îmi  completează viața.

Voi pune punct și o voi lua de la început.

Maria Cătur

Prosefor Irina Nechifor 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:00

Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, telefon 0232299690, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 60.765 mp, identificat cadastral în T43 HS759/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.971 mp, identificat cadastral în T43 HB760/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.988 mp, identificat cadastral în T43 HS762, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.892 mp, identificat cadastral în T43 HS763/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.401 mp, identificat cadastral în T43 HB765/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 39.907 mp, identificat cadastral în T43 HB767/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 873 mp, identificat cadastral în T43 HB767/4, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.382 mp, identificat cadastral în T43 HS768/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.986 mp, identificat cadastral în T44 P770, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 114.475 mp, identificat cadastral în T44 HB771/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 600 mp, identificat cadastral în T44 P772, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 46.159 mp, identifica cadastral în T44 HS773, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 601 mp, identificat cadastral în T44 HB774, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 4.338 mp, identificat cadastral în T44 HS777/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 42/09.06.2021, H.C.L. 84/22.11.2021, H.C.L. 87/25.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 16.02.2022, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 17.02.2022, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Mihai Chirica- Noi MĂSURI pentru prevenirea răspândirii PANDEMIEI de COVID-19 în Municipiul IAȘI
20/01/2022 21:18

 Primarul Mihai Chirica a convocat astăzi, 20 ianuarie 2022, la Palatul Roznovanu, o nouă sedintă a Comitetului Local pentru Situatii de Urgentă al Municipiului Iasi destinată luării si ada ...

Minte sănătoasă și suflete conectate, limbajul comun al tinerilor de pretutindeni
20/01/2022 18:49

  „HEALTHY EUROPEAN STUDENT” este numele unui proiect Erasmus derulat de către Colegiul National „Mihail Sadoveanu” impreună cu parteneri educationali din Slovacia, Portugalia, L ...

„Mozart”, noua premieră de la Ateneu cu Claudiu Bleonț cap de afiș
20/01/2022 18:48

   14 februarie este ziua in care iesenii sunt asteptati la premiera cu care Ateneul National din dealul Tătărasiului deschide anul 2022. Cortina se va ridica pentru reprezentatia „Mozart&rdqu ...

Plănuiește cel mai important eveniment din viața ta la Wedding Days, din Palas!  Congress Hall îți face cadou verighetele
20/01/2022 16:40

 Plănuieste cel mai important eveniment din viata ta la Wedding Days, din Palas!  Congress Hall iti face cadou verighetele Organizarea unei nunti este o experientă unică ce te umple de emotie si b ...

Cinematografele ieşene vor fi redate publicului
20/01/2022 12:45

Rand pe rand, toate cinematografele care sunt in propietatea Primăriei Municipiului Iasi si adminitrate de către Ateneul National isi continuă planul de renovare.Proiectul Cinematografului „Tineretului ...

Pistolarii din Brăeşti au fugit mai abitir ca iepurii vânaţi
20/01/2022 12:45

Vinerea trecută s-a incheiat procesul celor patru pistolari din Brăeşti, care şi-au petrecut Revelionul de acum doi ani vanand iepuri la lumina farurilor. Valentin P., Alin C., Ilie T. şi Marinel P. s-au s ...

Iașul caută urgent 15.000 de locuri de parcare!
20/01/2022 12:30

Parcarea in Iaşi a constituit in permanenţă o problemă. Fie că vorbim de parcările cu plată, fie de cele rezidenţiale, cetăţenii au reclamat in permanenţă faptul că numărul acestora este insuficie ...

BROW Bar & More a deschis în ansamblul Palas o locație dedicată stilizării sprâncenelor
20/01/2022 10:32

Modelarea sprancenelor este conceptul care a revolutionat industria beauty de-a lungul timpului. Apărute recent, tehnici precum laminarea sau micropigmentarea au deschis o nouă eră in industrie. BROW Bar &am ...

Agresor iertat de victimă, nu și de judecători
20/01/2022 10:00

Pentru Mihai D. (57 de ani) din Podu Iloaiei, după-amiaza de 3 octombrie 2018 incepuse la fel de anost ca şi celalalte. Rămăsese fără ţigări, a ieşit din casă pentru reaprovizionare, pe drum s-a intal ...

Concurs de roboți la Liceul de Informatică
20/01/2022 09:49

Elevii Liceului de Informatică „Grigore Moisil” organizează in acest an cea de-a doua ediţie a Concursului Peppers^^, o competiţie destinată elevilor de gimnaziu. Concursul este organizat de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei