Bubuie un nou conflict internațional: Războiul Malvinelor/ Falkland revine în forță
Dimensiune font:
Noul guvern al Argentinei, condus de ultra-liberalul Javier Milei, a cerut, miercuri, cu ocazia împlinirii a 191 de ani de la ocuparea britanică a Insulelor Malvine, restituirea suveranității asupra arhipelagului și și-a exprimat disponibilitatea de a relua negocierile bilaterale cu Regatul Unit.
"Astăzi, se împlinesc 191 de ani de la ocuparea forțată a Insulelor Malvine de către Regatul Unit; Guvernul și societatea în ansamblu revendică dreptul nostru la suveranitate asupra Insulelor Malvinas", a declarat Manuel Adorni, purtătorul de cuvânt al guvernului la o conferință de presă de la Casa Rosada.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe argentinian a emis o declarație în care pledează pentru reluarea negocierilor bilaterale cu Regatul Unit "pentru găsirea unei soluții la acest diferend de suveranitate, în conformitate cu prevederile rezoluțiilor relevante ale Adunării Generale a Naţiunilor Unite".
"Guvernul argentinian dorește să mențină o relație matură cu Regatul Unit, care are în vedere un dialog de fond și constructiv asupra tuturor problemelor de interes comun, în vederea generării unui climat de încredere favorabil reluării negocierilor", se precizează în comunicat.
Executivul lui Javier Milei - care și-a propus să-și îndrepte politica internațională de preferință către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel - este "convins" că mijloacele diplomatice sunt "singura cale posibilă" de a găsi o soluție la diferendul diplomatic dintre Argentina și Marea Britanie pentru suveranitatea Insulelor Malvine, Georgia de Sud și Sandwich de Sud, precum și a altor spații maritime situate în sud-vestul Oceanului Atlantic.
Războiul Malvinelor din 1982
Arhipelagul Malvine, la 600 de kilometri de coasta Patagoniei, a fost scena unui război între Argentina și Regatul Unit între aprilie și iunie 1982, după ce Junta Militară - condusă atunci de generalul Leopoldo Fortunato Galtieri - a ocupat cu forța arhipelagul, aflat sub control britanic la acel moment.
Războiul - care s-a încheiat cu o victorie pentru Regatul Unit - s-a soldat cu moartea a 649 de argentinieni, 255 de britanici și trei insulari și continuă să fie foarte prezent în viața socială, politică și culturală a țării sud-americane.
Recent, guvernul britanic a considerat că suveranitatea sa asupra Insulelor Falkland este "nenegociabilă". La rândul său, Javier Milei a asigurat înainte de a ajunge președinte, pe 10 decembrie, că "va epuiza toate căile diplomatice pentru ca (Insulele Malvine) să redevină argentiniene".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau