Ceremonial de certificare a detaşamentului Forţelor spaniole
Dimensiune font:
Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, a găzduit, marţi, ceremonialul de certificare a detaşamentului Forţelor spaniole care va participa ca structură NATO la misiunile de Poliţie Aeriană Întărită în această zonă a Europei.
Detaşamentul spaniol, format din 130 de militari, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave Eurofighter Typhoone, va executa misiuni în următoarele două luni alături de militari ai Forţelor Aeriene Române cu aeronave F-16 Fighting Falcon şi MIG-21 LanceR.
În discursul susţinut în timpul ceremonialului, comandantul detaşamentului spaniol, locotenent colonel Jose Enrique Hernandez Medel, a declarat că misiunile de Poliţie Aeriană Întărită la care au participat până acum militarii Spaniei au demonstrat angajamentul acestei ţări faţă de politica NATO şi a subliniat faptul că militarii sunt pregătiţi de misiuni chiar în contextul crizei sanitare.
"Condiţiile specifice ale acestei misiuni sunt oarecum diferite, din cauza pandemiei. Au fost luate toate măsurile de precauţie, există proceduri specifice care sunt aplicate pentru a evita boala şi răspândirea ei", a declarat comandantul detaşamentului Forţelor aeriene spaniole.
La rândul lui, şeful Statului Major al Apărării, general locotenent Daniel Petrescu, a menţionat că detaşamentul din cadrul Forţelor aeriene spaniole se află la prima sa participare ca structură NATO de Poliţie Aeriană Întărită pentru augmentarea Forţelor aeriene române şi în sprijinul măsurilor de descurajare şi apărare ale NATO.
"Doresc să subliniez că misiunea NATO de Poliţie Aeriană Întărită este o misiune de apărare colectivă în timp de pace, menită să asigure securitatea spaţiului aerian al Alianţei. Poliţia Aeriană Întărită face parte din măsurile NATO de asigurare adoptate în 2014, la Summitul din Ţara Galilor, demonstrând angajamentul aliaţilor de a descuraja orice posibilă agresiune. Misiunea de Poliţie Aeriană Întărită este o componentă fundamentală a modului în care alianţa oferă securitate membrilor săi", a afirmat şeful Statului Major al Apărării.
El a subliniat faptul că militarii spanioli sunt experimentaţi în misiuni în statele baltice şi a afirmat că dislocarea detaşamentului în România face parte din planul de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale pe flancul estic.
"Contribuţia spaniolă la această misiune reprezintă un semn al angajamentului Spaniei faţă de NATO şi al solidarităţii între statele membre, un mesaj clar că împreună suntem mai puternici. Detaşamentul dumneavoastră va consolida rolul Forţelor aeriene române şi va demonstra solidaritatea şi coeziunea în cadrul Alianţei", a mai spus Daniel Petrescu.
În opinia lui, participarea spaniolă la misiunile din această zonă a Europei consolidează securitatea în regiune.
"Potrivit raportului NATO 2030 - Uniţi pentru o nouă eră, pacea de care s-au bucurat cei mai mulţi europeni în ultimele şapte decenii reprezintă o excepţie istorică. NATO rămâne gardianul acestei realizări nepreţuite. Prin extraordinarul angajament al tuturor aliaţilor, această realizare va rămâne protejată şi în anii care urmează. România este un aliat cheie pe flancul estic şi contribuie la apărarea spaţiului aerian în regiune alături de Canada, Italia, Portugalia, Regatul Unit, aliaţi care au desfăşurat până acum misiuni în România", a precizat şeful Statului Major al Apărării.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau