Culisele negocierilor PNL-USR-REPER. Dragoș Pîslaru: 'Am ajuns la concluzia ca noi credem mai mult în Elena Lasconi decât unele filiale USR'
Dimensiune font:
Copreședintele REPER, Dragoș Pîslaru, a explicat joi cum au decurs negocierile cu PNL și USR pentru realizarea unei largi coaliții destinată formării următorului Guvern. USR ține „coada pe sus”, a declarat Pîslaru, PNL a spus că nu poate ieși de la guvernare, iar în aceste condiții REPER ia în calcul să lanseze o platformă proprie în vederea intrării în Parlament.
„Să fie foarte clar, dacă am fi vrut mandate pentru 3-4 oameni din conducerea partidului nostru, le-am primit ca ofertă. Le-am avut pe masă și de la PNL și de la USR. Dar REPER nu este doar Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, REPER reprezintă un efort comun care durează de doi ani și jumătate pentru a aduce profesionalism și moderație pe scena politică”, a declarat Pîslaru.
Conform acestuia, la negocierile cu liberalii REPER a cerut inițial un grup parlamentar propriu și disocierea PNL de PSD, solicitări pe care liberalii nu le-au acceptat.
„Noi am avut, mai demult, o primă discuție cu PNL, la invitația lor. Le-am spus atunci că suntem mai mult decât deschiși să colaborăm pentru o coaliție mai largă, care să cuprindă și USR, coaliție care să determine alt curs guvernamental după alegeri. În schimb, le-am cerut celor de la PNL garanții că se leapădă de PSD. Le-am explicat că obiectivul nostru politic este să avem grup parlamentar propriu în Parlament, dar că nu suntem noi în măsură să stabilim coordonatele unei mari coaliții, astfel că dânșii au luat legătura cu dna Elena Lasconi. Ieri dimineață, ne-au chemat să stăm de vorbă, după ce au discutat și cu USR, și discuția a fost extrem de elegantă și de amabilă. Ne-au spus că nu pot ieși de la guvernare acum, dar rămâne posibilitatea să colaborăm în vederea realizării de politici publice, precum și pentru protejarea voturilor în secții. Nu s-a pus problema, ieri, să formăm vreo alianță cu PNL sau să negociem nu-știu-câți parlamentari, chiar dacă o contribuție a noastră în alegeri ar fi mai mare decât locurile minime pentru grup parlamentar propriu. Ne interesează mai mult zona de politici publice și încercăm să colaborăm cu PNL pentru a pregăti un eventual demers comun de guvernare după alegeri, dacă reușim”, a declarat Dragoș Pîslaru.
„Cu PNL noi nu putem să creăm niciun fel de alianță în contextul actual. Nu e nicio supărare, ei au argumentul stabilități actului de guvernare, am înțeles argumentul”, a adăugat acesta. Pîslaru a menționat că din moment ce REPER critică politici guvernamentale în domenii cheie, nu se poate asocia cu unul dintre partidele de guvernământ.
Ce s-a întâmplat în discuțiile cu USR
„Negocierile cu USR sunt oarecum blocate acum. După ce ne-au invitat să discutăm, au zis 'Bun, nu merge cu PNL, atunci coagulăm noi și facem o alianță sub auspiciile USR'. Ulterior, ne-au spus ca nu mai vor alianță, ne-au oferit argumentul creșterii pragului electoral în cazul alianței și ne-au invitat să ne înscriem câțiva în USR. Ei își doresc ca toți parlamentarii USR să-și mențină locurile. Înseamnă ca nu e vorba despre numere, ci dacă mai vor alianță. Însă ideea alianței este că mergi la victorie, bagi candidatul în turul doi la prezidențiale și ajungi la 20%. Am ajuns la concluzia ca noi credem mai mult în Elena Lasconi decât unele filiale USR care nu prea o susțin. Este ceea ce i s-a întâmplat și lui Dacian Cioloș, din păcate, iar tipul acesta de abordare i-a costat pe cei din USR. Noi am fost extrem de eleganți, tocmai ca să nu părem noi aroganți. Noi nu avem coada pe sus ca USR. Relația cu USR e dezamăgitoare, mi se pare că este un pic ca la grădiniță, Acest obiectiv comun de a avea altă majoritate după alegerile parlamentare este împărtășit de PNL și mi se pare că încă există oameni care nu înțeleg asta în USR. La București, la Cluj, dacă am merge împreună, am rupe, e un calcul electoral simplu”, a declarat copreședintele REPER.
„Cel mai probabil, vom merge pe cont propriu la alegerile parlamentare și vom deschide o platformă pentru forțele civice și politice care doresc să ni se alături. REPER e deschis ca demersul de coagulare propus USR și PNL să-l continuăm cu forțele civice și politice care își doresc această coagulare”, a menționat Pîslaru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau