BREAKING Parlamentul A VOTAT prelungirea STĂRII DE URGENȚĂ VIDEO
Dimensiune font:
Parlamentul a votat, joi, în şedinţă online, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.
Au fost 404 voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.
Pro România şi ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, au anunţat că se opun prelungirii măsurilor de restricţie, motiv pentru care votul va fi împotriva.
"Noi suntem consecvenţi şi îi reprezentăm pe cei care nu au fost de acord cu Guvernul Orban din luna martie (...). Acum suntem singurii care avem logică în discursul acesta critic, pentru că vom vota împotriva decretului preşedintelui, deşi ne dorim şi înţelegem şi sprijinim toate măsurile sanitare, de protecţie, faptul că nu putem repornim viaţa aşa cum era ea înainte. În acelaşi timp, noi votăm împotrivă pentru că domnul preşedinte şi Guvernul său refuză să ataşeze ceea ce aşteaptă românii şi anume un plan de repornire a economiei româneşti, pentru că toţi ştim că, dacă nu facem nimic acum, criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult decât pandemia de coronavirus", a afirmat Ponta.
USR, UDMR și minorități au pledat pentru încuviințarea decretului prezidențial de prelungire a stării de urgență cu 30 de zile.
"USR o să voteze în favoarea acestui decret, pentru că avem încredere în ştiinţă şi experţi şi în necesitatea ca noi, ca societate, să rămânem sănătoşi, dar nu pentru că noi am fi convinşi că există o viziune de guvernare pentru România în momentul de faţă. Poate reuşim să o găsim", a declarat Barna în şedinţa online a Parlamentului.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, joi, în plenul Parlamentului, adoptarea decretului privind prelungirea stării de urgenţă în forma transmisă de preşedintele Klaus Iohannis, cerând astfel să fie eliminatate articolele adăugate la decretul prezidențial în Parlament. Solicitarea lui Florin Roman a fost supusă votului în plenul Parlamentului, însă nu întrunit numărul suficient de voturi pentru adoptare. Și senatorul liberal Daniel Fenechiu a spus că PNL va vota pentru decretul preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă, adăugând că "toate giumbuşlucurile juridice" prin care opoziţia încearcă să adauge obligaţii pentru Guvern nu îşi găsesc sensul.
Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, joi, că Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice "de siguranţă", precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în hotărârea cu privire la încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României. În acest sens, Titus Corlățean a precizat că parlamentarii PSD vor vota forma distribuită a hotărârii Parlamentului de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de urgenţă.
Proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedinte privind prelungirea stării de urgenţă prevede la articolul 1 că "se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020".
Mai exact, înainte de votul final din Parlament asupra decretului prezidențial, în comisiile parlamentare de specialitate au fost introduse încă patru articole care prevăd obligaţii pentru Guvern:
- Pe durata stării de urgenţă, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă "numai prin acte normative cu putere de lege" şi doar pentru "prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României".
- Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare şapte zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.
- În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai stipulează în proiect.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau