Ziua Sfântului Nicolae
Dimensiune font:
Daruri sau vărguţe, asta vor primi mâine copiii în funcţie de cât de cuminţi au fost * în această zi Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă, iar dacă nu vor cădea fulgi înseamnă că a întinerit
În credinţa populară, Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, mai este cunoscut şi sub numele de Sân Nicoară. Se spune că el păzeşte soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură şi fără lumină.
Practici în ziua lui Sân Nicoară
În unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se va sfârşi, anul care vine va fi unul foarte roditor şi plin de satisfacţii. În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a coace plăcinte, apoi petrec cu flăcăii din sat.
În sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se grupează în cete, îşi aleg gazda în casa căreia vor face repetiţii pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna. În această zi Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă, iar dacă nu vor cădea fulgi înseamnă că Sân Nicoară a întinerit.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îşi pregătesc ghetuţele în care Moşul le vor lăsa daruri doar dacă au fost cuminţi. Cei neascultători vor primi o nuieluţă, cu care vor fi mereu atenţionaţi că trebuie să asculte de părinţii şi de bunicii lor. Pentru Moş Nicolae este suficient să se uite prin ferestre ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.
Legenda spune că în nopţile sfinte de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru muritorii de rând, se spune că Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului. Se spune că Sân Nicoară are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, fie bune sau rele.
Se spune că pentru Moş Nicolae este suficient să se uite prin ferestre ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau