„În 2020 aveam 159 km de drumuri județene pietruite, iar în patru ani nu s-a turnat măcar o roabă de asfalt!”

1interviu1

Dimensiune font:

| 30-05-2024 16:20

* dialog cu Bogdan Cojocaru, liderul organizație PSD Iași, candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași

- Domnule Cojocaru, ați parcurs, doar luna aceasta, mii și mii de km, poate, prin județ, cu ocazia campaniei electorale... Cum ați putea caracteriza zona aceasta a Iașului, lumea satului, în câteva fraze?

- Sunt foarte multe schimbări datorită unor programe guvernamentale și vreau să spun că investiții de la nivelul Consiliul Județean sau de la nivel local, prin Consiliul Județean, nu există. Singurele programe care au dat roade și au schimbat fața statului românesc sunt programele guvernamentale, acele PNDL 1 și 2, denumite, mai nou, „Anghel Saligny”, prin care, în funcție de prioritățile pe care le-au avut primarii din județul nostru, s-a realizat atât infrastructura școlară, cât și medicală. Să nu uităm că sunt peste 40 de dispensare noi construite în județ prin PNDL 1 și 2, două programe guvernamentale concepute în perioada guvernării PSD. Avem, în momentul de față, sub conducerea Partidului Social Democrat, cu sprijinul premierului Marcel Ciolacu, beneficiari foarte mulți, iar fiecare comună a avut cel puțin un proiect finanțat de la guvern, prin „Angel Saligny”, de apă, canal sau drumuri. Mai nou, a fost demarat tot de la nivel guvernamental un alt program important, referitor la extinderea rețelelor de gaze, acolo unde acestea există. 210 milioane de lei alocați pentru județul nostru și, oricât de mult și-ar dori unii sau alții să fure - cu ghilimele de rigoare - aceste proiecte, toată munca a fost depusă de către primari. Ei au fost cei care au scris proiectul, ei sunt cei care au depus aceste documentațiile, indiferent că vorbim de infrastructură rutieră, școlară, utilități… Pe scurt, fața satului românesc s-a modificat, s-a schimbat în bine datorită acestor programe guvernamentale.

„Vreau să evităm plecarea tinerilor, chiar și într-un sistem sezonier”

- S-au făcut investiții în multe zone…

- În antiteză, avem 4 ani pierduți la Iași, pentru că, de la nivelul Consiliului Județean, nu avem nimic în afară de anumite sume direcționate în mod obsesiv - dacă putem spune așa - către unele localități. În rest, la nivelul județului nostru nu s-a întâmplat nimic și vreau să punctez aici două elemente foarte importante. În 2020, când Partidul Național Liberal a preluat conducerea Consiliului Județean, Iașul avea 48 km de drumuri județene de pământ, iar după 4 ani nu s-a schimbat nimic. În 2020 aveam 159 km de drumuri județene pietruite, iar în patru ani nu s-a turnat măcar o roabă de asfalt! În total, avem puțin peste 200 km de drumuri județene pietruite sau de pământ, iar administrația liberală nu a fost în stare nici măcar să întrețină aceste drumuri. Ceea ce, evident, caracterizează neputința lor.

- Ca peste tot, zona rurală vine cu noul său „model” demografic: populație îmbătrânită, persoane singure, de multe ori fără sprijin și posibilități financiare. Ce se poate face pentru acest segment al populației, tot mai numeros în ultimii ani?

- Am făcut, ca reprezentant al Partidului Social Democrat pentru președinția Consiliului Județean Iași, nu doar acum, ci și în trecut, timp de doi ani și patru luni, naveta la București pentru proiectele mari ale județului. Am fost alături de cetățeni la audiențele pe tema legii fondului funciar, pe alte probleme semnalate, am fost prezent în județ și, într-adevăr, se poate identifica această problemă. Sunt localități în care foarte mulți dintre tineri, în diferite perioade ale anului - trei, șase luni, pleacă din țară, pentru a lucra în diverse domenii, apoi se întorc și, bineînțeles, încearcă să-și construiască aici o viață normală. Aici trebuie să intervină o administrație competentă, o administrație care nu este măcinată de dosare penale și care să acorde foarte, foarte mult din timpul său pentru proiectele județului, în așa fel încât să aducem serviciile de calitate cât mai aproape de cetățeni. De aceea, spuneam în primul răspuns, la prima întrebare, că aceste programe guvernamentale au schimbat fața statului românesc și trebuie să continuăm pe această linie, dar de data aceasta să identificăm și la nivelul consiliul județean astfel de proiecte, cum se întâmplă deja în alte județe.

- La ce fel de proiecte vă referiți?

- La Dâmbovița, de exemplu, au construit la nivelul Consiliului Județean un astfel de program PNDL, prin care aduc finanțări nerambursabile sau chiar din bugetul local, în așa fel încât, pe lângă aceste finanțări guvernamentale pe care primarii le obțin depunând în mod transparent un proiect, să poată suplimenta și crește calitatea serviciilor. Pentru ca, în momentul în care cetățenii din județul nostru vor avea servicii de calitate în ceea ce înseamnă infrastructură rutieră, infrastructură medicală, școlară, culturală, sportivă, când vor avea servicii de calitate, ceea ce-mi propun ca viitor președinte al Consiliului Județean, să avem și locuri de muncă. Iar prin aceste investiții, locurile de muncă vor fi mult mai bine plătite aici, indiferent că vorbim de agricultură, construcții, domeniul public sau zona privată și vom evita această plecare a lor, chiar și într-un sistem sezonier.

„Nu va scădea nicio pensie, dimpotrivă! 

- Pensiile sunt mici, prețurile tot mai mari. Vin recalculările, însă vor acoperi aceste majorări zona aceasta rurală, unde majoritatea pensionarilor au fost „cooperatori”, nu au o vechime foarte mare? De fapt... de cele mai multe ori, pensiile lor sunt sub sub cota 1.200 lei, în peste 90% dintre cazuri...

- Am avut miercuri vizita doamnei ministrul Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. La invitația colegilor noștri, am avut o discuție în prima parte a zilei cu sindicate, la Prefectură, apoi am mers în teren, printre oameni, pentru a discuta exact aceste probleme. Am fost și în municipiul Iași, am fost și în municipiul Pașcani, două întâlniri foarte bune, pentru că exact aceste întrebări au fost puse și de către cetățeni. Știm foarte bine, s-au făcut eforturi și, în ciuda faptului că foarte mulți competitori, din punct de vedere politic, au vorbit despre faptul că nu vor exista bani pentru creșterea de peste 13 procente, din ianuarie, că nu vor exista bani pentru recalculare, s-au făcut. Alături de doamna Oprescu, în teren, om cu om, majoritatea pensionari, am reușit să explicăm acest lucru. Pensiile sau banii pentru pensie au fost incluși în bugetul pe anul 2024. Din acest punct de vedere nu există nicio problemă. Ne-am ținut de cuvânt în ianuarie, când s-a modificat legea pensiilor, în sensul că nu va mai fi doar după bunul plac al unuia sau altuia care conduce Guvernul. Există o lege foarte clară: la 1 ianuarie, în fiecare an, începând cu 2024, pensiile cresc cu 100% din rata inflației, plus 50% din ceea ce înseamnă salariul mediu. Apoi, vine această recalculare… În bugetul de stat al României, când a fost conceput, la finalul anului 2023, pentru anul în curs, toate sumele au fost prinse și în felul acesta răspundem tuturor acestor întrebări, pentru că, într-adevăr, există sau existau anul trecut pensii mai mici, dar ele au fost aduse la un anumit nivel, cel pe care l-ați indicat dumneavoastră, în așa fel încât să nu mai existe sub acest nivel.

- Iar acolo unde ea există…

- Acolo unde ea există, vine statul și compensează acea parte lipsă, diferența, în funcție de nevoile pe care le are fiecare. Dar odată cu recalcularea – și există aici un element foarte important -, cei care au lucrat, indiferent că vorbim de stat sau privat și au contribuit, vor avea posibilitatea să vadă, după 1 septembrie, când vor primi din nou fluturași de pensie, că pensiile vor crește, în marea lor majoritate. Cel mai important lucru care trebuie spus aici este acela că nu va exista nicio pensie mai mică în comparație cu ceea ce exista. Nu scade nicio pensie, indiferent de acest calcul, dar toți cei care au fost în câmpul muncii și au contribuit, în baza recalculării, vor avea venituri mai mari. Aceste vești au fost aduse de la nivel guvernamental în cursul zilei de miercuri, explicând în amănunt cetățenilor, alături de doamna ministru, noua lege a pensiilor, care își dorește în primul rând echitate, să existe un sistem predictibil.

„Vreau să avem cât mai mulți copii care urmează nu doar primele clase, ci termină un liceu, să-și poată alege un drum”

- Vorbim de nivelul de trai și suntem încântați cu toții de schimbările care se produc peste tot. Însă, nivelul acesta de trai vine cu anumite costuri, unele care, pentru cei din mediul rural, pentru bătrâni, pot deveni o povară și mă refer aici la prețul energiei, al salubrității, mai nou, al lemnului de foc...

- Pentru toate cele enumerate de dumneavoastră, pentru aceste nevoi se vede foarte clar modul în care un partid Social Democrat, aflat la guvernare, intervine sau nu. Se vede rolul nostru, ca partid de stânga, în comparație cu celelalte partide care sunt de dreapta sau reprezintă alte zone ale politicii. Partidul Social Democrat, prin statutul său, prin valorile pe care le reprezintă, intervine ori de câte ori e cazul, ceea ce nu se întâmplă când vorbim despre un guvern de dreapta, în momente dificile. Am avut crize suprapuse în România, COVID, războiul de la graniță, criza energetică și pot continua, dar de fiecare dată Partidul Social Democrat a intervenit,  pentru că intervenția statului în anumite momente este decisivă. S-a întâmplat acest lucru și în momentul în care am avut acea criză energetică. Partidul Social Democrat a vorbit despre reglementare, „peneliștii” vorbeau despre liberalizarea pieței de energie și s-a dovedit că reglementarea, stabilind anumite plafoane maxime, a adus liniște. Apoi, vorbim despre intervenția statului, prin Guvernul României, condus de un social-democrat, în ceea ce spuneați dumneavoastră, la cheltuielile pe care le avem pe alimente, plafonând prețurile la un număr consistent de alimente de bază. Și sunt foarte multe produse acum pe care le regăsim la raft și au fost făcute toate aceste precizări, să fie cât mai vizibile, să nu ne păcălească retailerii… Cam asta e diferența între a fi la guvernare un partid social-democrat și celelalte partide de dreapta - intervenția statului în astfel de momente în favoarea cetățeanului, pentru a reglementa anumite situații.

- Vorbim de cheltuielile familiilor din zona rurală, dar mult mai importantă devine de acum perspectiva laborală în această zonă. Ce ar putea face locuitorii de la țară pentru a depăși faza aceasta de subzistență?   

- Dumnealor trebuie să facă un pas important și anume acela de a avea încredere în politicile publice pe care Partidul Social Democrat le propune. De ce spun acest lucru? Venind cu investiții, avem posibilitatea dezvoltării infrastructurii școlare, pentru că plec de la școală, de unde începe educația fiecăruia dintre noi și pregătirea pentru următoarea etapă, reducerea abandonului școlar. Iașul are 15%, un procent foarte mare pentru județul nostru și sper ca după 10 iunie, ca președinte al Consiliului Județean, să pot să implementez aceste proiecte pe care mi le-am propus în programul de guvernare locală, în așa fel încât să reducem abandonul școlar, să avem cât mai mulți copii care urmează nu doar primele clase, ci termină un liceu, să-și poată alege un drum. Având aceste investiții în educație, în infrastructură medicală și nu în ultimul rând în infrastructura rutieră, unde suntem deficitari, vom reuși. Iar aceste investiții tot de la nivel guvernamental se produc, în momentul de față: autostrada A7, Spitalul Regional de Urgență, noul Terminal de la Aeroport, chiar dacă se laudă alții cu el, a fost finanțat 100% de la Ministerul Transporturilor! Având aceste investiții la nivel guvernamental în infrastructura rutieră, cu siguranță vom putea și la nivelul Consiliul județean să aducem fonduri importante. În paralel cu dezvoltarea infrastructurii mari de autostrăzi, cu A7 și A8, să putem aduce la un nivel normal infrastructura drumurilor județene, gazul, care e necesar pentru această zonă economică și în felul acesta în mediul rural să putem să avem din ce în ce mai multe firme sau persoane care se ocupă cu agricultura sau se ocupă cu alte activități, dar să nu vândă produsul, grâul sau lactatele așa cum le produc dumnealor, ci să proceseze aceste produse, să aibă o valoare adăugată mult mai mare. Astfel, prin investiții în educație, prima dată, apoi în infrastructura rutieră, vom putea crea și utilități, vom putea crea accesibilitate pentru fiecare localitate la acele programe guvernamentale.

(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Robert Turcescu: Mircea Geoană va fi iarăși ce-a fost și mai mult decât atât: o combinație stranie între perdant caraghios și ins fără simțul ridicolului
22/06/2024 21:25

N-am să inteleg niciodată ce-l mană pe Mircea Geoană in lupta politică. Omul e un antitalent total cand vine vorba de leadership si are charisma unei borduri suprainăltate din Sectorul 3. Te uiti la el ca ...

 Iohannis a mutat alegerile prezidențiale în septembrie și va demisiona pentru a pleca la Bruxelles! A dat sistemul Patriot pentru un post de comisar
22/06/2024 21:18

Surse din anturajul presedinteleui Klaus Iohannis sustin că alegerile prezidentiale au fost mutate in luna septembrie deoarece acesta a renuntat la sefia NATO pentru un post de comisar de apărare la UE, un p ...

Întreaga clasă politică britanică reacționează după ce Nigel Farage, autorul Brexit, a spus că invazia Rusiei e cauzată de Occident: “E șocant să vezi că Nigel Farage îi linge cizmele lui Putin”
22/06/2024 20:49

Clasa politică britanică a reactionat cu indignare la afirmatiile liderului Partidului Reformei (Reform UK, dreapta populistă), Nigel Farage, care intr-un interviu la BBC a spus că războiul de agresiune al ...

Imaginea lui Emmanuel Macron a dispărut de pe afişele electorale ale propriului său partid pentru alegerile parlamentare anticipate, convocate după înfrângerea dură în fața extremei drepte
22/06/2024 20:43

Imaginea preşedintelui francez Emmanuel Macron a dispărut de pe afişele electorale ale propriului său partid pentru alegerile legislative anticipate pe care el le-a convocat după infrangerea severă suferi ...

Emmanuel Macron a declanșat momentul Brexit al Franței, avertizează Michel Barnier, fostul negociatorul-șef al UE pentru Brexit
22/06/2024 18:20

Michel Barnier, fostul negociatorul-sef al UE pentru Brexit spune că Franta trebuie să asculte de alegătorii săi cei mai săraci si să invete din greselile Regatului Unit. Emmanuel Macron si-a condus tara ...

Biden se antrenează să reziste 90 de minute în picioare la dezbaterea cu Trump
22/06/2024 15:22

Presedintele SUA s-a retras la Camp David pentru a se pregăti - fizic si mental - in vederea dezbaterii cu Donald Trump care va avea loc joi. Joe Biden a intrat in cantonament, antrenandu-se pentru dezbaterea ...

După președintele Serbiei, Viktor Orban afirmă fără îndoială că Europa va fi în război: ”Noi nu vom participa. Nici cu bani, nici cu arme, nici cu militari”. Doar Donald Trump ”mai poate opri trenul”
22/06/2024 15:12

”Trenul european se indreaptă spre război”. Viktor Orban: ”NATO pregăteste o misiune militară in Ucraina, dar Ungaria nu va participa”. „NATO pregăteste o misiune militară in Ucraina, dar Ungar ...

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”
22/06/2024 14:45

"Trenul a plecat din gară si nimeni nu-l poate opri". Europa va fi in război cu Rusia. Acestea sunt cuvintele presedintelui Serbiei, Aleksander Vucic, in cel mai recent interviu. El crede că Europa va fi in ...

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: România nu mai datorează nimic nimănui. Datoria către UE a fost plătită. PIB-ul Uniunii Europene nu ar fi fost același dacă România nu s-ar fi dezindustrializat, devenind un rai pentru importurile din Uniunea European
22/06/2024 14:28

Dragos Damian, CEO al Terapia Cluj, spune că Romania nu mai are nicio datorie către Uniunea Europeană. Intr-un editorial publicat pe Monitorul de Cluj, Damian afirmă că Romania a datorat mult Uniunii Euro ...

Cosmin Tinta:„Patriot” pentru liniștea lui Iohannis?
22/06/2024 13:59

Cati avem sentimentul că am fost vanduti ca tona de cartofi in camp, după sedinta asta din care s-a iesit cu vestea că dăm un sistem Patriot Ucrainei? Dacă n-a mers cerseala aia de functii cu imunităti, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei