Cornel Nistorescu:Alt bolovan de la Ciolacu
Dimensiune font:
Parcă am fi blestemați! Nu-i ziulică lăsată de bunul Dumnezeu să nu ne pricopsim cu cîte un bolovan în cap sau cu cîte o belea scornită de zbîrnitele minți din Piața Victoriei, din Parlament sau de la Cotroceni.
Mai ieri-alaltăieri a apărut în Monitorul Oficial al României, nr. 1103 din 7 decembrie 2023 necunoscuta Hotărâre nr. 1215/2023 privind aprobarea Strategiei pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050.
Ciolacu și Ciucă nu pot face bugetul României pe anul viitor și ne bagă cu capul într-o strategie de care nu știam nimic. Subiectul sau strategia, mai corect spus „încropeala”, n-a fost pusă într-o discuție publică, nu s-a dezbătut pe nicăieri, nici măcar prin universități sau pe la căminele culturale. Marcel Ciolacu, cu a sa slugărnicie față de popor (linge a voturi!), să le zică măcar țăranilor strînși la un foc dintr-o povarnă: „Fraților, oameni buni, tre’ să facem ceva cu efectele astea de seră că nu vă mai cresc cartofii și nu se mai coc prunele…!” Sau ceva în genul ăsta și „românii” să-i spună, „Buzilă dragă, ai dreptate, tre’ să facem ceva! Da’ ce?”
Ei bine, ca atîtea alte cuvîntări pe care le citește bîlbîit de pe cîte o hîrtie, Marcel Ciolacu a scos nu știm de unde această Strategie și ne-am trezit cu ea în Monitorul Oficial al României. Pas de o mai clintește! Are putere de document oficial! Ori ne obligă să-l respectăm, ori le scoate ochii și celor de la Bruxelles că noi avem o megastrategie.
Ce credeți că a produs mintea lui Ciolacu sau a celor după care au copiat? Și ce scrie în dînsa?
„Strategia aprobată propune opțiuni de politici și măsuri pentru decarbonizarea sectoarelor economice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin intermediul acestei strategii, România își propune să devină neutră din punct de vedere climatic în 2050, urmând să reducă nivelul emisiilor cu 99% în 2050, comparativ cu nivelul din 1990”.
Un soi de eco liru-liru la motivare, urmat de prima informație șocantă: ”Această strategie a fost elaborată de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL (PwC), cu sprijinul consistent al experților din cadrul Macedonian Academy of Sciences and Arts. Strategia a fost realizată în proiectului “Implementarea Planului Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice și elaborarea Strategiei pe Termen Lung a României”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului de Sprijin Tehnic (Technical Support Instrument), gestionat la nivelul Direcției Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM), derulat în baza contractului nr. REFORM/2021/OP/0006-07 LOT 1, încheiat între compania de consultanță PricewaterhouseCoopers EU Services EESv și DG REFORM și semnat în octombrie 2021”.
Ne decarbonizăm pe strategia contractată de PriceWaterhouseCoopers Management Consultans SRL cu sprijinul „consistent” al experților din Academia Macedoniei.
Nu înțeleg de ce i-au evitat pe cei din Academia Greciei și pe cei din Academia Republicii Muntenegru, că într-o colaborare lărgită poate ieșea mai deșteaptă.
Faptul că experții din Academia Română n-au fost băgați în seamă are doar valoare de simbol.
Nu care cumva să vă imaginați că strategia pomenită mai sus este o ficțiune veselă. Nici vorbă. Are 136 de pagini. Ea precizează: „Strategia pe Termen Lung a României pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră – România Neutră în 2050 (STL) a fost elaborată în conformitate cu prevederile Anexei IV a Regulamentului (UE) 2018/1999 cu modificările și completările ulterioare”.
Clar ca Bună ziua! Conține mintea și vocea Uniunii Europene!
Strategia este lungă, detaliată și complicată. Nici un țăran român nu poate trece de pagina 3, nici Marcel Ciolacu nu poate ajunge la pagina 5, iar, la sfîrșit, nu mai reține nici o prevedere. Poate cea care se referă la folosirea autoturismelor și a mașinilor de transport.
Asta este recomandarea experților din Macedonia sau a celor de la PWCoopers? Sau este planul lui Ciolacu și vrea să vadă dacă ține, ne place sau ne enervează?
„Nivelul zero emisii nete trebuie atins de UE cel mai târziu în 2050, trecând, ulterior, la emisii nete negative, prin luarea măsurilor necesare la nivel comunitar și național (articolul 2). Pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050, obiectivul obligatoriu al Uniunii în materie de climă pentru 2030 este o reducere internă a emisiilor nete de GES cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Contribuția absorbțiilor nete la obiectivele UE pentru 2030 este limitat la 225 de milioane de tone CO2 echivalent. Pragul LULUCF asigură că o ambiție sporită în sectorul LULUCF nu va duce la o scădere a ambiției în sectoarele ETS și ESR. Se va stabili obiectivul climatic intermediar 2040 la nivelul Uniunii, iar Comisia va publica bugetul indicativ estimat al Uniunii pentru GES pentru perioada 2030- 2050 (articolul 4)”.
Dacă ați ajuns sănătoși pînă la acest punct trebuie să mai țineți minte doar
„Conform scenariului România Neutră, care este cel selectat, România își propune să devină neutră din punct de vedere climatic în 2050, ajungând la o reducere a emisiilor nete cu 99% în 2050, comparativ cu nivelul din 1990”.
Să fiți sănătoși și să trăiți pînă cînd se va vedea ce s-o alege de Strategia lui Ciolacu și de această Hotărâre nr. 1215/2023.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau