Zeci de sate primesc apă cu porţia
Dimensiune font:
ApaVital reamintește utilizatorilor săi că resursele de apă sunt limitate, motiv pentru care este necesar să avem grijă de fiecare picătură care curge la robinetele noastre, pentru a beneficia în continuare de o apă sigură și de calitate. În mod normal, cu excepția lunilor de vară, ApaVital nu se confruntă cu probleme legate de furnizarea apei către utilizatori, sistemele fiind astfel dimensionate pentru a acoperi integral necesarul de consum al populației, pentru uz casnic și menajer. Odată cu apariția temperaturilor ridicate, intervine un grad ridicat de simultaneitate a consumurilor și, pe fondul utilizării iresponsabile a apei, se ajunge la epuizarea rezervelor din rezervoarele de înmagazinare. ApaVital ajunge astfel în neplăcuta situație de a institui programe de furnizare în zonele în care apa este consumată în exces, pentru ca toți clienții să beneficieze de această resursă, la intervale de timp controlate. „Motivele care conduc la apariția unor astfel de situații sunt seceta pedologică prelungită prezentă în ultimii ani, care a dus la un deficit cronic de apă la surse, consumul de apă în alte scopuri decât cel prevăzut în contracte și în avizele eliberate, în special consumul pentru folosințe agricole (udarea culturilor agricole, a gazonului etc.), neracordarea la rețeaua de canalizare, care face ca prețul să fie semnificativ diminuat iar consumul apei în alte scopuri decât cel pentru uz casnic și menajer să fie accesibl din punct de vedere financiar, dimensionarea rețelelor după standarde tehnice care nu prevăd excesele de consum din România, caracteristice zonelor rurale şi - lipsa de planificare urbanistică, ceea ce permite dezvoltarea comunităților fără a fi asigurate în prealabil toate utilitățile necesare și trama stradală”, spun oficialii companiei.
Lista cu localităţile care primesc apă câteva ore pe zi
În aceste condiții, până pe 30 iunie 2023, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 7.00– 9.00 și 18.00 - 20.00, sau 5.00-9.00 şi 16.00-21.00 către utilizatorii din comunele Belceşti, Focuri, Coarnele Caprei, Deleni, Gropniţa, Hărmăneşti, Lespezi, Tătăruşi, Todireşti şi Valea Lupului. Lista localităţilor afectate este mult mai mare: Munteni, satu-Nou, Ruşi, Ulmi, Belceşti şi Liteni (comuna Belceşti), Focuri (comuna Focuri), Coarnele Caprei şi Arama (comuna Coarnele Caprei), Feredeni, Poiana, Slobozia, Maxut, Deleni (comuna Deleni), Gropniţa, Forăşti, Mălăeşti, Bulbucani, Sângeri, Săveni (comuna Gropniţa), Hărmăneştii Vechi, Hărmăneştii Noi (din comuna Hărmăneşt) şi localitatea Blageşti (din Paşcani). Pe centralizatorul privind alimentarea cu apa mai apar localităţiel Lespezi (comuna Lespezi), Tărăuşi, Uda, Pietrosu (comuna Tătăruşi), Todireşti şi Stroeşti (Todireşti) şi Valea Lupului (comuna Valea Lupului).
La reluarea furnizării, există posibilitatea ca apa să înregistreze valori mai mari ale parametrului turbiditate, situație în care robinetul trebuie lăsat deschis timp de câteva minute, pentru ca apa să revină la caracteristicile normale de potabilitate. Dacă situația persistă, ieşenii pot suna la ApaVital, iar o echipă de lucru specializată se va deplasa în zonă pentru a soluționa problema sesizată. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau