CNN: De ce premierul Netanyahu a devenit, dintr-o dată, mai puțin prietenos cu Putin

25

Dimensiune font:

| 19-02-2023 08:35

Un editorial semnat de jurnalistul israelian Anshel Pfeffer pentru CNN explică de ce premierul Benjamin Netanyahu și-a schimbat radical poziția în ceea ce privește războiul din Ucraina, deși, în mandatul anterior, a fost unul din cei mai buni aliați ai președintelui Vladimir Putin.

Cu aproape un an înainte de începerea războiului din Ucraina, Israelul afișa neutralitate față de ostilitățile Rusia-Ucraina. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe. De când a venit la putere, la sfârșitul anului 1999, președintele rus Vladimir Putin a încercat să facă curte asiduă Israelului.

Avea grijă să țină o întâlnire, cel puțin o dată pe an, cu prim-ministrul israelian în exercițiu, de obicei la reședința din Soci sau de la Moscova, și o dată la câțiva ani mergea la Ierusalim. Un fost diplomat rus susținea că „Putin respectă puterea israeliană și vede Israelul ca pe o țară puternică, cu care vrea să fie în relații bune”.

Același lucru a fost valabil și pentru liderii Israelului, în special pentru Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al țării, care a revenit în funcție la sfârșitul anului 2022.

Netanyahu a fost mereu mândru de relația sa strânsă cu Putin

Netanyahu era atât de mândru de ceea ce pretindea a fi relația sa strânsă cu Putin, încât, în ​​2019, în timpul campaniei electorale, a folosit fotografii cu el și cu liderul de la Kremlin. De asemenea, a susținut, în mai multe rânduri, că relația lor a fost avantajoasă pentru interesele strategice ale Israelului.

Un exemplu în acest sens a fost când Rusia și-a desfășurat prima dată trupele în Siria devastată de război, în septembrie 2015, pentru a sprijini regimul președintelui Bashar Assad. La doar câteva zile, Netanyahu era la Moscova, în fruntea unei delegații militare, pentru o întâlnire neprogramată cu Putin, potrivit CNN.

Cei doi lideri au ajuns la un acord prin care Israelul va continua să opereze în spațiul aerian sirian, dar va ataca doar ținte legate de inamicul său, Iran, lăsând forțele lui Assad neatinse. În plus, o linie telefonică între centrul de comandă rus din Siria și cartierul general al forțelor aeriene israeliene a fost instituită rapid.

De-a lungul anilor, oficialii israelieni s-au străduit să sublinieze că, deși principalul aliat strategic al Israelului rămâne SUA, este crucial să se păstreze coordonarea cu rușii.

Acea neutralitate strictă trebuia menținută și în 2014 și în 2022

În 2014, în ciuda presiunilor Washingtonului, Israelul a refuzat să se alăture guvernelor occidentale pentru a condamna anexarea Crimeei de către Rusia. Acea neutralitate strictă trebuia menținută. Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, Netanyahu nu era în funcție.

Prim-ministru era Naftali Bennett, care a continuat politica de neutralitate. El a explicat că „nu suntem în aceeași poziție cu a altor țări. Avem Rusia chiar peste granița noastră, în Siria. Trebuie să luăm în considerare prezența unor mari comunități evreiești atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina, care ar putea fi afectate. În plus, este util pentru toată lumea să aibă un guvern, precum cel al Israelului, care să aibă legături bune cu ambele părți, ca posibil intermediar.”

În primele săptămâni ale războiului, Bennett s-a angajat într-o misiune de pace: l-a vizitat pe Putin la Kremlin și a avut mai multe conversații cu Zelenski. Spunea că „exista o șansă de 50% de a ajunge la o încetare a focului, dar, din păcate, a eșuat”.

Cele două motive pentru care Israelul ar dori să sprijine acum Kievul

Când Rusia a început să folosească drone iraniene pentru a ataca ținte ucrainene, Israelul a fost de acord să furnizeze Kievului, prin intermediul NATO, informații tehnice despre contracarea amenințarii cu drone iraniene. La zece luni după invazia rusă, Netanyahu a revenit în funcție. Dintr-o dată, a fost mai puțin prietenos cu Putin. A primit un telefon de felicitare de la Putin și asta a fost tot.

Între timp, Netanyahu a spus că reconsideră politica Israelului cu privire la războiul din Ucraina, deși nu a dat detalii. ”Netanyahu are două motive pentru care ar dori să sprijine Ucraina”, a declarat un fost ofițer de informații israelian, implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.

„În primul rând, Rusia și-a diluat foarte mult forțele în Siria, deoarece erau necesare în Ucraina. Amenințarea la adresa Israelului este acum neglijabilă”, a spus ofițerul.

„În al doilea rând, Rusia folosește acum drone și rachete iraniene pe câmpul de luptă, iar Israelul are șansa de a furniza Ucrainei sisteme de apărare și să vadă cât de bine se descurcă într-un război real. Într-o zi, israelienii ar putea fi nevoiți să se confrunte cu aceleași arme iraniene”, a adăugat ofițerul.

Ar intra în grațiile lui Biden

Un diplomat israelian adaugă un alt motiv pentru care Netanyahu ar lua în considerare sprijinirea Ucrainei.

Spre deosebire de guvernul Bennett-Lapid, noua coaliție de partide de extremă-dreapta și ultra-religioase este privită cu suspiciune de administrația Biden, care și-a exprimat nemulțumirea față de planurile noului guvern de a slăbi puterile și independența Curții Supreme a Israelului.

O schimbare a poziției Israelului vizavi de Kiev ar putea fi cea mai bună speranță a lui Netanyahu de a câștiga bunăvoința Washingtonului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Ionuț Popovici (PSD): Noaptea minții la Reșița. Au asfaltat pe șinele de tramvai
17/05/2024 20:56

Video viral in Resita, acolo unde o investitie importantă, realizarea unei linii de tramvai, s-a transformat intr-un calvar pentru cetăteni si un prilej de ironie caustică pentru internauti. Avand in veder ...

Ciolacu, sarcastic cu angajaţii din Guvern care sunt în grevă japoneză: Am promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie
17/05/2024 20:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a existat o discuţie intre angajaţii din Guvern şi Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, intrebat despre greva japoneză a lucrăritorilor din E ...

România, a doua cea mai mare putere economică din estul Europei - 'Nu o spunem noi, o spun alţii', afirmă Nicolae Ciucă
17/05/2024 20:41

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau Romania ca fiind a doua cea m ...

Ciolacu vine la Iași, să vadă locul în care vor apărea Polivalenta și Spitalul Regional
17/05/2024 09:14

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se va afla vineri, 17 mai, in vizită in două din judeţele Moldovei - Iaşi şi Neamţ. În prima parte a programului, prim-ministrul se va depla ...

Iohannis vs Rutte, la șefia NATO: Întrebarea la care Mircea Geoană a refuzat categoric să răspundă!
17/05/2024 06:47

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată increzător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”in timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stol ...

 Vladimir Putin și Xi Jinping atacă dur SUA: 'Americanii se ghidează după logica confruntării în bloc!'
17/05/2024 06:39

Liderii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin au promis joi o "nouă eră" de parteneriat intre cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care le-au catalogat drept un hegemon agresiv al Războiului ...

Ambasadoarea SUA îl contrazice pe Ciolacu: Visa Waiver la ”sfântul așteaptă”
17/05/2024 06:38

Abureală electorală. Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins, la TV, zilele trecute, că romanii nu vor mai avea, din toamnă, nevoie de vize pentru a călători in SUA. ”Vă mai dau o veste, anul f ...

Vești proaste de la Comisia Europeană. România se va adânci și mai mult în datoriile făcute de guvernul Ciolacu
17/05/2024 06:37

Guvernul Romaniei se imprumută si cate un miliard de lei pe zi, de la bănci sau de pe piata de capital, iar Comisia Europeană a inceput deja să tragă semnale de alarmă. Comisia Europeană a imbunătăţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei