Costel Alexe-Județul Iași are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani

alexe

Dimensiune font:

| 09-02-2024 18:32

 Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă susținută alături de vicepreședinții Marius Sorin Dangă și Sorin Afloarei, proiectul bugetului general al județului Iași pentru 2024.

Veniturile prevăzute în proiect sunt de 1,7 miliarde de lei, iar cheltuielile de 1,96 de miliarde de lei. Pentru dezvoltare, Consiliul Județean Iași va aloca 527 de milioane de lei, cu 135 de milioane de lei mai mult decât în 2023.

Anul acesta, vom vota cel mai mare buget al județului Iași din ultimii 30 de ani. Cu aproape 2 miliarde de lei, vom asigura buna funcționare și dezvoltare a județului nostru. Am demonstrat în ultimii trei ani că proiectele asumate au devenit realitate. 

Vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în contruirea parcurilor industriale pentru a crește numărul locurilor de muncă, în infrastructura culturală și de învățământ, în asigurarea serviciilor sociale și în implementarea proiectelor societății civile.

Suntem hotărâți să ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care le-am dezvoltat în acești ani și să dăm o perspectivă nouă proiectelor aflate la început de drum.

Pe lângă bugetul pe care îl propunem, această administrație liberală are ca obiectiv să atragă cel puțin 100 de milioane de euro din Programul Operațional de Sănătate și împrumutul făcut de Guvernul României la BEI pentru a sprijini construirea Spitalului Integrat de Boli Respiratorii și a IRMC și, astfel, să dăm o șansă la dezvoltare sistemului public de sănătate’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. 

Cele mai ridicate ponderi în cheltuielile de investiţii prevăzute în bugetul județului Iași pe 2024 sunt la capitolul Transporturi – 181,5 milioane de lei (35%), Educație – 137 milioane de lei (26%), Sănătate – 119 milioane (23%) și Asigurări și Asistenţă socială – 42,8 milioane (8%).

La capitolul Infrastructură de transport, cele mai mari sume vor merge către modernizarea drumurilor județene, respectiv DJ 282A: Popricani – Larga Jijia – 63 de milioane de lei, DJ 282D: Potângeni (DJ 282) – Românești – Podu Iloaiei – Popești – Mădârjac (DJ 282E) – 23 de milioane de lei, DJ 282B: intersecție DN 24C – Bivolari – Traian – Spineni – intersecție DJ 282F – 19,8 milioane de lei, DJ 249 A, pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești și Ungheni – 16,9 milioane de lei și DJ 201C: lim. jud. Neamț – Răchiteni – intersecție DN 28 – 15,5 milioane de lei.

Investiții majore sunt prevăzute și pentru Educație. Consiliul Județean va cheltui 100 de milioane de lei pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 108 unități de învățământ preuniversitar și conexe din județul Iași. Alte peste 35 de milioane de lei vor fi folosiți pentru achiziția de microbuze electrice pentru elevi.

La capitolul Sănătatepeste 16 milioane de lei vor merge către proiectul de extindere și dotare a Unității Funcționale Regionale de Urgență din cadrul  Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi, care a ajuns la stadiul de execuție de 80 la sută. Tot pentru Spitalul de Pediatrie, vor fi alocate 5 milioane de lei pentru documentațiile tehnico-economice (etapa a II-a) privind extinderea structurii spațiilor medicale. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie va avea o alocare bugetară de peste 3 milioane de lei pentru consolidarea si reabilitarea Corpului C1 din Strada Dr. Iacob Cihac și alte 2,8 milioane de lei pentru consolidarea, modernizarea și refuncționalizarea clădirii Secției Pașcanu. Consiliul Județean a prevăzut, de asemenea, 5,37 milioane de lei pentru proiectul de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare a Pavilionului Administrativ de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi. Investițiile în Sănătate includ și 3,7 milioane de lei necesare realizării documentațiilor pentru construirea Centrului de Neuroexcelență de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași. 

Bugetul județului Iași pe 2024 va asigura și continuarea procesului de închidere a centrelor rezidențiale din subordinea DGASPC Iași și transformarea lor în case de tip familial. Pentru “Închiderea Centrului rezidenţial C.A. Rosetti Iași”, lot 1 se vor aloca 1,3 milioane lei, pentru Închiderea Centrului rezidențial C.A. Rosetti Iaşi, lot 2 – 715.000 lei, “Închiderea Centrului rezidenţial Bucium Iaşi” – Componenta 1 – 1,1 milioane de lei, “Închiderea Centrului rezidenţial Bucium Iaşi” – Componenta 2 – 577.000 lei, ‚”Închiderea Centrului rezidenţial Sf. Stelian Pașcani – peste 4 milioane de lei, Închiderea Centrului Rezidențial ”Sf. Andrei» – 2,2 milioane de lei, ‘’Închiderea Centrului rezidenţial Sf. Nicolae Pașcani – 731.000 de lei. Tot la capitolul Asigurări și Asistenţă socială vor fi alocate fonduri din bugetul județului  pentru înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro și centre de criză, locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate.

Un obiectiv primordial pentru Consiliul Județean Iași în 2024 îl reprezintă construirea de parcuri industriale, iar în programul de investiții sunt prevăzute 12,9 milioane de lei pentru Iași Industrial Park, comuna Lețcani450.000 lei, pentru Parcul Industrial Holboca –  servicii proiectare faza Studiu de fezabilitate,  4.2 milioane de lei, și pentru Parcul Industrial Pașcani – proiectare, faza PUZ.

O sumă record este alocată anul acesta pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, vor fi disponibile 2 milioane de lei pentru proiecte culturale, educaționale, de tineret, mediu, promovare turistică, sport și ordine publică.

Alocări bugetare importante sunt și la capitolul Cultură. Pentru reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care funcționează Filarmonica de Stat “Moldova’’ Iași vor fi alocate 2,3 milioane de lei1,00 milion lei va fi alocat pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul, iar 1,2 milioane lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu 200 de mii de lei mai mult ca anul trecut. 

Pentru a asigura buna implementare a proiectelor finanțate prin Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială, în buget este prevăzută suma de 9,13 milioane lei, pentru finanțarea proiectelor declarate câștigătoare în cadrul sesiunii din anul 2022, precum și a sesiunii din anul 2023.

Consiliul Județean va continua să investească în 2024 în obiectivul de a avea un Iași Mai Verde. În acest scop, se vor aloca 251.000 mii lei pentru documentațiile tehnico-economice (etapa  a II-a și etapa a III-a) necesare proiectului stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice în județul Iași și 3,4 milioane de lei pentru proiectul Sprijin în pregătirea aplicației și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul „Modernizare S.M.I.D. în județul Iași în vederea tranziției spre economia circulară” – servicii de asistență tehnică.

Proiectul de hotărâre privitor la bugetul general al județului Iași va fi supus votului plenului Consiliului Județean într-o ședință extraordinară programată pe data de 12 februarie 2024.

De votarea acestui buget depind proiectele pentru dezvoltarea județului, iar consilierii județeni trebuie să ia decizia responsabilă și corectă față de comunitatea noastră, astfel încât să aprobăm bugetul în cel mai scurt timp și să nu blocăm funcționarea județului. Acest buget nu este al vreunui partid politic, ci al Iașului.

Le reamintesc tuturor consilierilor județeni de jurământul depus în fața ieșenilor și că ei sunt cei care trebuie să voteze bugetul, nu președintele de partid. Deciziile acestea trebuie luate în plenul CJ, în urma unei dezbateri oneste, nu în sediile de partid’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
VIDEO Declarații Elena Lasconi, după ce a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
24/11/2024 21:13

  Candidata USR, Elena Lasconi, intră in turul al doilea, potrivit exit-poll-ului de la ora ora 21.00. Acesta a obtinut 18,1% din voturi, potrivit CURS.  

Marcel Ciolacu intră în turul 2 - Trei candidați se bat pe locul 2 / Rezultate sondaj Sociopol
24/11/2024 21:10

  Liderul PSD Marcel Ciolacu a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale 2024, cu 22% din voturi, potrivit sondajului Sociopol, prezentat de Romania TV. Pentru locul 2 se luptă trei candi ...

Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni
24/11/2024 18:09

 Functia supremă in stat, cea de presedinte al Romaniei, are un rol esential in asigurarea bunei functionări a institutiilor si a societătii. Responsabilitătile presedintelui sunt stipulate in legea fu ...

Prezența la urne - 33 la sută, la ora 16
24/11/2024 16:46

Sectiile de votare pentru primul tur la alegerile prezidentiale 2024 s-au deschis duminică dimineată. Scrutinul se desfăsoară pe parcursul a 14 ore – de la ora 7:00 pană la ora 21:00. În moment ...

Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei