Eșec pentru Vladimir Putin în timpul vizitei lui Joe Biden la Kiev. Rusia a ratat un test cu racheta intercontinentală Satan II
Dimensiune font:
Un test efectuat de Rusia cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), de tip Sarmat sau Satan II, ar fi eșuat. Exercițiul a fost programat pentru luni, 20 februarie, în timp ce președintele american Joe Biden se afla în Ucraina. Aceste rachete pot transporta mai mute focoase nucleare și pot lovi ținte aflate la o distanță de peste 11.000 de kilometri.
Testul cu racheta balistică intercontinentală (ICBM) a fost programat pentru luni, în timp ce preşedintele american Joe Biden se afla în Ucraina. Conform unor oficiali americani citați de CNN, lansarea a eșuat, deși în trecut, au mai avut loc astfel de teste reușite.
În prealabil, Rusia a anunţat Statele Unite despre intențiile sale, prin intermediul liniilor de comunicații specifice, a declarat un oficial. Cea de-a doua sursă a precizat că testul nu a reprezentat un risc pentru Statele Unite, aşa exerciţiul nu a fost considerat o anomalie sau o escaladare a tensiunilor dintre cele două state.
Testarea rachetei Sarmat – supranumită Satan II în Occident, capabilă să transporte mai multe focoase nucleare – pare să fi eşuat, au precizat oficialii americani citați de CNN. În trecut, această rachetă a mai fost testată, cu succes, au precizat oficialii americani.
Potrivit acestora, dacă testul ar fi reușit, cel mai probabil că Vladimir Putin l-ar fi menționat în discursul pe care l-a susținut o zi mai târziu. Vladimir Putin nu a spus nimic despre lansarea rachetei, dar a precizat că Rusia se va suspenda din tratatul de reducere a armelor nucleare New START, încheiat cu Statele Unite. Este ultimul acord în vigoare ce reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume.
Momentul în care a avut loc testul indică faptul că SUA şi Rusia au comunicat înainte, în scopul evitării unui incident neintenţionat. Şi oficialii americani i-au notificat pe ruşi cu câteva ore înainte, că președintele Joe Biden va face o vizită la Kiev. Această informație a fost dezvăluită de consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
Rusia are nevoie să-și demonstreze puterea
Vladimir Putin a anunţat teste ICBM reuşite, în trecut, inclusiv în aprilie 2022, la doar câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina. Rachetele Sarmat au fost prezentate, pentru prima dată, în 2016. Presa de propagandă a relatat despre acestea că au o rază de acțiune de peste 11.000 de kilometri și pot transporta un focos de 100 de tone. Racheta Sarmat a fost proiectată ca să înlocuiască racheta balistică intercontinentală R-36M Voevoda.
Experţii occidentali au descris testul din 2022 ca fiind o „sabie nucleară” şi au afirmat că a fost o încercare de a distrage atenţia de la eşecurile militare din acea perioadă. La vremea respectivă, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a calificat exercițiul drept unul „de rutină”, precizând că nu a reprezentat o surpriză. De asemenea, „nu a fost considerat o ameninţare pentru Statele Unite sau pentru aliaţii săi”.
Rusia se confruntă cu mari probleme, atât pe frontul din Ucraina, cât și la nivel internațional. Armata rusă a suferit numeroase eșecuri pe câmpul de luptă şi a devenit din ce în ce mai izolată. Nici „marii prieteni”, precum China sau India, nu par interesați decât să profite de pe urma situației dificile în care se află țara. Cele două state achiziționează gaze naturale și petrol la prețuri reduse, după ce Rusia a pierdut piețele energetice europene.
„Rusia este acum un paria global, iar lumea rămâne inspirată de curajul şi rezistenţa ucrainenilor. Pe scurt, Rusia a pierdut – a pierdut din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic”, afirma, săptămâna trecută, şeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau