„Nu are nicio șansă să ajungă la guvernare”
Dimensiune font:
Deși sondajele de opinie cotează AUR la circa 20%, adversarii politici ai partidului nu sunt îngrijorați de formațiunea pe care totuși o consideră „extremistă”.
Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) a afirmat că nu consideră AUR un pericol în perspectiva alegerilor din 2024 întrucât partidul lui Simion nu are nicio șansă să ajungă la putere. Aceasta e doar ultima dintr-o serie de declarații venite de la restul partidelor parlamentare care susțin că AUR fie nu o să obțină scorurile cu care este cotat acum, fie o să rămână izolat, fără șanse să acceadă într-un fel la putere. „Eu nu îl identific ca pe un pericol. Nu este un pericol pentru nimeni, fiindcă nu are nicio şansă, fără aroganţă, nu are nicio şansă să ajungă la guvernare. Niciun sondaj nu a dat AUR la 51%. Data trecută (la alegerile parlamentare din 2020 – n.r.) s-a fofilat, nu l-a văzut nimeni, acum lumea se uită”, a declarat, Mihai Tudose, la Prima News.
Tudose a invocat exemplele altor partide naționaliste, antisistem care nu au reușit să reziste pe termen lung în politica mare, cum ar fi PRM și PPDD. Astfel PRM-ul lui Vadim Tudor, după ce s-a clasat pe locul 2 la parlamentarele din 2000, a intrat într-un declin accelerat, iar din 2008 nu mai activează în Parlament. PPDD-ul lui Dan Diaconescu a avut o existență și mai efemeră, parlamentarii partidului fiind luați la bucată de partidele mari, în general de PSD, astfel că la finele legislaturii 2012-2016, era deja în pragul extincției.
Până acum, social-democrații nu au dat semne că ar fi dispuși să asigure supraviețuirea pe termen lung a AUR printr-o eventuală alianță a celor două partide la guvernare, variantă pe care liderii PSD au respins-o în repetate rânduri. „Nu am avut niciodată de gând şi nici nu luăm, în acest moment şi cred, mai mult ca sigur, cât timp sunt eu preşedinte al Partidului Social Democrat, o alianţă cu AUR”, declara, la începutul lunii septembrie, premierul Marcel Ciolacu.
Liberalii oscilează între spaimă și încredere
În ce-i privește pe liberali situația este mai nuanțată, o posibilă explicație fiind legată de faptul că sondajele din ultimii doi ani au arătat că atunci când PNL scade, crește AUR și invers, ceea ce ar fi un semn că cele două partide își dispută un segment din electorat. Nu o dată, lideri ai PNL au justificat alianța cu social-democrații ca o garanție a blocării ascensiunii extremismului. „Ne place sau nu ne place, această asociere e singura care poate ţine în echilibru această ţară în această perioadă (…) Să garantăm acestui public de dreapta care ştim că este majoritar în România că nu vom lăsa un partid extremist să ajungă la putere, că nu vom lăsa un partid anti-european să ajungă la putere”, spunea Alina Gorghiu, la începutul lunii septembrie.
Alți liberali au adoptat însă o strategie similară PSD, anume să susțină că AUR nu reprezintă cu adevărat un pericol, iar datele din sondaje nu se vor concretiza într-un succes electoral în 2024. „AUR va fi departe de ceea ce se aşteaptă. Şi noi nu ne-am apucat încă de AUR. Când noi ne vom apuca de ei, adică când vom intra cu ei, pentru că până acuma i-am considerat marginali şi am considerat că nu merită să intrăm în dispută cu ei. A polemiza cu AUR e foarte simplu, pentru că argumentaţia lor e foarte subţire, e foarte uşor de demontat, nu au profunzime, nu au cunoştinţe, iar patriotismul lor este de mucava”, afirma pe 21 octombrie europarlamentarul Rareș Bogdan, la Prima TV.
Drulă acuză o conjurație
Și disidenții liberali din Forța Dreptei cred că frustrările electoratului arătate de sondajele de opinie nu se vor regăsi și în votul de la urne de anul viitor. „Eu cred că românii o să îşi dea seama, ca şi atunci când îşi caută o maşină, că e mai puţin important claxonul şi grundul, vopseaua, cât motorul şi direcţia şi că nu îşi vor lua ca reprezentanţi, nu îşi vor cumpăra maşini care nu au decât claxon şi vopsea strălucitoare”, comenta fostul premier Ludovic Orban scorul din sondaje obținut de AUR.
În schimb, liderul USR Cătălin Drulă susține că ascensiunea AUR este susținută deliberat de către social-democrați, în încercarea de a slăbi partidele democratice care ar putea să înlăture PSD de la putere. Drulă chiar a folosit expresia „experiment scăpat de sub control” pentru a descrie relația dintre AUR și PSD. „Ești iepurașul lui Ciolacu. S-a întâlnit hoțul cu extremistul și au pus la cale o mare înșelătorie politică”, s-a adresat liderul USR lui George Simion.
Deși atitudinea generală este de un optimism moderat în privința capacității euroscepticilor lui Simion de a deveni o forță majoră în politica României, realitatea este că AUR a intrat în Parlament doar ca a patra forță politică a țării, iar acum este cotată ca fiind a doua în intenția de vot. De asemenea, juruințele politicienilor privind imposibilitatea unei coaliții postelectorale cu AUR trebuie privite cu scepticism. Liberalii sunt la treilea concubinaj cu cei care ar trebui să le fie dușmani implacabili (guvernul Stolojan, USL și guvernele Ciucă și Ciolacu), iar democrat-liberalii aveau în statut înscrisă interdicția colaborării cu PSD înainte de a forma un guvern cu social-democrații în 2008. Mai trebuie menționat și Adrian Năstase care și-a menținut patru ani guvernul minoritar speriind opoziția cu posibilitatea unei alianțe cu PRM-ul lui Vadim. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau