Elena Udrea, condamnata la 8 ani cu executare pentru luare de mita si spalare de bani
Dimensiune font:
Elena Udrea a fost condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si 6 ani cu executare pentru spalare de bani. Udrea va ramane cu pedeapsa de 6 ani, plus un spor de inca doi ani, adica 8 ani de inchisoare in total. Decizia nu este definitiva.
In cazul Elenei Udrea, instanta a retinut aceeasi situatie de fapt ca in rechizitoriu si nu au fost inlaturate probe.
Judecatorul a precizat ca instanta a constatat ca Romania ratificase conventii internationale impotriva coruptiei. In cadrul lor exista obligatia incriminarii faptei identificate de folosul necuvenit.
Stire initiala:
Elena Udrea, Ioana Basescu dar si jurnalistul Dan Andronic asteapta marti, 2 martie, o prima sentinta in dosarul finantarii campaniei electorale din 2009. Sentinta Curtii de Apel Bucuresti este asteptata intr-o sedinta publica, programata la ora 12.00. Potrivit informatiilor noastre, ca o premiera pentru justitie din Romania, judecatoarea urmeaza sa sa publice motivarea deciziei in acelasi timp cu sentinta.
Reamintim ca Directia Nationala Anticoruptie a cerut pedepse orientate spre maxim atat pentru Elena Udrea cat si pentru Ioana Basescu, ceea ce ar insemna condamnari de peste 12 ani de inchisoare. La fel, in cazul jurnalistului Dan Andronic, Procurorul DNA a cerut o pedeapsa orientate spre maximum si in cazul afaceristului Dan Andronic, judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. El a solicitat instantei sa anuleze suspendarea primita de Dan Andronic- 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei regale de la Baneasa, iar omul de afaceri sa execute pedeapsa in penitenciar.
Procurorul DNA a cerut o pedeapsa orientata spre maximum si in cazul Ioanei Basescu, judecata pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor. Pedeapsa Ioanei Basescu ar putea ajunge la 15 ani de inchisoare, deoarece infractiunea de delapidare este pedepsita cu maximum 15 ani, pe vechiul Cod Penal.
Acuzatiile DNA
In mai 2017, procurorii DNA i-au trimis in judecata la instanta suprema pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, pe care o acuza de instigare la luare de mita si spalare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mita, pe Ioana Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor si pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.
De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.
Procurorii mentioneaza in rechizitoriu ca in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.
Potrivit procurorilor, legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era facuta de catre Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare.
Remiterea foloaselor infractionale era disimulata prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta, mentioneaza procurorii DNA.
"Cum sa ceri pedepse mai mari decat pentru omor?"
Fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, a reactionat miercuri, 27 ianuarie, pe pagina sa de Facebook legat de dosarul sau penal in care este acuzata de mai multe fapte de coruptie privind finantarea campaniei electorale din 2009 si unde procurorii au cerut o pedeapsa de 12 ani de inchisoare. Elena Udrea sustine ca faptele privesc finantarea campaniei de la Referendumul pentru parlamentul unicameral si ca, in fapt, au fost platite panouri de informare, lucru in interesul general.
"Cateva consideratii despre termenul de ieri din dosarul in care sunt acuzata alaturi de Ioana Basescu si alte 3 persoane. A fost ultimul termen, cel in care si procurorul si avocatii au pus concluzii.
Prima consideratie, acuzatiile se refera nu la campania electorala din 2009 de alegere a presedintelui Traian Basescu, asa cum gresit se spune, pentru ca procurorii au amestecat intentionat lucrurile, ca sa il implice pe fostul Presedinte ci la CAMPANIA PRIVIND REFERENDUMUL PENTRU PARLAMENT UNICAMERAL SI REDUCEREA NUMARULUI DE PARLAMENTARI LA 300!!!!!, desfasurat in aceeasi perioada cu alegerile prezidentiale.
Aici, intrebarea pe care am pus-o instantei, argumentat cu prevederile Constitutiei si ale Legii Referendumului, a fost cine este beneficiarul sumelor de bani care fac obiectul acuzatiei, cu care s-au platit panouri pe care era scris "Vino si tu la Referendum"????
A doua consideratie este referitoare la pedepsele spre maximul prevazut de lege, pe care procuroarea de sedinta le-a propus in ceea ce ma priveste pe mine, spre 12 ani!!!!!! Si pe Ioana, spre 15 ani!!!!!!!!!
Deci nimeni nu a luat niciun ban, nici macar nu s-a platit ceva pentru candidatul Traian Basescu, ci s-au platit panouri de informare cu privire la Referendum si cu indemnul catre cetateni la a participa la votul pe acest subiect de interes national, pe care l-am aratat mai sus ca fiind tema consultarii populare din 2009.
Si atunci, o intrebare pentru oamenii normali, care presupun ca mai exista in tara asta: cum sa ceri pentru implicarea in sustinerea unui Referendum, mai ales cu o astfel de tema, pedepse mai mari decat pentru omor, viol, pedofilie, trafic de droguri de mare risc etc.????
Cred ca daca o omoram pe Kovesi, cea care a vizat personal acest Rechizitoriu in 2017, aveam sanse la o solicitare de pedeapsa mai mica din partea DNA", a scris Elena Udrea pe pagina ei de Facebook.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau