2023, anul care va demonstra că UE a fost creată pentru a fi irelevantă

7

Dimensiune font:

| 05-01-2023 16:42

La fiecare început de an, comentatorii Project Syndicate încearcă să identifice tendințele următoarelor 12 luni. Indiferent de viziunea lor, cu toții sunt de acord că 2023 nu va fi deloc plictisitor.

Europa

”Acesta va fi anul în care europenii își vor da seama cUniunea Europeană a fost gândită pentru a fi irelevantă. Mlaștina măcelului din Ucraina ne va face să ne dăm seama că este nevoie de un proces diplomatic pentru a pune capăt războiului, însă ne vom da seama și că UE este total incapabilă să joace un rol semnificativ în acest proces. Cine va reprezenta Europa la aceste negocieri? Guvernele statelor nordice și estice nu au încredere nici in Berlin, nici în Paris – capitale fără de care UE oricum nu poate juca vreun rol în aceste negocieri.

Pe frontul economic, modelul economic mercantilist al Germaniei va rămâne unul falimentar, asta chiar și în cazul în care inflația se va reduce, iar asta va acea repercusiuni asupra zonei euro, care încă se bazează pe surplusul germen. Problemele economice și geopolitice ale Europei vor întări hegemonia americană și, odată cu asta, vor exacerba politica deliberată a Americii de a porni un nou război rece cu China”, scrie Yanis Varoufakis.

Rolul strategic al Turciei în relația transatlantică ava fi mai mare, datorită războiului și crizei energetice. În Turcia vor avea loc alegeri generale în iunie 2023 și există posibilitatea ca regimul Erdogan, vechi de 20 de ani, să se încheie. Indiferent de rezultat, alegerile vor avea implicații mari în politica externă a Turciei și în relațiile transatlantice. Aceste alegeri vor stabil în ce direcție se va îndrepta Turcia, spre consolidarea autocrației și a puterii unui singur om sau spre democrație. Dacă va câștiga opoziția democratică, atunci vor fi șanse de democratizare, iar strategia electorală a opoziției victorioase din Turcia va fi inclusă în manualele împotriva populismului din întreaga lume”, scrie Seren Selvin Korkmaz, cercetător laInstitutul pentru Studii Turce de la Universitatea din Stockholm.

China și Rusia

”În 2023, autocrațiile lumii vor pune presiune asupra democrațiilor într-un mod mult mai coordonat, făcând o profeție autoîmplinită din actuala viziune a scenei internaționale pe care o are administrația Biden. După doi ani de izolare, președintele Xi Jinping a început să viziteze din nou țările lumii și este important de observat că una dintre primele sale destinații a fost Arabia Saudită. În lunile ce vor veni, Xi va merge cu siguranță la Moscova sau îl va chema pe Putin la Beijing.

Agresiunea Rusiei va continua, cu costuri mari pentru Ucraina și pentru toate țările care depind de cerealele și de tranzitul gazelor naturale în această regiune. China și Rusia vor încerca să se apropie de țările cu venituri mici, care sunt îndatorate la băncile occidentale și sunt nemulțumite că guvernele occidentale renunță în mod abrupt la importurile din aceste economii în dezvoltare. Pe măsură ce va crește turbulența internă din Rusia și China, ambele regimuri se vor folosi de doctrina ”democrație versus autocrație” a președintelui Biden pentru a da vina pe un inamic extern”, scrie Anne-Marie Slaughter, fost consilier pentru planificare politică în Departamentul de stat, acum șefă a ONG-ului New America și profesor la Princeton University.

”Predicțiile te sperie pentru că pot deveni reale. Să ne gândim la scenariul în care Vestul cedează la șantajul nuclear al lui Putin, iar Rusia câștigă războiul criminal împotriva Ucrainei. Sau la scenariul în care lui Putin i se oferă o portiță de ieșire printr-un armistițiu. În acest caz, putinismul se va regrupa și va lovi din nou, mobilizând împotriva democrației forțele de extremă dreapta din întreaga lume. Forța va deveni singura lege.

Spre deosebire, dacă Vestul va rămâne unit și Ucraina va câștiga, regimul Putin se va prăbuși. Rusia va trece printr-un proces foarte necesar de decolonizare și multe populații de pe teritoriul Federației Ruse vor fi eliberate. Asta se va întâmpla și cu rușii înșiși. După ce au trăit în singura putere europeană care încă mai încerca să-și reclădească un imperiu, rușii se vor elibera de complexul imperial. Da, acest proces ar putea duce și la un război civil sângeros. Însă aceste este un motiv în plus pentru care Vestul trebuie să rămână unit și să facă presiuni pentru demilitarizarea Kremlinului”, scrie Dina Khapaeva, profesor la Georgia Institute of Technology.

Statele Unite

”În 2023 se vor înmulți paralelele dintre momentul actual și precedenta epocă de politici apocaliptice din Statele Unite – deceniile de dinaintea Războiului Civil. Așa cum spunea un congresman din secolul 19, «în aceste zile, aproape totul s-a redus la o chestiune constituțională». Dinamica este similară cu cea din anii 1930, când Curtea Supremă a anulat părți mari din New Deal. Acum, când sunt atât de multe dezbateri politice, economice și sociale care ridică din nou probleme constituționale, rolul Curții Supreme din SUA – și tensiunile dintre valorile democrației, justiției și statului de drept – vor continua să fie subiectul unor controverse puternice, la un nivel fără precedent până acum”, scrie Alison L. Lacroix, profesor de Drept la Universitatea din Chicago

”Inflația va fi mai mică în 2023, atât în Statele Unite, cât și în restul lumii. Însă nu va scădea într-atât de mult încât băncile centrale să se relaxeze. Va exista o dezbatere dacă inflația va reveni la 2% sau dacă trebuie să revină la 2%. Nu mă aștept ca vreo țară să-și stabilească o țintă mai mare a inflației pentru 2023. Însă voi încerca să observ dacă unele țări vor să tolereze o inflație mai mare și, dacă vor fi asemenea țări, cum vor reacționa piețele și celelalte state”, scrie Jason Furman, fost președinte al Consiliului Consilierilor Economici în perioada administrației Barack Obama.

”Sunt șanse ca 2023 să vină cu îmbunătățiri ale situației față de 2022. În ciuda tuturor predicțiilor, Ucraina pare să câștige războiul împotriva Rusiei. După multe sacrificii, China începe să renunțe la politica zero covid. Iar inflația a început să se mai domolească, cel puțin in Statele Unite. Pentru multe țări, provocarea anului 2023 va fi să găsească un echilibru între preocupările economice și politice și interesele interne și internaționale. Aliații Ucrainei trebuie să găsească o soluție economică pentru a oferi Ucrainei un ajutor pentru reconstructive de o mie de miliarde de dolari. Germania va trebui să-și majoreze cheltuielile pentru apărare, în ciuda reticentei față de reînarmare. Iar China și SUA trebuie să găsească un echilibru între dependența lor comercială și politica ce le duce către dispută”, scrie Nancy Qian, profesor la Kellog School of Management de pe lângă Nortwestern University din Illinois.

Iran

”Protestele din Iran vor continua să fie pe prima pagina a ziarelor. Însă Republica Islamică va rezista, pentru că aceste proteste nu vor reuși să fractureze elementele regimului – de la milițiile Basij, până la Corpul Gărzilor Revoluționare. Politica Americii pentru Orientul Mijlociu se va schimba, pentru că Washingtonul se concentrează pe politica de mare putere și încearcă să uite de războaiele sale fără sfârșit. Aliați ai SUA precum Israel, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se vor îndepărta de administrația Biden și își vor dori o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Însă, indiferent de ce se întâmplă în SUA, aceste țări vor continua să-și întărească legăturile.

Țările mai puțin bogate din regiune, precum Algeria și Egipt, vor continua să bată pasul pe loc, pe măsură ce se va accelera trecerea de la hidrocarburi la energia verde. Aceste state o ales să folosească veniturile din petrol pentru a oferi subsidii și pentru a susține mari companii de stat și o birocrație extinsă, nu pentru a îmbunătăți educația, sănătatea și investițiile. Aceste țări vor fi lăsate în urma, iar sursele lor de venituri se vor împuțina”, scrie Barak Barfi, fost cercetător la ONG-ul New America și fost membru al Brookigns Institution

America Latină

”Agravarea sărăciei la nivel global nu ține doar de statistică, este un semnal că urmează vremuri negre. Intrăm într-o perioadă cu datorii mari, cu slujbe precare, cu inflație, cu provocări generate de schimbările climatice, cu insecuritate alimentară.

Progresiștii pot fi încurajați de unele schimbări politice din America Latină, însă nemulțumirea socială, faptul că oamenii vor să vadă rezultate, a generat o presiune care amenință multe guverne. Lumea dezvoltată începe să se îndrepte din nou către America Latină în căutare de petrol, litiu și alimente, asta în timp ce America Latină are nevoie disperată de valută forte, pentru că se confruntă încă cu efectele economice ale pandemiei. Este o combinație letală. Asta înseamnă că, în timp ce liderii economiilor dezvoltate se întâlnesc prin stațiuni de lux pentru a semna pacte ”verzi”, în America Latină va continua politica prădătoare a industriei extractive”, scrie Mercedes D’Alessandro, fost ministru pentru Egalitate și Gen al Argentinei și profesor de ”Economie feministă” la Buenos Aires.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Candidează iar Călin Georgescu la alegerile prezidențiale? Discuții pentru formarea unei alianțe de susținere AUR - POT - SOS, blocate de Diana Șoșoacă
26/12/2024 22:24

George Simion, liderul AUR, vorbeste despre o aliantă cu SOS si POT pentru a-l sustine pe Călin Georgescu la alegerile prezidentiale din 2025. ”Doamna Sosoacă, iar ati inceput să mă atacati aiurea. (.. ...

Chirieac, prima reacție după anunțarea candidaturii lui Crin Antonescu și stabilirea datei alegerilor prezidențiale
26/12/2024 22:18

PSD, PNL, UDMR şi grupul minoritătilor au convenit să aibă un candidat comun la presedintie in persoana lui Crin Antonescu. Decizia urmează acum să fie votată in forurile de conducere ale fiecărui parti ...

Analiza lui Bogdan Chirieac în ziua de Crăciun: Surpriză din Vest pentru Cotroceni în 2025. ”Lucrurile nu s-au terminat. Ele abia încep”
26/12/2024 22:04

Criza politică din Romania din ultimele săptămani a fost marcată de incertitudine si tensiuni fără precedent, culminand cu anularea alegerilor prezidentiale in urma unui atac cibernetic masiv. In acest co ...

Se complică tranzacția prin care Ungaria ar fi vrut să cumpere E.ON din România
26/12/2024 20:20

Alianţa pentru Unirea Romanilor (AUR) a sesizat la inceputul acestei săptămani Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vanzare a E.ON Energie Romania către compania maghiară MVM. Prin această ...

Negocierile secrete cu Rusia care scot Ucraina de la masa discuțiilor: La Kiev, decizia va veni direct în plic
26/12/2024 20:04

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susţine joi că Franţa a incercat să stabilească ”un dialog in problema ucraineană” cu Moscova - fără implicarea Kievului -, in contextul in care se ev ...

Scandalul Nordis | Liderul PSD Marcel Ciolacu publică facturi cu bilete de avion plătite unei firme de turism: 'Se face o confuzie'
26/12/2024 00:19

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat miercuri, in prima zi de Crăciun, pe un cont de socializare, trei facturi fiscale in care apare că a plătit bilete de avion in valoare de cate 6.039 de lei, 7.568 de lei ...

Nicușor Dan, dezvăluire sinceră despre Ciolacu, de Crăciun: Avem o relație bună
26/12/2024 00:18

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a discutat recent despre relatia sa cu premierul Marcel Ciolacu. Edilul a oferit detalii despre interactiunile lor, punand in balantă atat relatia personală, cat si colaborare ...

Ministrul Emil Hurezeanu, contestat din Elveția. „Întrebați orice membru al corpului diplomatic de la Berlin sau de la Viena”
25/12/2024 00:27

Numirea lui Emil Hurezeanu drept ministru de externe este o greseală, considerǎ politologul Marius Ghincea, de la universitatea elvetiană ETH Zurich. Acesta spune că Hurezanu ar fi in mare măsură responsa ...

Moscova contrazice avertismentul MAE: 'Pentru cetățenii români, Rusia este întotdeauna deschisă și sigură'
25/12/2024 00:22

Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti transmite marti, intr-un comunicat de presă, că Rusia este „intotdeauna deschisă” pentru turistii romani si este o tară sigură, după ce Ministerul roman de Extern ...

'Trădătorule, pleacă': Palatul Cotroceni, vandalizat chiar sub ochii SPP
24/12/2024 18:04

Pe gardul Palatului Cotroceni a apărut, marti dimineată, o inscriptie cu vopsea albastră continand mesajul „Trădătorule, pleacă”. Interesant este cum a reusit cineva să fac asta, avand in vedere că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei