De ce relația dintre SUA și Rusia este tensionată? Ce prieteni mai are Rusia la nivel internațional?
Dimensiune font:
SUA și Rusia reprezintă unii dintre pilonii de putere principali la nivel mondial. Relațiile diplomatice bilaterale au fost stabilite în anul 1933, însă chiar de la început cele două s-au aflat în asentiment. La momentul respectiv, Rusia exista sub forma URSS. Parcursul pe scara internațională le-a găsit mereu într-o cursă continuă, astfel în prezent, relațiile dintre Washington și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel. De ce relația dintre SUA și Rusia a fost și este în continuare tensionată?
SUA și Rusia împărtășesc una dintre cele mai importante și provocatoare relații externe din lume. Ambele națiuni au interese comune în ceea ce privește siguranța și securitatea nucleară, combaterea terorismului la nivel internațional și explorarea spațiului. Încă de la începuturi, relațiile dintre cele două nu au fost tocmai prietenoase. Cu interese totuși comune, dar cu dorința de a impresiona cadrul internațional, relația SUA- RUSIA a ajuns la cel mai slab nivel existent vreodată. Concret, tensiunea reciprocă s-a manifestat în timpul Războiului Rece și bombardarea Iugoslaviei din anul 1999.
După prăbușirea URSS-ului, concepția internațională, în special a SUA a fost că Rusia va dori să se alăture unei schimbări și evoluții occidentale. Numeroși consilieri politici și economiști americani au lucrat cu sectorul privat din Rusia pentru a promova un regim democratic și prietenos. Cu toate acestea, Federația Rusă a aspirat la o sferă de influență în spațiul fostelor state sovietice, ceea ce înseamnă că statele nu ar trebui să adere la NATO sau Uniunea Europeană. Loviturile majore ale relațiilor bilaterale au avut loc în anul 2016, când rușii au influențat campania electorală prezidențială sub o formă de interferență cibernetică. Relațiile s-au răcit în prezent prin atacul împotriva Ucrainei, stat democratic și independent.
Singurele perioade de cooperare în istoria recentă a fost perioada post 11 septembrie 2001, când Rusia a sprijinit activ în prima parte a războiului din Afghanistan și în intervalul 2008-2012, în timpul conducerii lui Dmitri Medvedev. Cele două au cooperat în domeniul controlului armelor.
Ce prieteni are Rusia la nivel internațional?
Deși Rusia are relații diplomatice majoritatea țărilor, sunt state care sunt mai apropiate de Moscova.
Belarus. Belarus nu numai că a aprobat invazia, dar președintele de la Minsk, Alexander Lukașenko, ajută în mod constant Rusia. Trupele rusești staționate în Belarus au folosit țara ca punct de intrare în Ucraina. Din punct de vedere economic, Rusia reprezintă aproximativ 48% din comerțul exterior al Belarusului.
China. Prietenia dintre Rusia și China este bine cunoscută la nivel internațional. Încă din perioada lui Mao Zedong, relațiile bilaterale s-au bazat pe economie. Cele două au semnat un Tratat de Prietenie în 2001, pentru extinderea legăturilor militare și a cooperării strategice. China a refuzat să condamne invazia rusă în Ucraina, s-a opus sancțiunilor economice împotriva Rusiei, dar a transmis că o cale diplomatică este ideală
Kazakhstan. Potrivit unui sondaj realizat în Barometrul Asiei Centrale, aproximativ 87% dintre corespondenți au o opinie favorabilă asupra Rusiei. De asemenea, 88% dintre aceștia susțin relații strânse cu cetățeni din Rusia. Totuși, Kazahstanul a refuzat să se alăture ofensivei din Ucraina și susține că nu va recunoaște republicile separatiste Donețk și Lugansk.
Alți aliați importanți ai Rusiei sunt: Siria, Coreea de Nord, Iran, Armenia, Libia, Sudan, Yemen, Somalia, Venezuela, Cuba, India.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau