Patronii staţiei GPL din Crevedia, trimiși în judecată

62383729

Dimensiune font:

| 12-06-2024 11:46

Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost trimişi în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în legătură cu exploziile din 26 august 2023, în urma cărora şase persoane au murit şi 54 au fost rănite.

În dosar a fost trimisă în judecată şi firma celor doi, Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, care a câştigat duminică un nou mandat de edil.

Tragedia a avut loc pe 26 august 2023, în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne. În urma exploziilor, şase persoane au decedat, 54 au fost rănite, opt case au fost distruse total, iar 80 parţial.

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

La imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.

Acuzaţiile procurorilor:

* Distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru

În perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în calitate de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt ai unei societăţi comerciale, în mod sistematic, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale în materia securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a celor privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia.

Astfel, a fost autorizată şi impulsionată desfăşurarea de activităţi de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum şi utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condiţiile inexistenţei unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităţilor de descărcare/încărcare GPL.

Toate acestea s-au desfăşurat într-o locaţie neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18,48 – 21,46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariţiei unui defect de etanşare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentraţii, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncţie cu o sursă eficientă de aprindere, precum şi premisele propagării incendiului şi producerii unei succesiuni de alte opt explozii a unor nori de vapori.

Astfel, a fost cauzat decesul a cinci persoane şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile (opt case distruse total şi 80 distruse parţial) şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora.

* Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

În perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în calitate de angajatori, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă nu au luat măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă – prevăzute în HG 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în HG 1218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici şi în Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă – deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.

* Nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

În condiţiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalţi factori de decizie din cadrul societăţii elaboraseră în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligaţiei de a asigura respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au pus la dispoziţia angajaţilor societăţii, care desfăşurau activităţi lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat şi nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată şi afectată de vicii de funcţionare, determinându-i în mod activ pe angajaţii societăţii să o utilizeze în procesul de transvazare.

S-a intervenit astfel efectiv în procesul muncii şi s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acţiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanşare a unui accident de muncă, care s-a şi concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din judeţul Dâmboviţa, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate atât în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, cât şi în afara muncii.

Prin actul de sesizare a instanţei, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menţinerea măsurilor asigurătorii instituite şi menţinute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea şi menţinerea acestor măsuri.

Astfel, prin ordonanţa din data de 6 septembrie 2023, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparţinând firmei Flagas SRL, asupra unui imobil aparţinând unui inculpat şi asupra a şapte imobile aparţinând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deţinute de către cei doi inculpaţi. De asemenea, s-a pus sechestru pe bunurile mobile aparţinând firmei, respectiv părţi sociale la mai multe societăţi. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Leonardo Badea (BNR): Raportul Draghi - câteva concluzii de interes și oportunități de dezvoltare pentru România
27/09/2024 10:25

Ultimii ani au reprezentat o perioadă complicată, in multe privinte, iar acest lucru a fost si continuă să fie resimtit la toate nivelurile societătii. Din punct de vedere economic, am parcurs multe transf ...

Cerere uriașă de dolari
26/09/2024 20:02

Respingerea planului de armistitiu propus Israelului si Hezbollah, aliatul Iranului, de către mai multe state occidentale, a ridicat nivelul aversiunii fată de risc pe plan international. Cresterea cererii de ...

Dunărea tot crește, iar localnicii se tem de inundații
25/09/2024 14:10

Debitul Dunării creste văzand cu ochii, iar localnicii stau cu frica-n san pentru că isi amintesc de inundatiile din 2006. Situatia ar putea fi critică la sfarsitul acestei săptămani, după cum arată pro ...

Toamna vine cu scumpiri în lanț: pe lângă inflație bubuie și efectele secetei
25/09/2024 11:30

Toamna anului 2024 nu vine numai cu temperaturi record, ci si cu scumpiri in lant, după cum anuntă analistii economici. Inflatia destul de ridicată din zona euro afectează si Romania, care de altfel e pe pr ...

România se îndatorează din ce în ce mai mult
24/09/2024 19:31

Pentru a putea sustine super-ofertele electorale, guvernul indatorează tot mai mult Romania si o pune intr-o pozitie delicată fată de marile agentii de rating, ceea ce ar putea majora costurile imprumuturilo ...

Marcel Boloș anunță că deficitul poate urca la 8%: Amnistia fiscală nu garantează încasarea restanțelor
24/09/2024 06:55

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, despre riscul ca deficitul să ajungă anul acesta la peste 8% că există acest risc din perspectiva veniturilor pe care le-au cuprins pe componenta de di ...

Impozitul progresiv iese din calcul. Explicația lui Marcel Boloș: 'Se potriveşte doar în perioadele în care statele sunt dezvoltate/ Continuăm cu cota unică'
24/09/2024 06:45

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni că nu s-a pus problema ca să lucrăm la impozitul progresiv, el arătand că este nevoie in continuare să apărăm cota unică, aşa cum este ea ...

Afacerile românești se prăbușesc: Insolvențele cresc accelerat, facturile se plătesc mai greu și se deschid tot mai puține firme
23/09/2024 15:24

Afacerile romanesti o iau la vale. Numărul insolventelor a crescut in prima jumătate a acestui an cu 8,32% fată de aceeasi perioadă a anului trecut, relevă un studiu Coface Romania. Facturile se plătesc m ...

 Angajații consideră că training-urile nu le sunt de folos în activitatea de zi cu zi
23/09/2024 13:48

Majoritatea angajatilor se inrolează in programe de training pentru dezvoltarea personală, si nu pentru avansarea in carieră, arată un studiu realizat de EY Romania, punand sub semnul intrebării eficacitat ...

Uniunea Europeană a importat, în trimestrul al doilea din 2024, produse energetice în valoare de 94,9 miliarde de euro
23/09/2024 13:40

Uniunea Europeană a importat, in trimestrul al doilea din 2024, produse energetice in valoare de 94,9 miliarde de euro, ajungand la o cantitate totală de 117,9 milioane de tone, iar comparativ cu perioada sim ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei