De ce războiul Rusia-Ucraina va fi un moment de cotitură în istoria lumii

8

Dimensiune font:

| 09-01-2023 15:29

Acest conflict inutil şi inuman ne arată şi ne va arăta în continuare avantajele globalizării în comparaţie cu conflictele armate. Ucraina n-ar fi reuşit să reziste atacurilor Rusiei dacă ţările civilizate, grupate în NATO, nu i-ar fi sărit în ajutor, militar şi financiar, să blocheze un atac de tip ţarist cu nimic justificat.

Ţările „neutre”, China şi India, au condamnat şi ele invazia Rusiei în Ucraina şi n-au făcut nimic să ajute Rusia. Rusia, care ascultă de un singur om, Putin, n-a reuşit să înţeleagă că şantajul cu armele nucleare şi cu exportul de hidrocarburi nu funcţionează. Există şi alte surse de petrol şi gaze, iar încercarea de a folosi arme nucleare s-ar solda cu anihilarea armatei Rusiei în câteva ore. Putin n-a fost în stare să pună în balanţa capacităţile militare şi economice ale ţărilor din NATO, comparativ cu situaţia militară, economică, tehnologică a Rusiei.

China a ştiut să-şi cunoască şi protejeze interesele proprii, de aceea nu atacă Taiwanul şi nu ajută Rusia în războiul contra Ucrainei.

Globalizarea şi-a arătat avantajele, dar Putin nu le-a înţeles

Globalizare înseamnă cooperare tehnologică, economică, financiară, comercială, umanitară. De care toate ţările, cu conducători mai înţelepţi decât Putin, inclusiv China şi India, au înţeles să profite, cu progrese spectaculoase pentru ţările lor.

România şi-a mărit PIB-ul de opt ori, beneficiază şi ea ca şi alte ţări care au acceptat globalizarea de mobilitatea persoanelor, mărfurilor, ideilor. De fonduri europene nerambursabile care au schimbat fața țării. Cei care se opun globalizării şi critică politica euro-atlantică a României, să-şi amintească cum arătau oraşele şi şoselele ţării în timpul lui Ceauşescu. Este suficient să faci vizite în Europa, care acum nu mai sunt interzise, pentru a-ţi da seama de avantajele globalizării vs izolarea într-o lume expirată.

Rusia beneficia, înainte de invazia Ucrainei, de această cooperare cu alte state, chiar dacă nu în cadru instituţional, precum România. Circa 1000 de firme mari, care aveau deschise filiale în Rusia, au aplecat după declanşarea invaziei, lipsind Rusia de inovare tehnologică, produse de înaltă tehnicitate, locuri de muncă bine plătite. Sancţiunile instaurate de lumea civilizată împotriva Rusiei, pe bună dreptate tratată ca stat agresor şi terorist, au pus la pământ economia Rusiei, inclusiv industria militară. De aici şi colapsul, inclusiv al armatei Rusiei.

Putin n-a anticipat acest imens ajutor militar şi financiar acordat Ucrainei. Ameninţările cu război nuclear şi şantaj cu exportul de hidrocarburi iarăşi n-au funcționat. Ucraina are o populaţie de 44 milioane de locuitori, din care 10-15 milioane pot ţine o armă în mână. Sprijinul informaţional al ţărilor din NATO s-a arătat a fi iarăşi decisiv. Un exemplu. În lovitura dată armatei Rusiei la Makiivka, Ucraina a beneficiat de folosirea sistemului occidental ECHELON, de interceptare şi localizare a convorbirilor telefonice. Rusia nu are aşa ceva, dar ar fi trebuit să ştie eficienţa şi importanţa acestui sistem. Cei 12 generali ruşi omorâţi de Ucraina au făcut greşeala să vorbească la telefon în lipsa unor mecanisme de securizare a convorbirilor. Iarăşi o prostie care arată incapacitatea Rusiei de a fi la curent cu noutăţile tehnologiei militare.

Rusia n-a fost în stare să întrerupă culoarele pe care vin ajutoarele militare în Ucraina, pe segmentul lor aflat în Ucraina. Iarăşi o slăbiciune a armatei Rusiei.

Rusia n-a încercat să provoace NATO, măcar printr-o acţiune limitată, ştiind de ce este în stare această alianţă militară. Deci de frică.

Capacitatea NATO de supraveghere a teritoriilor de conflict s-a văzut în cursul aterizării unor resturi de rachete în Polonia, la care preşedintele Biden a reacţionat imediat şi a spus că sunt de origine ucrainiană.

Militarii ucraineni sunt instruiţi pe teritoriile unor ţări NATO, Germania, Polonia, America, posibil România, pentru a folosi armamentul modern primit de la ţările NATO. Practic, Rusia se află în război cu armamentul NATO şi cu militari instruiți de NATO. Este un război Rusia-NATO, dar de frică Rusia nu trece la ameninţări cu războiul nuclear. Dacă şi armele nucleare sunt la fel de „ruginite” precum cele convenţionale, controlate tot de generali corupţi şi hoţi, este de înţeles de ce ruşii nu ameninţă şi nu folosesc arme nucleare.

Iată ce înseamnă globalizarea, şi ce putere are ea în punerea cu botul pe labe a unor dictatori agresivi şi fără scrupule. In plus, fără inteligență minimală.

Aşa se întâmplă când puterea se află în mâinile unui singur om

Încă o învăţătură pentru toate ţările în viitor. Când puterea se află în mâinile unui singur om, cu minţile pierdute şi ameninţat de o boală necruţătoare, la ce te poţi aştepta? Altfel stau lucrurile în ţările democratice, în care puterea este partajată între parlament, guvern şi preşedinţie. Putin a dus Rusia cu 10 ani înapoi, şi nici nu are cum să câştige războiul din Ucraina. După retragerea din teritoriile ucrainene importante, dar mai ales după lovituri dure primite, precum aceea de la Makiivka, Rusia nu mai reacţionează cu valuri de rachete și drone. Pentru că nu mai are stocuri, iar cele trimise sunt doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei în proporţie de 70%. Aşa se întâmplă când o ţară singură, Rusia, luptă împotriva întregii lumi civilizate. Doar că Putin limitat cum e, şi împins de vise imperialiste, nu înţelege. Ce ar câştiga Rusia dacă ar păstra teritoriile acum ocupate din Ucraina? Mai nimic. Şi ce a pierdut? A dat ţara înapoi cu zeci de ani, şi a băgat-o în colaps economic şi financiar. Şi asta nu e totul. Va trebui să plătească şi reconstrucţia Ucrainei, ceea ce o va costa încă 20 de ani de acum înainte.

Concluzie

Acestea sunt învăţămintele esenţiale pe care le vor trage ţările şi conducătorii acestora. Nu poţi lupta, de unul singur, cu toate armatele ţărilor civilizate, consecinţă a globalizării, şi nu poţi trăi civilizat, într-o lume globalizată, fără cooperare tehnologică, economică, financiară, comercială, umanitară cu celelalte ţări.

Aceste idei, care poate nu erau clare pentru toată lumea, vor deveni mai clare după pierderea războiului de către Rusia, prin care a invadat nemotivat Ucraina. Condusa de un singur om, limitat, Putin

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Investiții faraonice în ultimul an de mandat al lui Iohannis la Palatul Cotroceni. O față de masă - 11.000 de euro. Un WC - 17.300 de euro
28/09/2024 14:55

    Pentru o singură fată de masă, pe care a cumpărat-o direct, fără licitatie, la mijlocul lunii martie a acestui an, Administratia Prezidentială a plătit nu mai putin de 54.000 ...

Rușinos! Barajul Suhurlui din Galați a fost lăsat de izbeliște. Ciolacu se poartă de parcă acum a aflat
28/09/2024 14:55

Inundatiile din Galati nu ar fi avut consecinte atat de dramatice, dacă guvernele de după ’90 ar fi investit in infrastructura critică a tării. Dar nu s-a intamplat asa – dovadă stă barajul Suhurlui d ...

Lasconi recunoaște că ar propune un premier PSD, cum a făcut Iohannis
28/09/2024 14:35

Elena Lasconi, vedeta transformată in politician, face un salt mortal politic: recunoaste că ar propune un premier PSD, exact ca Iohannis. Asta inseamnă că toată povestea cu „schimbarea” si „altfel d ...

Tanczos Barna: 'O să avem o coaliție interesantă, PSD cu Iohannis, fără PNL'
28/09/2024 14:11

Senatorul Tanczos Barna, fost ministru UDMR al Mediului, i-a ironizat, vineri, pe liberali după ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat că nu va candida la parlamentare si PNL si-a retras proiectul de lege m ...

Sarmiza Andronic: PNL va deconta mizeria politică făcută de Iohannis!
28/09/2024 14:05

Analistul politic Sarmiza Andronic este de părere că actualul presedinte al Romaniei imbătraneste, din punct de vedere politic, urat. Ea a declarat pentru presa: "Urată iesire din scenă a lui Klaus Iohann ...

Ludovic Orban, profeție sumbră pentru Klaus Iohannis: Nu se potrivește socoteala de la Sibiu
28/09/2024 13:41

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, crede că, deşi preşedintele Klaus Iohannis şi-ar dori să revină in fruntea PNL, nu are şanse, la fel cum nu are şanse să mai ocupe un loc ”de prim rang” in po ...

Supărare, dar nu divorț: „Avem o obligație”
28/09/2024 12:18

Purtătorul de cuvant al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că, „in mod evident”, relaţiile liberalilor cu social-democraţii „nu traversează o perioadă fastă”, menţionand, insă, că menţinerea coali ...

Descalificarea punctuală a Președintelui
28/09/2024 12:11

Ajungerea generalului N. Ciucă in politică este una in interes de serviciu, la ordin! O spune explicit acesta, precizand că a fost convocat de comandantul suprem al Armatei, cu recomandarea de a se inscrie i ...

Băsescu iese la rupere: O lasă pe Elena Lasconi din brațe și susține un alt candidat. 'El este cel mai bun'
28/09/2024 09:30

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Băsescu, schimbă tabăra si nu o mai sustine pe Elena Lasconi, pe care o numea, pană nu demult, favorita sa. „Lasconi rămane favorita mea in acest an”, spunea Trai ...

Lăsați în ofsaid de președinte, liberalii au cerut oficial retragerea proiectului Iohannis-senator
28/09/2024 09:28

Purtătorul de cuvant al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat vineri despre proiectul care ii dădea posibilitatea şefului statului să candideze pe lista unui partid că parlamentarii iniţiatorii au depus in aceast ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei