Culisele negocierilor PNL-USR-REPER. Dragoș Pîslaru: 'Am ajuns la concluzia ca noi credem mai mult în Elena Lasconi decât unele filiale USR'

18

Dimensiune font:

| 05-09-2024 17:28

Copreședintele REPER, Dragoș Pîslaru, a explicat joi cum au decurs negocierile cu PNL și USR pentru realizarea unei largi coaliții destinată formării următorului Guvern. USR ține „coada pe sus”, a declarat Pîslaru, PNL a spus că nu poate ieși de la guvernare, iar în aceste condiții REPER ia în calcul să lanseze o platformă proprie în vederea intrării în Parlament.

„Să fie foarte clar, dacă am fi vrut mandate pentru 3-4 oameni din conducerea partidului nostru, le-am primit ca ofertă. Le-am avut pe masă și de la PNL și de la USR. Dar REPER nu este doar Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, REPER reprezintă un efort comun care durează de doi ani și jumătate pentru a aduce profesionalism și moderație pe scena politică”, a declarat Pîslaru.

Conform acestuia, la negocierile cu liberalii REPER a cerut inițial un grup parlamentar propriu și disocierea PNL de PSD, solicitări pe care liberalii nu le-au acceptat.

„Noi am avut, mai demult, o primă discuție cu PNL, la invitația lor. Le-am spus atunci că suntem mai mult decât deschiși să colaborăm pentru o coaliție mai largă, care să cuprindă și USR, coaliție care să determine alt curs guvernamental după alegeri. În schimb, le-am cerut celor de la PNL garanții că se leapădă de PSD. Le-am explicat că obiectivul nostru politic este să avem grup parlamentar propriu în Parlament, dar că nu suntem noi în măsură să stabilim coordonatele unei mari coaliții, astfel că dânșii au luat legătura cu dna Elena Lasconi. Ieri dimineață, ne-au chemat să stăm de vorbă, după ce au discutat și cu USR, și discuția a fost extrem de elegantă și de amabilă. Ne-au spus că nu pot ieși de la guvernare acum, dar rămâne posibilitatea să colaborăm în vederea realizării de politici publice, precum și pentru protejarea voturilor în secții. Nu s-a pus problema, ieri, să formăm vreo alianță cu PNL sau să negociem nu-știu-câți parlamentari, chiar dacă o contribuție a noastră în alegeri ar fi mai mare decât locurile minime pentru grup parlamentar propriu. Ne interesează mai mult zona de politici publice și încercăm să colaborăm cu PNL pentru a pregăti un eventual demers comun de guvernare după alegeri, dacă reușim”, a declarat Dragoș Pîslaru.

„Cu PNL noi nu putem să creăm niciun fel de alianță în contextul actual. Nu e nicio supărare, ei au argumentul stabilități actului de guvernare, am înțeles argumentul”, a adăugat acesta. Pîslaru a menționat că din moment ce REPER critică politici guvernamentale în domenii cheie, nu se poate asocia cu unul dintre partidele de guvernământ.

Ce s-a întâmplat în discuțiile cu USR

„Negocierile cu USR sunt oarecum blocate acum. După ce ne-au invitat să discutăm, au zis 'Bun, nu merge cu PNL, atunci coagulăm noi și facem o alianță sub auspiciile USR'. Ulterior, ne-au spus ca nu mai vor alianță, ne-au oferit argumentul creșterii pragului electoral în cazul alianței și ne-au invitat să ne înscriem câțiva în USR. Ei își doresc ca toți parlamentarii USR să-și mențină locurile. Înseamnă ca nu e vorba despre numere, ci dacă mai vor alianță. Însă ideea alianței este că mergi la victorie, bagi candidatul în turul doi la prezidențiale și ajungi la 20%. Am ajuns la concluzia ca noi credem mai mult în Elena Lasconi decât unele filiale USR care nu prea o susțin. Este ceea ce i s-a întâmplat și lui Dacian Cioloș, din păcate, iar tipul acesta de abordare i-a costat pe cei din USR. Noi am fost extrem de eleganți, tocmai ca să nu părem noi aroganți. Noi nu avem coada pe sus ca USR. Relația cu USR e dezamăgitoare, mi se pare că este un pic ca la grădiniță, Acest obiectiv comun de a avea altă majoritate după alegerile parlamentare este împărtășit de PNL și mi se pare că încă există oameni care nu înțeleg asta în USR. La București, la Cluj, dacă am merge împreună, am rupe, e un calcul electoral simplu”, a declarat copreședintele REPER.

„Cel mai probabil, vom merge pe cont propriu la alegerile parlamentare și vom deschide o platformă pentru forțele civice și politice care doresc să ni se alături. REPER e deschis ca demersul de coagulare propus USR și PNL să-l continuăm cu forțele civice și politice care își doresc această coagulare”, a menționat Pîslaru

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
România donează un sistem PATRIOT către Ucraina. Klaus Iohannis a semnat decretul
05/09/2024 17:17

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care permite Romaniei să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT Ucrainei. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele a semnat decretul pent ...

Procurorii cer arestarea lui Alfred Bulai
05/09/2024 10:48

Procurorii Parchetului de pe langă Judecătoria Sectorului 1 urmează să ceară arestarea preventivă pentru 30 de zile a sociologului Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, in dosarul privind folosirea abuziv ...

Silviu Predoiu: România începe să devină irelevantă, pentru români și pentru partenerii strategici
05/09/2024 00:28

Silviu Predoiu, fost director SIE, Presedinte PLAN, a fost preluat si citat de surse nationale si internationale, după ce a declarat pentru Canal 33 că initiativa Ucrainei de a avea un atac pe teritoriul Rusi ...

'Bursa' zvonurilor: Bolojan ar putea să-l înlocuiască pe Ciucă în cursa alegerilor prezidențiale / Reacția PNL
05/09/2024 00:22

Deputatul Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, a declarat miercuri că liberalii vor formaliza decizie cu candidatura domnului Ciucă la prezidenţiale pe 15 septembrie, la Palatul Parlamentului. El a precizat ...

Prima reacție – Zelenski justifică remanierile guvernamentale: 'Sunt de cinci ani în funcție. Aveam nevoie de o nouă energie'
05/09/2024 00:20

Ucraina are ''nevoie de o nouă energie'' după doi ani şi jumătate de război cu Rusia, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski pentru a explica o remaniere ministerială in curs care il include ...

Lavrov îi avertizează pe americani: Nu ar trebui să glumească
05/09/2024 00:19

Ministrul de externe rus Seghei Lavrov a avertizat miercuri SUA să nu glumească despre "liniile roşii" ale Rusiei, răspunzand unei intrebări despre o posibilă livrare de rachete americane cu rază lungă ...

Victor Negrescu trange un semnal de alarmă: Inconsistențele din bugetul UE pot genera noi taxe
05/09/2024 00:17

„Uniunea Europeană are nevoie de disciplină bugetară in anii care urmează pentru a face fată provocărilor cu care se confruntă. In ultimii ani am adăugat priorităti noi, dar resursele bugetare sunt a ...

Portofoliul primit de România la Comisia Europeană: POLITICO dezvăluie o primă posibilitate
05/09/2024 00:14

Roxana Minzatu, o nominalizare de ultim moment din Romania pentru componenţa viitoarei Comisii Europene, este considerată potrivită pentru postul de comisar pentru coeziune, deoarece a fost ministru pentru f ...

Elena Lasconi dă de pământ cu Klaus Iohannis: 'A rupt dreapta'
05/09/2024 00:11

Presedintele USR Elena Lasconi a lansat un atac violent la adresa lui Klaus Iohannis, acuzandu-l că a rupt dreapta. Alegerea lui Klaus Iohannis, de a reface alianta PNL-PSD, a doua oară, a fost fatală pentru ...

Tiraspolul interzice termenul de Transnistria - Care va fi noua denumire a regiunii separatiste
05/09/2024 00:10

Aşa-zisul parlament de la Tiraspol, organ legislativ nerecunoscut, a adoptat iniţiativa lui Vadim Krasnoselski, liderul de facto al regiunii separatiste din Republica Moldova, care a propus interzicerea utili ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei