De ce s-a dus ministrul ungar de externe în Rusia
Dimensiune font:
Péter Szijjártó s-a dus la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, relatează MTI.
Există patru condiții prealabile, importante pentru garantarea în viitor a securității energetice în Europa, dintre care cea mai importantă este înțelegerea faptului că aprovizionarea cu energie nu este o chestiune ideologică sau politică, ci una pur fizică, a declarat joi, la Sankt Petersburg, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, potrivit comunicatului remis de MAE ungar.
În cadrul unei dezbateri organizate la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, ministrul ungar de externe a subliniat că, pentru a garanta securitatea energetică în Europa, ar trebui în sfârșit să se recunoască faptul că aprovizionarea este o realitate fizică și nu o chestiune politico-ideologică, scrie MTI.
În discursul său, șeful diplomației ungare a subliniat că există patru condiții prealabile, foarte importante pentru realizarea acestui deziderat. În primul rând, necesitatea de a pune la dispoziție cât mai multe surse de energie și rute de tranzit, pe care Guvernul ungar le numește într-un cuvânt "diversificare", nu doar înlocuirea unui furnizor cu un altul.
"Nu este o chestiune de gust politic să cumpărăm sau nu gaze din Rusia", a avertizat Péter Szijjártó, care a adăugat că fără energia din Rusia, în prezent, nu ar fi posibilă aprovizionarea Ungariei.
În al doilea rând, politicianul de la Budapesta a explicat că pregătirile pentru următorul sezon rece trebuie începute cu mari eforturi și cât mai devreme posibil, deoarece acesta poate fi mult mai dificil decât cel precedent. Péter Szijjártó a amintit că, anul trecut, până în septembrie, în Europa a mai ajuns o cantitate semnificativă de gaze rusești, dar acum, cu excepția Ungariei, această cantitate a scăzut practic la zero și nu putem decât să sperăm că din nou va fi o iarnă blândă pe continent.
În acest context, Péter Szijjártó a precizat că, în Ungaria, cantitatea stocată de gaze naturale acoperă deja peste 37% din consumul anual, în timp ce, în Europa, media este de puțin peste 21%. Ministrul ungar a mai afirmat că, în situația actuală dificilă de criză, nu ar trebui să li se permită unor țări să facă speculații.
Péter Szijjártó a explicat că, acum, în Ungaria, petrolul intră pe două rute, iar cele două țări vecine în cauză cresc prețurile de tranzit într-un "mod nebunesc și coordonat", agravând astfel criza. În cele din urmă, șeful diplomației ungare a abordat campania ideologică și politică din Europa împotriva energiei nucleare și a precizat că, deși Germania este o țară mare și puternică, Guvernul ungar nu este dispus să o urmeze în ceea ce privește eliminarea energiei nucleare.
În opinia sa, energia nucleară este garanția securității energetice pe termen lung, fiind o modalitate sigură, curată, durabilă și ieftină de generare a energiei electrice și singura modalitate de menținere a cheltuielilor cu utilitățile la un nivel controlabil și de atingere a obiectivelor ecologice.
Péter Szijjártó a subliniat că energia solară și cea eoliană nu pot produce suficientă energie și că este nevoie de reactoare nucleare. Ministrul ungar de externe a mai subliniat că extinderea centralei nucleare de la Paks va elimina anual, începând cu anul 2030, o cantitate importantă de emisii de bioxid de carbon.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau