Adrian Severin: UE este în declin pentru că adoptă trenduri și valori americane care nu corespund cu interesele, capacitățile și modul de organizare europene
Dimensiune font:
În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, analistul Adrian Severin a realizat un comentariu amplu și exhaustiv asupra subiectului referitor la Europa de ieri și de astăzi, prezentând etapele declinului „farului lumii”, precum și soluții pentru salvarea culturii și civilizației europene, scrie solidnews.ro.
Severin a arătat că UE este în declin, iar un motiv principal ar putea fi inclusiv adoptarea unor trenduri și valori americane care nu corespund cu interesele, capacitățile și modul de organizare europene. În secolele XVIII-XIX, Europa era farul lumii și dicta ordinea mondială, în special prin puterile ei coloniale. Găzduind între granițele sale atât imperii colonialiste, cât și imperii multinaționale, Europa a ajuns să fie măcinată din interior întocmai de vrajba dintre acestea. Așa se explică și necesitatea intervenției americane în echilibrarea puterilor care se confruntau între ele în interiorul Europei. UE a luat naștere din dorința de a stabili un echilibru, în care actorii europeni să nu se mai războiască între ei. Pentru ca această „federație atipică”, formată din state suverane, să funcționeze, a urmat pasul consolidării unor instituții transnaționale care să gestioneze resursele puse în comun, în interes comun, înlăturând concurența între națiuni.
Acest plan și această formă de organizare a reușit pentru câteva decenii, pentru că națiunile implicate în această construcție europeană au înțeles că nu trebuie să concureze între ele, ci să se solidarizeze pentru a satisface nevoile și așteptările popoarelor lor. În istoria mai recentă, s-a plecat de la premisa „reconcilierii dintre geografia și istoria Europei”, deci de la speranța în buna credință a Vestului că își dorește cu adevărat o reunificare a Europei prin unificarea Estului cu Vestul și prin crearea unei sinteze între aceste două părți ale Europei. Asta a fost înțelegerea și vesticii ne-au trădat. În timp, tot procesul s-a transformat într-o expansiune a vestului, într-o ocupare a estului de către vest în vederea instalării dominației Occidentului european. Scopul era acapararea piețelor estice, eliberate de URSS. Germania, de pildă, a ajuns să se dezvolte pe baza exporturilor pe care le asigură în piețele din țările cărora le este îngrădită dezvoltarea.
În timp, ideea înlocuirii concursului dintre națiuni cu solidaritatea dintre națiuni a fost coruptă și modificată prin intervenția și apariția unor lideri cu alte concepții, iar un punct de inflexiune major a fost apariția Angelei Merkel în fruntea Germaniei. Ea a înlocuit ideea unei Germanii europene cu ideea unei Europe germane, concept care va genera prăbușirea UE.
„Ceea ce trebuie noi să facem nu este să distrugem UE. RO-exit nu este o soluție, după părerea mea; trebuie să o spunem clar. Pe de altă parte, nici acceptarea situației actuale nu este o soluție. România este profund dezavantajată și de rămânerea în acest tip de imperiu mai mult sau mai puțin prietenos, dar și de o eventuală plecare rapidă din UE. Ceea ce România trebuie să facă este să-și găsească aliați în interiorul UE, cu care să lupte pentru reforma UE, astfel încât să fie adusă din nou pe făgașul acelei federații de state suverane. În același timp, ca o soluție complementară, România ar trebui să se gândească dacă nu cumva statele apropiate intereselor ei din UE și cu cele din afara UE ar trebui să formeze o altă structură, care să fie complementară față de UE sau alternativă la UE”, a concluzionat Adrian Severin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau