Două scenarii 'imposibile' pentru moțiunea de cenzură
Dimensiune font:
Fără semnăturile parlamentarilor UDMR, partidele din opoziție sunt în fața unei mari dileme. Nu doar că opoziția are șanse infime să demită Guvernul prin moțiune de cenzură, dar devine o „misiune imposibilă” să strângă măcar numărul de semnături necesar inițierii procedurii.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri la RFI că arcul guvernamental format din PSD + PNL reprezintă 60% din Parlamentul României și „eu când semnez o moţiune de cenzură, intenţia mea este să dau jos Guvernul”.
Maghiarii au primit la Parlament vizita personală a premierului Marcel Ciolacu, căruia i-au atras atenția asupra unor prevederi din măsurile fiscale care ar putea irita aleșii locali și i-au recomandat Guvernului că ar fi bine să renunțe la ele.
„Eu vreau să văd textul final (...) şi dacă eu pot să rezolv prin negocieri anumite lucruri importante (...) atunci sigur, nu vom semna moţiunea de cenzură”, a adăugat Hunor, până recent vicepremier alături de PSD și PNL.
UDMR nu are nicio intenție de a pune umărul la moțiunea de cenzură.
Două variante teoretice
In paralel, USR și AUR strâng separat semnături de la parlamentari. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie depusă, este nevoie ca 117 senatori și deputați să o iscălească.
USR a spus până acum că este exclusă orice colaborare cu AUR, partid pe care îl cataloghează cu fiecare ocazie ca fiind extremist și pro-rus.
Matematică parlamentară nu minte și ea arată că în noul context, USR este nevoită să facă un compromis ideologic dacă vrea să strângă numărul de semnături pentru o moțiune de cenzură.
USR însumează 61 de parlamentari, iar REPER, Forța Dreptei și neafiliații mai adună 43 de parlamentari. În total, maximum 104 semnături se pot strânge fără UDMR, AUR și fără grupul minorităților care de regulă este favorabil Guvernului. Astfel, demersul USR - REPER - Forța Dreptei este sortit eșecului fără cei 42 de parlamentari AUR.
Al doilea scenariu este ca opoziția să reușească să convingă 15 până la 20 de parlamentari PNL să semneze moțiunea de cenzură. Există parlamentari liberali din arcul guvernamental care și-au manifestat public opoziția față de măsurile fiscale, însă tot ei au spus că demersurile USR și AUR reprezintă o glumă proastă la care nu pot participa. Oricum, PNL le-a transmis tuturor că participarea la o moțiune de cenzură se va sancționa cu excluderea lor din partid.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau