Casa Albă a sesizat FBI falsul prin care Liviu Dragnea spera să ajungă la vicepreședintele Mike Pence

Liviu-Dragnea-a-primit-interdicție-de-a-intra-pe-teritoriul-SUA-Q-Magazine

Dimensiune font:

| 23-05-2021 12:16

Administrația prezidențială americană a sesizat FBI ”privind acțiunile ilicite ale societății de lobby (Madison & Company LLC – n.r.) constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea” de a se întâlni cu staff-ul vicepreședintelui SUA Mike Pence, în octombrie 2017 – potrivit rechizitoriului DNA prin care fostul lider PSD a fost deferit Justiției pentru trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite.


Compania de lobby a lui Alan Madison, plătită cu 100.000 de dolari, nu a reușit să obțină pentru Liviu Dragnea o întâlnire cu vicepreședintele SUA Mike Pence, ci doar cu staff-ul acestuia, reprezentat de Molly Montgomery și Joan O’Hara.

Prin urmare, Alan Madison ar fi falsificat invitația primită de Dragnea pentru a se întâni cu consilierii lui Pence în sensul că pe invitație a fost trecut ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence” în loc de ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul lui Mike Pence”.

Lobbystul miza pe faptul că, la întânirea cu staff-ul lui Mike Pence, ”și-ar fi făcut apariția și vicepreședintele SUA Mike Pence, preț de câteva minute, ocazie cu care ar fi dat mâna cu Liviu Dragnea și ar fi făcut o poză cu acesta”.


Liviu Dragnea a solicitat viză pentru SUA, pentru el, iubita lui, Irina Tănase, și șoferul său, Paul Ionescu. În momentul în care s-au făcut verificările necesare la nivelul Casei Albe, s-a constat că ”Mike Pence nu avea nicio întâlnire cu Liviu Dragnea, motiv pentru care a fost sesizat FBI”.


Ca urmare a investigației FBI, compania de lobby Madison & Company LLC a fost nevoită să declare în FARA (Foreign Agents Registration Act – n.r.) sumele de bani primite pentru lobby de la persoane din afara SUA, adică de la Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache, pentru vizita lui Dragnea în SUA.

De notat, în context, că în SUA există preocuparea privind influența pe care puteri sau persoane străine încearcă să o cumpere prin intermediul firmelor de lobby sau al think tank-urilor. Vezi aici o investigație New York Times în acest sens, care a câștigat premiul Pulitzer în 2014.

În momentul în care Madison a publicat contractul în FARA, presa română a aflat și a dat știrea. Vezi aici ce a scris jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews, pe 3 noiembrie 2017.

Chestionat de presă la vremea respectivă, Liviu Dragnea a declarat că nu știe nimic, nu îl cunoaște pe Gheorghe Dimitrescu și nu urmărește să se întâlnească cu Mike Pence, deși – notează procurorul DNA Jean Uncheșelu în rechizitoriu – ”la acea vreme, Liviu Dragnea semnase olograf scrisorile adresate lui Mike Pence prin care își manifesta dorința de a se deplasa în SUA pentru a se întâlni cu acesta” și ”se întâlnise de mai multe ori cu Dimitrescu Gheorghe”.

Până la urmă, vizita lui Dragnea în SUA s-a anulat. În februarie 2019, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că Liviu Dragnea nu a plecat în SUA pentru că nu avea viză și îi era frică să ceară pentru că în America era investigat de FBI.


Ulterior, familia lui Liviu Dragnea a primit interdicție de a intra în SUA, pe fondul investigației FBI, după cum a dezvăluit G4media.ro aici în septembrie 2019.

Potrivit rechizitoriul DNA, totul a plecat în aprilie 2017 la o întâlnire de la Bratislava, la Conferința de Parlamente din statele membre UE. Acolo, Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache (fost președinte al Camerei Deputaților și ministru al Justiției), a aflat de la vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, și de la soțul acesteia, consultantul politic al PSD Horia Mihălcescu, că liderul partidului, Liviu Dragnea, își dorește foarte mult să se întâlnească cu oficiali americani.

Prin urmare, Dimitrescu s-ar fi gândit să i se facă util liderului de partid pentru că își dorea să ocupe din nou o poziție de consul la New York. Dimitrescu mai fusese consul la NYC între 2000-2005 pe vremea lui Năstase și Iliescu.

Mai departe, Dimitrescu a luat legătura cu un prieten vechi, lobbystul Alan Madison din Washington DC, care i-a promis că îi poate aranja lui Liviu Dragnea întâlniri cu vicepreședintele SUA Mike Pence, cu speakerul Camerei Reprezentanților Paul Rayn și cu secretarul Apărării James Mattis.

A cerut în schimb 100.000 de dolari. Era o problemă însă, notează procurorul DNA. Dragnea nu voia să se știe în țară că s-a întâlnit cu oficiali americani contra-cost, ci că a fost invitat de aceștia. Prin urmare, nu a făcut demersurile și plățile pentru vizita în SUA pe căi oficiale, prin partid și Camera Deputaților, ci prin intermediul unor persoane private.

De notat, de asemenea, în context că, la acea vreme, în România erau proteste masive ale populației privind intențiile majorității PSD controlate de Dragnea de a modifica legile Justiției, prin urmare liderul PSD avea nevoie de legitimări de la nivelul administrației americane.

Rechizitoriul DNA reconstituie în detaliu eforturile lui Gheorghe Dimitrescu de a-i aranja lui Dragnea o vizită în SUA, de a face rost de bani cash și de a-i da lui Alan Madison.

Cei 100.000 de dolari au fost dați până la urmă astfel:

– 45.000 de dolari de la Gheorghe Dimitrescu

– 15.000 de doalri de la Florin Pîslaru, un fost deputat PSD, apropiat de Florin Iordache

– 40.000 de dolari chiar de către Liviu Dragnea.

Interesant cum ar fi fost date sumele de bani, potrivit DNA. Dimitrescu și Pîslaru s-ar fi întâlnit prin parcări cu Laurențiu Tuca, cumnatul lui Daniel Dragomir, un om de afaceri din Galați, stabilit la New York, și i-ar fi dat banii cash.

Odată ajunși banii la Dragomir, firma acestuia, Inovative Electric LLC din NYC, a transferat banii în conturile Madison & Company LLC din Washington, DC, sub paravanul unui contract de consultanță între cele două firme.

Inclusiv, Liviu Dragnea i-ar fi transmis banii lui Pîslaru ca să ajungă în final la Madison, via Laurențiu Tuca-Daniel Dragomir, lăsându-i într-un plic pe bancheta din spate a mașinii, iar șoferul lui i-a înmânat lui Pîslaru.

De notat ca picanterie și că Pîslaru a trecut testul cu detectorul de minciuni atunci când a fost întrebat de poliție, la solicitarea DNA, dacă minte atunci când susține că în luna iulie 2017, în Brăila, Dimitrescu nu i-a dat un plic cu bani pentru a-l da mai departe lui Laurențiu Tuca. În schimb, Dimitrescu a picat testul poligraf.

O altă picanterie din dosar este faptul că a fost audiată ca martor în dosar și Gabriela Firea. Ea a declarat că a fost solicitată de Iulia Zoubian, șefa de cabinet a lui Dragnea, ”să verifice din punct de vedere gramatical și stilistic o scrisoare de intenție întocmită în numele lui Liviu Dragnea, redactată în limba engeleză, adresată unor înalți oficiali americani”.

A fost audiat în dosar, ca martor, și Gabriel Vlase, la acea vreme vicepreședinte al Camerei Deputaților, actual director SIE. Vlase ar fi urmat să participe la vizita lui Dragnea în SUA din octombrie 2017 când ar fi trebuit să se vadă cu Mike Pence, Paul Ryan și James Mattis.

În această parte a dosarului DNA, Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite, iar Gheorghe Dimitrescu, de cumpărare de influență. Serviciu contra serviciu: Dragnea voia să ajungă la înalți oficial americani ca să se legitimeze în țară, Dimitrescu voia să fie numit consul. Până la urmă chiar a fost numit, însă nu la New York întrucât postul era ocupat de avocatul Cătălin Dancu, ci la Bonn.

O altă parte a dosarului se referă la vizita în SUA a lui Dragnea din ianuarie 2017, când s-a întâlnit cu președintele ales Donald Trump, prin intermediul oamenilor de afaceri Cristi Burci și Elliott Broidy. Cei doi i-ar fi cerut lui Dragnea acces la contracte militare de 10 miliarde de euro, reprezentând cei 2 % din PIB pentru Apărare. 

Sursa - www.g4media.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
VIDEO Declarații Elena Lasconi, după ce a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
24/11/2024 21:13

  Candidata USR, Elena Lasconi, intră in turul al doilea, potrivit exit-poll-ului de la ora ora 21.00. Acesta a obtinut 18,1% din voturi, potrivit CURS.  

Marcel Ciolacu intră în turul 2 - Trei candidați se bat pe locul 2 / Rezultate sondaj Sociopol
24/11/2024 21:10

  Liderul PSD Marcel Ciolacu a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale 2024, cu 22% din voturi, potrivit sondajului Sociopol, prezentat de Romania TV. Pentru locul 2 se luptă trei candi ...

Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni
24/11/2024 18:09

 Functia supremă in stat, cea de presedinte al Romaniei, are un rol esential in asigurarea bunei functionări a institutiilor si a societătii. Responsabilitătile presedintelui sunt stipulate in legea fu ...

Prezența la urne - 33 la sută, la ora 16
24/11/2024 16:46

Sectiile de votare pentru primul tur la alegerile prezidentiale 2024 s-au deschis duminică dimineată. Scrutinul se desfăsoară pe parcursul a 14 ore – de la ora 7:00 pană la ora 21:00. În moment ...

Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei