Alina Mungiu-Pippidi, despre Roşia Montană. ”DNA și numai DNA putea rezolva situația”
Dimensiune font:
Istoricul campaniei Salvaţi Roşia Montană este controversat. În aşteptarea deciziei în arbitrajul Gabriel Resources vs România, asociate cu despăgubiri pe care țara noastră ar trebui să le plătească companiei miniere, premierul Ciolacu declară că va face publice toate documentele care să arate cine a greşit în această speţă.
Alina Mungiu-Pippidi vorbește despre responsabilitatea DNA.
DNA ar fi putut rezolva situația, este de părere politologul.
„Cum am scris de mai multe ori pe aici în anii din urmă, DNA și numai DNA putea rezolva situația, pentru că acolo unde o companie este implicată în corupție regulile de arbitraj nu se mai aplică, litigiul ar fi fost pierdut automat.
Dar având în vedere că nu există niciun caz pe rol (am scris public DNA, și sub Laura Codruța Kovesi, și după), îmi pare rău, dar nu aveam cum să câștigăm”, susține Alina Mungiu-Pippidi.
Documente ”ascunse” în Dosarul Roșia Montana. ”Blat între Gabriel Resources şi statul român?”
„În proces nu suntem unii sau alții, societatea civilă sau guvern, ci statul român, al cărui înalți reprezentanți, în frunte cu Traian Băsescu, Victor Ponta, Hunor Kelemen etc. au dat declarații de încurajare care au umflat acțiunile la bursă, când nu puteau de fapt să dea toate autorizațiile”.
”Deci nu puteam câștiga…”
”Deci nu puteam câștiga, i-am făcut pe acționari să își piardă banii și deci trebuie să îi despăgubim”, mai arată Alina Mungiu-Pippidi, potrivit romaniacurata.ro.
„Deci nu din cauză de prea multă anticorupție o să avem deficit bugetar, ci de anticorupție de mântuială și discreționară.
Lacul Belina nu a fost niciodată o poveste de corupție, și s-a făcut mega dosar la presiunea opiniei publice, Roșia a fost și dosare zero.
Asta e!”, conchide Alina Mungiu-Pippidi.
Guvernul României a emis deja primele declaraţii privind decizia aşteptată în arbitrajul Gabriel Resources vs. România, iar declaraţii sunt asociate unor despăgubiri estimate la 2 miliarde de dolari, pe care România ar trebui să le plătească companiei miniere.
Se pare că tribunalul arbitral a ajuns la o decizie pe care a comunicat-o deja ambelor părţi. Dacă ambele părţi sunt de acord, Decizia va fi publicată în întregime.
În caz contrar, vor fi publicate doar extrase din aceasta. Conform relatărilor media care citează surse guvernamentale, anunţul oficial este planificat pentru data de 10 februarie 2024.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau