Zeci de angajatori ieșeni, sancționați pentru munca la negru
Dimensiune font:
* inspectorii ieșeni de muncă au depistat, în anul 2021, peste 90 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, în beneficiul a 51 angajatori * antreprenorii din construcții au primit amenzi în valoare de 124.500 lei, pentru varii nereguli * anul trecut, 110 persoane au suferit accidente de muncă, la Iași, nouă dintre aceștia pierzându-și viața
Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi a realizat, anul trecut, mii de controale la firmele din județ, unde au fost constatate mai multe nereguli, începând de la munca la negru la nerespectarea programului. Inspectorii în muncă spun că vizate au fost toate domeniile de activitate, însă cele mai multe nereguli au fost constate la firmele de transport și la cele de construcții. Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate în anul 2021 a fost de 5.847, din care 116 amenzi și 5.731 avertismente, cuantumul valoric al sancţiunilor aplicate în anul de referință fiind de 552.500 lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse un număr de 5.838 măsuri.
Pe lângă acestea, ITM Iași a realizat 1.884 controale în domeniul relaţiilor de muncă, în vederea combaterii muncii nedeclarate. În urma acţiunilor de control, inspectorii de muncă au depistat 94 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, în beneficiul a 51 angajatori. Angajații lucrau fără forme legale sau au fost depistați la muncă, fără transmiterea contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. „În raport cu anul 2020, se remarcă o scădere de 32,37% a numărului persoanelor depistate desfăşurând muncă nedeclarată și cu 17,74% a numărului de angajatori ce au primit persoane la muncă, fără a îndeplini condițiile legale in domeniu”, a transmis Costel Grojdea, inspector șef ITM Iași.
Muncă nedeclarată în domeniul prestărilor de servicii
În domeniul prestărilor de servicii au fost controlați aproximativ 320 de angajatori, fiind dispuse 727 de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și au fost aplicate sancţiuni contravenţionale corespunzătoare. „Cele mai multe deficiențe constatate se referă la lipsa stabilirii programului de desfăşurare a activităţii salariatului în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, nerespectarea obligației de a evidența orele de începere şi de sfârşit ale programului de lucru și de a pune la dispoziția inspectorului de muncă acest document ori de câte ori se solicită, nerespectarea duratei maxime a timpului de muncă zilnic, nerespectarea obligației de a elibera adeverinţa de vechime și un extras din registrul electronic a salariaților la încetarea contractelor de muncă”, au transmis reprezentanții ITM Iași.
Amenzi usturătoare pentru angajatorii din construcții
În anul 2021, în perioada 09 - 16 iunie, s-a desfășurat o Campanie națională de control în domeniul construcțiilor, ordonată de Inspecția Muncii, unde au participat un număr de 12 inspectori de muncă și s-au efectuat vizite de control la un număr de 42 agenți economici unde lucrau 650 angajați. În urma acestor controale au fost constatate un număr de 135 de deficienţe pentru care au fost stabilite măsuri şi termene pentru remediere şi au fost aplicate un număr de 135 sancţiuni contravenționale, dintre care 118 de avertismente scrise și verbale, precum și 17 amenzi în valoare de 72.500 lei.
Și în domeniul securității în muncă au fost efectuate mai multe controale la nivelul județului Iași. „În cursul anului 2021, în cadrul acestei acțiuni au mai fost efectuate vizite de control la un număr de 87 agenți economici unde lucrau 5.025 angajați. În urma acestor controale au fost constatate un număr de 327 de deficienţe pentru care au fost stabilite măsuri şi termene pentru remediere şi au fost aplicate un număr de 327 sancţiuni contravenționale, dintre care 301 de avertismente scrise și verbale, precum și 17 amenzi în valoare de 124.500 lei”, a mai transmis ITM Iași.
Nereguli la transportatorii rutieri
Deficiențe majore au fost constate de către inspectorii în muncă și la zeci de transportatori. Anul trecut, au fosst verificați 37 agenți economici, din care 21 sunt transportatori rutieri de mărfuri, iar 16 sunt beneficiari ai transporturilor rutiere. S-au constatat un număr de 60 deficiențe specifice activității de transporturi referitoare la încălcarea legislației specifice de securitate și sănătate în muncă. „Pentru deficiențele constatate s-au stabilit 60 măsuri de remediere cu termene concrete și s-au aplicat un număr de 60 sancțiuni contravenționale - trei amenzi contravenționale în valoare de 15.500 lei și 57 avertismente contravenționale”, a preciat Costel Grojdea, inspector șef ITM Iași.
Anul trecut, 110 persoane au suferit diferite accidente de muncă, la Iași, nouă dintre aceștia pierzându-și viața. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau