A fost semnat marele acord prin care România devine un jucător esențial în Europa
Dimensiune font:
Cea de-a cincea întâlnire a miniștrilor a avut loc în vederea implementării „Acordului privind un parteneriat strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei”, la Budapesta, capitala Ungariei, relatează News.az citând Ministerul Energiei din Azerbaidjan.
Azerbaidjanul a fost reprezentat la eveniment de ministrul Energiei, Parviz Shahbazov, Ungaria de ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Piter Siyyarto, Georgia de viceprim-ministrul, ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile, Levan Davitashvili, iar România de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. La întâlnire au mai participat reprezentanți ai Bulgariei, ai Comisiei Europene, ai operatorilor de sisteme de transport din 4 țări și ai companiei „CESI”.
Transport din Grecia spre România
Grecia aspiră să se poziționeze nu numai ca o poartă de acces, ci și ca un centru de tranzit esențial pentru energie, facilitând fluxul de la est la vest și de la sud la nord, transmite Trend citând Ministerul grec de Externe.
„Un accent central se pune pe Coridorul sudic al gazelor, o piatră de temelie a strategiei energetice a UE, care joacă un rol crucial în consolidarea securității și adaptabilității resurselor energetice ale regiunii. Finalizarea Conductei Trans Adriatice (TAP) și segmentul final al Coridorului sudic al gazelor consolidează semnificativ securitatea energetică a Greciei, asigurând o aprovizionare anuală de 1 miliard de metri cubi”, a spus ministerul.
Ministerul a spus că prin exprimarea interesului pentru aderarea la TAP, Macedonia de Nord, împreună cu explorarea altor căi energetice prin Grecia, solidifică această colaborare.
„Un Memorandum de înțelegere a fost încheiat între autoritățile respective ale ambelor națiuni pentru a construi o conductă de interconectare a gazelor naturale. Grecia susține în mod activ realizarea Coridorului Vertical de Gaze Naturale, conceput pentru a transporta gaze naturale din diverse surse. Aceasta include terminalul Revythoussa LNG, planificata FSRU Alexandroupolis, conducta TAP și o rută prin Bulgaria pentru a deservi națiunile din Europa Centrală și de Est”, a spus ministerul.
„Conceput cu o capacitate de flux invers, conducta stabilește conectivitatea între rețelele de gaze naturale din Grecia și Bulgaria, facilitând transportul de gaze naturale din diverse surse.”
Coridorul sudic al gazelor a început transportul gazelor din Azerbaidjan în Europa, pe 31 decembrie 2020, facilitând circulația gazelor din regiunea Mării Caspice către țările europene, prin Georgia și Turcia. Costul total al proiectului s-a ridicat la 33 de miliarde de dolari, în mod semnificativ mai mic decât cele 45 de miliarde de dolari estimați inițial. Cheltuielile de capital pentru proiectul Coridorul sudic al gazelor ar urma să fie rambursate integral în termen de 8-10 ani.
În iulie 2022, Azerbaidjanul și UE au ajuns la un acord pentru a crește volumul livrărilor de gaze prin Coridorul sudic al gazului de la 10 miliarde de metri cubi la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau