Zimbrii liberi din codrii Neamţului. Spectacol inedit surprins lângă Mănăstirea Agapia
Dimensiune font:
În cursul unei acţiuni de monitorizare desfăşurată zilele trecute, o mare turmă de zimbri, care au fost puşi în libertate în arealul Parcului Natural Vânători Neamţ, a fost observată în zona Agapia.
Turma de zimbri de la Agapia FOTO Romsilva
Prezenţa legendarelor sălbăticiuni în diferite locuri din ţinutul nemţean nu mai este o noutate de ceva vreme, ei putând fi văzuţi chiar şi prin unele localităţi. În ianuarie şi februarie, un mascul şi-a făcut un obicei din a veni la Mănăstirea Neamţ.
Toate aceste „vizite“ se petrec deoarece Administraţia Parcului Vânători derulează un proiect de punere în libertate a lor.
Ultima apariţie s-a consemnat în zona Mănăstirii Agapia, fiind imortalizată în jurul datei de 20 februarie, după cum a transmis Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, parcul fiind în administrarea acestei instituţii.
Ceea ce impresionează în instantaneele realizate de către silvicultori este mărimea turmei de zimbri, fiind peste 20 de exemplare.
„Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge şi la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, între 320 şi 640 de kilograme. Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceştia ating maturitatea“, se menţionează într-o informare a Regiei Romsilva.
Zimbrii au fost surprinși la o acțiune de monitorizare FOTO Romsilva
Recent, un zimbru a fost revăzut la un alt aşezământ din zonă. „Mănăstirea Neamţ - Zimbrul revine zilnic!“. Acesta era titlul unei postări de pe contul de Facebook a lui Lucian Georgescu, un inginer din Târgu Neamţ, care-i însoţită de două reuşite fotografii. În ele, personaj principal este un mascul impunător, care a fost surprins lângă gardul lăcaşului de cult.
Îi avea ca tovarăşi pe câţiva călugări, mamiferul nefiind deloc intimidat de prezenţa oamenilor, cu care pare că s-a obişnuit, deoarece nu-i la prima vizită pe aici. A fost imortalizat chiar când întindea capul spre palmele a doi veiţuitori de la mănăstire, amuşinându-le curios. Fotografiile au fost realizate pe 17 februarie 2024.
Exemplarul care-i vizitează pe călugări FOTO Lucian Georgescu
Tot în acest an, pe 7 ianuarie, exemplarul chiar a intrat în mănăstire, fiiind filmat de stareţul Benedict Sauciuc. Sălbăticiunea a a făcut o „recunoaştere“ amplă prin curte, trecând pe la vreo trei metri de un călugăr, care i-a întins o mână. Zimbrul nu s-a apropiat, îndreptându-se spre ieşire, nesinchisindu-se nici de un bărbat, care-l filma din spatele unui brăduţ.
Rarău, Roxana și Raluca, primii zimbri aduși la Neamț din Polonia
Revenind la Administraţia Parcului Vânători, specialiştii de aici derulează un proiect de repunere în libertate a acestor animale, iar pe 22 martie 2012 se consemna un eveniment în premieră pentru România. După ani de eforturi consistente, primului grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, i se dădea drumul în codrii Neamţului, în zona comunei Crăcăoani.
Exemplare fotografiate la Agapia FOTO Romsilva
În anii ce au urmat, au fost efectuate mai multe eliberări, iar eforturile echipei de implementare au fost răsplătite. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, acum numărul exemplarelor ce hălăduie prin păduri este de peste 60. Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, iar în libertate au venit pe lume mulţi pui.
Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone din ţară. Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958, prin aducerea, la două secole după dispariţia lui din fauna ţării, din Polonia, a două exemplare, numite Podarec şi Polonka.
În imagini au fost surprinse și exemplare tinere FOTO Romsilva
Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamţ. În prezent, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, cu peste o sută de exemplare la Bucşani, Haţeg şi la Vânători. Arealul nemţean se întinde pe o suprafaţă de 30.818 hectare, din care 26.190 sunt acoperite cu păduri.
Acum, Parcul Natural Vânători este singurul loc din Europa unde zimbrul trăieşte în libertate, în semilibertate (un ţarc de aclimatizare de 180 de hectare unde sunt ţinuţi o perioadă înainte de eliberare) şi în captivitate (la o grădină zoo). În Neamţ, primele exemplare de zimbri, originare tot din Polonia, au fost aduse în anul 1970, dându-li-se numele Rarău, Roxana şi Raluca.
O mică dispută FOTO Romsilva
Peste 4 ani aveau să se nască primii zimbri în cadrul rezervaţiei, Rosina, o femelă şi Roco, un mascul. În 1975, cele cinci animale au reuşit să rupă un gard, fiind recuperaţi din păduri după trei săptămâni.
În cadrul parcului este şi o grădină zoologică, pe lângă cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri şi lupi, fiind (într-un ţarc de 4 hectare) şi şase exemplare de zimbri, ţinuţi în scop turistic.
Material:Dan Sofronia Adevarul
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau