Discuții în Bundestagul Germaniei: Să apărăm Ucraina direct de pe teritoriul României
Dimensiune font:
Mai mulți parlamentari germani, și ai puterii și din opoziție, susțin ideea ca aliații să apere spațiul aerian din vestul Ucrainei chiar de pe teritoriul NATO, din România și din Polonia
FZ afirmă că unii experți precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen ori locotenent-generalul Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au propus doborârea rachetelor rusești de dincolo de graniță, din regiunile învecinate cu ea ale Poloniei și României.
Și responsabili polonezi au pomenit posibilitatea, dar nu a fost anunțată vreo decizia concretă.
Ucraina, apărată de pe teritoriul României și Poloniei
„Apărarea spațiului aerian al Ucrainei din Polonia și România nu ar trebui să fie exclusă, pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter de la Partidul Verde, aflat la guvernare.
Un parlamentar a lămurit totuși că chestiunea „nu e în discuție” pe moment, întrucât aliații se concentrează pe expedierea de ajutoare militare suplimentare spre Kiev.
Berlinul a dovedit deja că poate prelua inițiativa în privința apărării antiaeriene a Ucrainei, lansând o inițiativă aliată pentru procurarea de astfel de sisteme și promițându-i Kievului să-i trimită un al treilea sistem Patriot din arsenalul propriu.
Agnieszka Brugger, colegă cu Hofreiter la Partidul Verde, a apreciat și ea că ar fi corect să fie „detașate sisteme antiaeriene la granițele țărilor vecine, astfel încât să poată fi protejate și părțile vestice ale Ucrainei”.
Să doborâm dronele rusești direct din România
Roderich Kiesewetter de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a declarat că țările occidentale ar putea doborî drone rusești lansate spre Ucraina.
„Acest lucru ar putea ușura povara pentru apărarea antiaeriană ucraineană și i-ar permite să protejeze frontul”, a declarat Kiesewetter, comparând situația cu cea în care SUA și alți occidentali au protejat spațiul aerian al Israelului fără a ajunge să fie implicați în război.
Marcus Faber din Partidul Liber Democrat (FDP), la guvernare, a fost și el de acord că, în principiu, „spațiul aerian de deasupra regiunilor de graniță ale Ucrainei” ar putea fi „protejat de apărarea antiaeriană de pe teritoriul NATO”.
Faber a observat însă că deja e penurie deopotrivă de sisteme și de rachete interceptoare, fiind nevoie să fie asigurată aprovizionarea cu muniție pe termen lung.
„În aceste condiții, cred că e posibil”, a precizat Faber.
Orice implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne extrem de controversată.
Atunci când președintele francez Emmanuel Macron a declarat că detașarea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă, mai mulți conducători, între care și cancelarul german Olaf Scholz, au respins tranșant ideea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau