DOCUMENT Propunerile concrete prin care primarii conduși Emil Boc fac primul pas în redesenarea hărții României

Regionalizare-201

Dimensiune font:

| 18-07-2021 09:39

 După eșecul regionalizării din timpul mandatului său de premier, Emil Boc, acum primar al Clujului, încearcă acum pas cu pas. Asociația Municipiiilor din România (AMR) pe care o conduce a schitat un proiect de lege vizând „unificarea voluntară” a municipiilor cu unitățile administrativ teritoriale limitrofe. Primul pas este modificarea Codului Administrativ astfel încât să fie prevăzută „unificarea administrativă voluntară”.


Potrivit documentului consultat de HotNews.ro, primarii localităților desființate devin automat viceprimari ai noii entități care la cârma căreia va fi primarul localității cu rangul mai mare. De asemenea, noul consiliu local va fi format până la finalul mandatului dintr-un număr de consilieri egal cu suma numărului de consilieri locali aleși.
Următorul pas este punerea în practică a unificării. În acest caz sunt propuseuse două variante. Ambele porniesc de la referendumul local. Una prevede ca localitățile care s-au unit cu municipiul să devină sectoare ale acestuia.

Varianta 1
  • Referendum local -> Hotărâri ale consiliilor locale -> Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA
Varianta 2
  • Referendum local -> Hotărâri ale consiliilor locale -> Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA. Aplicarea prevederilor art. 100 alin. (2) și (4) din Codul administrativ, privind crearea la nivelul municipiilor de subdiviziuni administrativ teritoriale. Aceasta ar presupune ca la nivelul fiecărui municipiu și comună/comune care doresc/realizează referendum, să se promoveze o lege specială prin care comunele/orașele care s-au unit cu municipiul pot deveni sectoare ale acestuia cu toate atribuțiile prevăzute în legea de reorganizare.

În prezentarea publică, Boc vorbește despre avantaje aduse comunitățiilor sărace prin "anumite facilități administrative”, dar în proiectul prezentat nu se regăsesc acestea.
 
În document există însă primarul Clujului explică necesitatea unificării municipiilor cu localitățile limitrofe.
 
"Urmare a evoluției municipiilor și transformării lor în adevărate centre de dezvoltare, relațiile dintre acestea și celelalte UAT din zona periurbană au devenit din ce în ce mai strânse. Pe de o parte, municipiile au nevoie de un spațiu mai larg pentru dezvoltare și, în același timp ,ele au capacitatea financiară, tehnică și dispun de resurse umane pentru a asigura serviciile publice necesare unei locuiri la nivel european în întreaga zonă de influență.
Pornind de la această necesitate, în ultimii 10-15 ani, în jurul municipiilor, în mod deosebit a celor reședință de județ, s-au înființat zone metropolitane având ca scop dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun.
 
În cadrul zonelor metropolitane, autoritățile deliberative și executive de la nivelul fiecărui UAT component își păstrează autonomia locală în condițiile legii. Aceasta a condus la o serie de disfuncționalități în activitatea zonelor metropolitane, în mod deosebit legate de luarea deciziilor, precum și de interes, uneori diferit față de realizarea unor lucrări, precum și de prestarea unor servicii publice comune la nivelul zonei respective", se arata în prezentarea documentului.
 
 
Propuneri de modificare care pot fi permise și de Codul administrativ:
  • 1. Finalizarea mandatului de 4 ani a consiliilor locale. Noul consiliu local să fie format până la finalul mandatului dintr-un număr de consilieri egal cu suma numărului de consilieri locali aleși.
  • 2. Primarul localității cu rangul cel mai mare finalizează mandatul de 4 ani, iar primarii localităților unificate de rang inferior devin de drept viceprimari, indiferent de numărul de viceprimari permis de rangul localității.
  • 3. Viceprimarii în funcție ai localităților unificate își finalizează mandatul de 4 ani de consilier local.
  • 4. Taxele și impozitele locale se vor armoniza gradual, într-o perioadă care include și durata mandatului următor celui în care s-a stabilit unificarea voluntară.
  • 5. Alte măsuri derogatorii de la legislația în vigoare, cuprinse în scrisoarea comună de intenție a autorităților administrației publice din unitățile administrativ-teritoriale interesate şi în documentația întocmită de acestea.
Modificări propuse la OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ
  • La articolul 128 dupa aliniatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins
  • (4) În cazul în care intervine unificarea administrativă voluntară, prevăzută la art. 95 alin. (4), a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale, mandatul consiliilor locale care își încetează existența se exercită conform prevederilor alin. (2), până la data la care este ales consiliul local pentru noua unitatea administrativteritorială, conform legii de reorganizare
  • La articolul 151 dupa aliniatul 3 se introduc două noi alineate, alineatele (4) și 5 cu următorul cuprins
  • (4) În cazul în care intervine unificarea administrativă voluntară, prevăzută la art. 95 alin. (4), a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale, mandatul primarilor localităților care își încetează existența se exercită conform prevederiloralin. (3), până la data la care este ales primarul noii unități administrativ-teritoriale, conform legii de reorganizare.
  • (5) În cazul în care intervine unificarea administrativă voluntară a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale de rang diferit, primarii localităților desființate devin de drept viceprimari ai unității administrativ-teritoriale reorganizate, până la încheierea mandatului conform art. 151 alin.
  • După alineatul 8 al articolului 153 se introduc trei noi alineate, alineatele (9) -(11) cu următorul cuprins
  • (9) În cazul în care intervine unificarea administrativă voluntară, prevăzută la art. 95 alin. (4), a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale, mandatul viceprimarilor se exercită conform situației prevăzute la art. 128 alin. (4).
  • (10) În cazul în care intervine unificarea administrativă voluntară, prevăzută la art. 95 alin. (4), a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale, primarii localităților desființate devin de drept viceprimari de la data reorganizării administrativ-teritoriale și până la încheierea mandatului conform art. 151 alin (5), fără a mai fi aplicabile prevederile art. 152 alin (2).
  • La articolul 465 după aliniatul 1 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins
  • (11) În cazul în care, conform art. 95 alin. (4) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, intervine unificarea administrativă voluntară a două sau mai multor unități administrativ-teritoriale, taxele si impozitele locale se vor armoniza gradual și pe durata mandatului următor celui în care s-a stabilit reorganizarea, ținând cont rangul rangul localităților unificate.
 
De precizat că întâlnirea AMR la care s-a prezentat proiectul a participat și premierul Florin Cîțu care a declarat că ideea este „interesantă”. „Sunt mai mulți lideri în PNL care împărtășesc această opinie. Încă nu a fost ridicată la nivel de coaliție, dar mie mi se pare o idee interesantă. Arată progres”, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă.
 
În urmă cu două săptămâni, primarul Clujului a relansat ideea regionalizării României printr-o comasare a județelor în regiuni ar facilita atragerea de fonduri europene și, de asemenea, ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
De ce Belarus nu a invadat Ucraina alături de armata lui Putin? Explicația lui Lukașenko: 'Am face jocurile NATO'
17/04/2024 13:33

Alexander Lukasenko a respins posibilitatea ca Belarus să intre in războiul din Ucraina, declansat de aliatul său cel mai apropiat, Vladimir Putin, explicand că in acest fel „am face jocurile NATO”. Lu ...

'Piedone, un fel de Șoșoacă cu barbă'. Liderul PMP îl ironizează pe 'favoritul' la Primăria Capitalei / Ce spune despre Cătălin Cîrstoiu
17/04/2024 13:14

PSD si PNL au căzut cu zece procente in sondajele interne ale Aliantei Dreapta Unită, declară presedintele PMP, Eugen Tomac. El spune că vede la cele două partide "isterie si criză", apropo de sustinerea ...

Organizațiile media din SUA îi presează pe Biden și Trump să se angajeze la o dezbatere televizată
17/04/2024 09:17

Peste 10 institutii de presă din SUA au cerut candidatilor prezumtivi la presedintia SUA să se angajeze să participe la dezbateri televizate inainte de alegerile din noiembrie. Declaratia nu i-a numit pe Jo ...

Ciucă: S-a menţinut decizia în coaliţie, Cîrstoiu va fi candidat la Primăria Capitalei. Nu-l susţinem pe Piedone
17/04/2024 09:06

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, respinge varianta susţinerii candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la Primăria Capitalei in cazul in care actualul candidat comun al coaliţiei PNL-PSD, Cătălin Cirsto ...

BEC a respins candidatura la europarlamentare a lui Octavian Jurma și partidului lui Florin Călinescu. „Sinergistul” a exagerat numărul de semnături strânse, exact ca-n pandemie
17/04/2024 08:55

Candidatura lui Octavian Jurma a fost respinsă de către Biroul Electoral Central (BEC), după ce a constatat că sinergistul pandemiei s-a prezentat cu o listă care continea doar 2.081 de semnături, din cel ...

Un preot, candidatul AUR la Primăria Suceava
17/04/2024 08:31

Campania electorală agresivă a partidului condus de George Simion a scos in evidentă si anumite candidaturi surpriză, cum este cea de la Primăria Suceava. AUR-ul lui George Simion a propus un candidat sur ...

S-au separat apele: China sare în apărarea Iranului
16/04/2024 21:21

China a declarat că atacul Iranului asupra Israelului a fost un "exerciţiu al dreptului la autoapărare", in timpul unei convorbiri telefonice intre miniştrii de externe ai celor două naţiuni. Ministrul c ...

Klaus Iohannis, 'discuție substanțială' cu secretarul general NATO. căruia vrea să-i ia locul
16/04/2024 21:09

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut, marţi, o discuţie telefonică substanţială cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre situaţia de securitate din Ucraina şi din Marea Neagră ...

Ministrul de Interne al Germaniei s-a dezlănțuit la București: Intrarea în Schengen doar cu granițele terestre e un compromis
16/04/2024 20:35

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a Romaniei la Spaţiul Schengen, adică şi cu graniţele terestre. ”Vorbim de 14 ani in care Roma ...

Mircea Geoană este în topul preferințelor cetățenilor români din R. Moldova, la alegerile prezidențiale
16/04/2024 20:29

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, este in topul preferintelor cetătenilor romani din Republica Moldova. Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing „CBS-Resear ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei