Anghel Stanciu, unul dintre cei mai longevivi parlamentari, a plecat la Cer
Dimensiune font:
* a fost deputat de Iași timp de 24 de ani, prima oară din partea Partidului România Mare (PRM), apoi din partea PSD
Ziua de ieri a adus o veste extrem de tristă în mediul politic. Unul dintre cei mai longevivi parlamentari din Iași, Anghel Stanciu, și-a încheiat toate contractele și a trecut în neființă.
Și-a început activitatea politică în partidul coordonat de Corneliu Vadim Tudor, structură în care a avut patru mandate, în perioada 1992-2008, urmate de alte două în PSD (2008-2016). Retras din ivța publică în urmă cu câțiva ani, el s-a stins din viaţă, la 74 de ani. „Cu nemărginită durere în suflet, familia anunţă trecerea în neființă a celui care a fost prof. univ. emerit, doctor docent doctor inginer Anghel Stanciu, tată, frate, soț, bunic și om între oameni. Vei rămâne veşnic în sufletele noastre!“, a fost mesajul familiei fostului politician.
Cavaler pentru merite deosebite în activitatea științifică și didactică
Profesor Anghel Stanciu a avut o bogată carieră didactică și științifică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, ca profesor al catedrei de Geotehnică și Fundații din cadrul Facultății de Construcții și președinte al Senatului. A fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din Romania (AOSR) și al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”.
A semnat peste 200 de lucrări științifice publice, 20 de cursuri, manuale, cărți și îndrumătoare, 7 brevete de invenții, 71 de contracte de cercetare știintifică și 15 proiecte realizate. În anul 2002, a fost decorat cu Ordinului Național „Serviciul credincios” în gradul de Cavaler pentru merite deosebite în activitatea științifică și didactică, iar în 2004 a fost distins cu același Ordin pentru „merite deosebite în activitatea parlamentară”. „Domnul profesor Stanciu, rămâne, însă, în primul rând, dascăl în domeniul fundațiilor, unde a reușit să creeze o școală științifică perenă, continuată de doctoranzii și mai tinerii săi colegi din departament. Lucrările sale despre fundații, care însumează câteva mii de pagini, suntlucrări de referință în domeniu”, spunea prof. Adrian Badea, președintele AOSR, la cea de-a 70-a aniversare a lui Anghel Stanciu.
Drum lin în Lumină!
La aflarea veștii că fostul parlamentar va decide inițiative într-o altă lume, mesajele de condoleanțe au umplut rețelele de socializare. „Dedicat carierei de dascăl, căreia i-a dăruit peste 50 de ani, slujitor a Geotehnicii, Fundațiilor, Tunelurilor, domnul profesor universitar emerit Anghel Stanciu va rămâne în amintirea colegilor și a studenților ca o prezență elegantă, sobră, autoritară prin cultură, prin măiestria didactică precum și prin rolul important pe care l-a avut in politica locală și națională având 6 mandate de parlamentar.
Un profesor este asemeni unei candele ce se consumă dăruind lumină studenților , generație, după generație ! Azi CANDELA domnului profesor dr Ing emerit , academicianul Anghel Stanciu , s-a stins aici în ceea ce privește dăruirea de lumină pe pământ, dar cei care au primit lumină de la el, o sa-i aprindă mereu o candelă, rugându-se pentru sufletul lui la plecarea ,,de dincolo de stele”, ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR!
Un om moare de două ori: odată când sufletul părăsește corpul și a doua oară, când nimeni nu mai vorbește despre el!
Domnul profesor emerit academician Anghel Stanciu ….rămâne nemuritor în sufletul multor serii de studenți , care l-au iubit și apreciat, rămâne nemuritor pentru opera didactică și politică pe care o lasă moștenire”, a scris șeful DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu, pe contul său de Facebook.
Anghel Stanciu a fost deputat de Iași timp de 24 de ani, prima oară din partea Partidului România Mare (PRM), condus de Corneliu Vadim Tudor, apoi din partea PSD. El a fost ales pe listele PRM în primele patru mandat (1992-1996, 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008). În legislatura 2005, s-a transferat la PSD și a fost ales deputat pe listele PSD (2008-2016). Anghel Stanciu a fost preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor timp de aproape 10 ani.
Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face începând de marți, 27 iunie, la Capela „Daniel și Anca” din Tătărași, unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit. Înmormântarea va avea loc joi, 29 iunie, la Cimitirul „Eternitatea”.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau