Analistul politic Dan Dungaciu a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește politica unor state vecine țării noastre
Dimensiune font:
Analistul politic Dan Dungaciu a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește politica unor state vecine țării noastre.
Este vorba despre Ucraina și Republica Moldova. Dan Dungaciu a explicat ce greșeală au făcut cele două state și cum ar fi putut pune presiune pe Uniunea Europeană în contextul unei posibile integrări. Era nevoie de un compromis însă.
„Din păcate, faptul că NATO și UE nu se mai extind în Ucraina și Republica Moldova reprezintă o victorie strategică a Rusiei. Ar fi fost o lovitură nu mortală, dar cu siguranță strategică. Acum se discută amenajarea acestor spații. Formula nu mai este de 'federalizare'. Diplomația rusă nu mai folosește cuvântul 'federalizare'. Aici cei care urmărim această problemă trebuie să fim foarte atenți. Federalizarea are o conotație negativă în mentalul public, astfel încât se vorbește de 'statut special'. De fapt e federalizare”, a precizat Dan Dungaciu care a dat și exemplul Cataloniei.
„Ideea cea mai bună a acestor state (n.r. - Republica Moldova și Ucraina), dacă erau mult mai pragmatice, ar fi fost să renunțe administrativ la teritoriile pe care nu le controlează. Ucraina ar fi trebuit să spună că 'punem o frontieră administrativă (n.r. - în zona ocupată), nu o cedăm, dar nu ne mai interesează'. Republica Moldova în același timp să spună: 'Transnistria nu o controlăm noi, e prea mare pentru noi, dacă Occidentul vrea să se înțeleagă cu Rusia, noi suntem prea mici. Frontiera administrativă nu o cedăm, dar nu ne mai interesează și negociem cu UE ca și cum aceste teritorii nu există. Să le ia Rusia și să le plătească'”, precizează Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”.
În aceste condiții, Dan Dungaciu e de părere că cele două state ar fi pus presiune pe Occident. Iar azi, Occidentul nu ia în calcul integrarea lor în condițiile în care au dispute teritoriale. Pentru că, în cazul Ucrainei și al Crimeei, acest lucru ar însemna în mod categoric un conflict militar cu Federația Rusă.
„Atunci se deschideau spre Occident și puneau presiune pe Vest. Azi Occidentul se întreabă cum vor aceste state în NATO când au conflicte teritoriale. Cum să intri în NATO cu Crimeea, ar însemna un război cu Rusia”, a subliniat analistul de politică externă.
„Sărmana Republică Moldova, are Transnistria, un geamantan care nu are mâner. Republica Moldova vrea să plece, dar are un geamantan care nu are mâner. Iar Republica Moldova stă de 30 de ani lângă Transnistria, se uită la ea, nu are ce să facă, dar stă acolo în loc să fi plecat demult”, a conchis Dan Dungaciu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau