Dispută între Germania şi SUA pe tema tancurilor pentru Ucraina. Anunțul Pentagonului prevestește tratative complicate: 'Pur şi simplu nu are sens'
Dimensiune font:
Administraţia Biden era blocată într-un impas cu Germania pe tema trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina înainte de întâlnirea-cheie a liderilor occidentali din domeniul apărării care are loc vineri în Germania, relatează CNN.
Germania a declarat că va transfera Kievului vehicule de luptă de infanterie, dar nu s-a angajat încă să trimită şi tancuri de luptă. Cancelarul Olaf Scholz insistă asupra faptului că un astfel de plan ar trebui să fie coordonat pe deplin cu întreaga alianţă occidentală, inclusiv cu Statele Unite.
In ultimele zile, oficialii germani au indicat că Berlinul nu va trimite tancuri Leopard în Ucraina şi nici nu va permite altor ţări care au în inventar tancurile de fabricaţie germană să facă acest lucru, dacă SUA nu trimit, la rândul lor, tancurile de fabricaţie americană M1 Abrams la Kiev.
Pentagonul spune însă de luni de zile că nu intenţionează să trimită tancuri Abrams în Ucraina, având în vedere costurile logistice de întreţinere a acestora.
"Pur şi simplu nu are sens" ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams "în acest moment", a declarat joi Sabrina Singh, adjunct al secretarului de presă al Pentagonului. "După cum ştiţi, noi am furnizat vehicule Bradley, vedem că alte naţiuni fac un pas înainte şi continuă să furnizeze Ucrainei echipamentele şi materialele pe care le pot furniza", a declarat Singh.
"Până la urmă, aceasta este decizia Germaniei. Este decizia lor suverană cu privire la asistenţa de securitate pe care o vor oferi, dar cu siguranţă noi facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina cu ceea ce are nevoie", a punctat Singh.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se întâlneşte vineri în Germania cu alţi aliaţi din domeniul apărării în cadrul celei de-a opta reuniuni a unui grup de contact pentru Ucraina, unde vor discuta despre ce fel de echipamente şi sisteme de armament ar putea avea nevoie Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Şi, în timp ce problema tancurilor va fi cu siguranţă abordată, oficialii americani subliniază că Germania poate lua propriile decizii, dar cerinţele de întreţinere şi de susţinere a funcţionalităţii tancurilor M1 Abrams fac din acesta un echipament dificil de furnizat Kievului.
"Pur şi simplu nu cred că am ajuns încă acolo", a declarat la rândul său Colin Kahl, consilier politic principal la Pentagon, care tocmai s-a întors dintr-o deplasare în Ucraina. "Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este foarte scump. Este greu să te antrenezi pe el. Are un motor cu reacţie", care funcţionează cu kerosen, a explicat oficialul american, citat de Reuters.
Blocajul privind tancurile are loc în mijlocul unei dezbateri mult mai ample între SUA şi aliaţii săi europeni cu privire la trimiterea de armament din ce în ce mai sofisticat în Ucraina, inclusiv rachete cu rază de acţiune mai lungă care ar permite Ucrainei să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 320 de kilometri.
Marea Britanie, Polonia, Finlanda şi statele baltice au făcut presiuni pentru ca membrii NATO să furnizeze echipamente mai grele Kievului în contextul în care consideră că s-a ajuns la un punct de cotitură în război. Atât Ucraina, cât şi Rusia par să se pregătească pentru noi ofensive şi există semne că Moscova ar putea pregăti o mobilizare suplimentară de trupe.
Săptămâna trecută, britanicii au pus şi mai multă presiune asupra aliaţilor lor occidentali anunţând că vor trimite tancurile lor Challenger în Ucraina, însă experţii consideră că ele nu vor fi suficiente pentru a realiza un progres semnificativ şi numai tancurile Leopard ar putea fi o soluţie viabilă, putând fi trimise în număr suficient de mare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau