Eșecul Schengen: Românii cred că Guvernul Ciucă ar trebui să demisioneze în întregime
Dimensiune font:
41% dintre români cred că România va fi admisă în spațiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne programat pentru data de 8 decembrie, în timp ce 31% consideră că România nu va fi acceptată iar 2%% nu pot aprecia, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, 23% dintre cei intervievați consideră justificate reținerile exprimate de unele țări ca Olanda sau mai recent Austria, iar 43% cred că nu sunt justificate, 29% nu pot aprecia.
La întrebarea ”Credeți că instituțiile românești (poliția de frontieră, autoritatea vamală, paza de coastă, autoritățile portuare) au capacitatea de a securiza frontiera estică a UE și sunt pregătite sădevină primul și singurul filtru la granița estică a Uniunii?”, 11% au răspuns cu ”cu siguranță da”, 47% ”probabil da”, 15% ”probabil nu” și 7% ”cu siguranță nu”.
Totuși, la întrebarea ”Corupția din aceste instituții ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru țările deja membre ale spațiului Schengen?”, 56% dintre români cred că da, 23% nu iar 17% nu pot aprecia. În plus, 30% dintre cei intervievați sunt de părere că, în cazul în care România nu va fi primită în Schengen, corupția din vămi și poliție este principalul vinovat, 23% identifică drept principal vinovat țările care se opun iar 18% Guvernul.
57% dintre cei intervievați spun că intrarea României în Schengen i-ar ajuta personal, 35% spun că nu. La întrebarea ”Care credeți că este cel mai mare beneficiu dacă România va intra în Schengen?”, cei mai mulți (31%) au ales varianta de răspuns ”Voi putea să călătoresc fără să mai aștept la cozi în vamă”, 22% au ales varianta ”creșterea investițiilor străine”, 20% au spus că ”Firmele de transport vor putea ajunge mai repede la destinație” iar 18% cred că ”România merită să intre în clubul țărilor civilizate”.
46% dintre cei intervievați cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria, 23% nu sunt de acord cu această variantă.
La întrebarea ”Credeți că președintele Klaus Iohannis s-a implicat suficient în acțiuni de lobby pentru a susține cauza intrării României în Schengen?”, 25% răspund cu Da, 46% cu Nu, 24% nu pot aprecia.
La întrebarea ”Care partid credeți că a susținut cel mai puternic cauza intrării României în Schengen?”, 14% cred că PNL, 13% PSD, 3% USR, 3% UDMR, 64% nu știu sau nu răspund. În cazul în care România nu va intra în Schengen, 16% dintre români cred că Guvernul Ciucă ar trebui să demisioneze în întregime, 9% președintele Klaus Iohannis, 7% liderii partidelor din coaliție, 6% ministrul de interne, 5% premierul Nicolae Ciucă iar 57% nu știu sau nu răspund.
Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 19 – 26 noiembrie, pe un eșantion de 884 de subiecți, prin metoda interviului telefonic. Sondajul are raportată o marjă de eroare de 3, 3%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau