Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia
Dimensiune font:
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia. Recrutarea rămâne un subiect nepopular în unele țări, dar NATO nu are de ales. Trebuie să aibă militari pregătiți să facă față agresiunii Rusiei.
NATO trebuie să-și atingă obiectivul de a avea 300.000 de militari pregătiți pentru a fi activați într-o lună și încă o jumătate de milion disponibil în șase luni.
NATO se bazează pe forțele americane pentru a-și atinge ținta, dar aliații europeni trebuie să găsească noi modalități de a genera personal, mai ales în perspectiva unui nou mandat al lui Donald Trump la președinția SUA.
Chiar și cu obiectivul declarat atins, experții militari susțin că NATO nu și-ar permite să combată decât un conflict relativ scurt de până la șase luni, cu acest personal.
Înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei, mulți, inclusiv Kievul, erau sceptici că un război major s-ar putea întoarce în Europa.
După doi ani, țările europene au ajuns la concluzia că trebuie să treacă la recrutare pe fondul amenințării tot mai mari a Moscovei.
Mai multe națiuni europene au reintrodus sau extins serviciul militar obligatoriu, parte dintr-o serie de politici menite să stimuleze apărarea.
„Ne dăm seama că ar putea fi necesar să adaptăm modul în care ne mobilizăm pentru război și modul în care producem echipamente militare și recrutăm și pregătim personal”, a declarat Robert Hamilton, șeful cercetării Eurasia de la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, fost ofițer al armatei americane timp de 30 de ani.
„Este tragic cu adevărat că, iată-ne, în 2024, ne confruntăm cu întrebările cum să mobilizăm milioane de oameni pentru a fi aruncați într-o mașină de tocat carne de război, dar aici ne-a adus Rusia”, a declarat Hamilton
Riscurile unui război mare în Europa au crescut după ce președintele rus Vladimir Putin „a recurs în cele din urmă la un conflict deschis” în Ucraina, urmărindu-și scopul de a „recrea imperiul sovietic”, a declarat generalul Wesley Clark (ret.), care a servit ca Comandantul suprem aliat al NATO în Europa.
„Așadar, acum avem un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea. Nu e clar dacă acesta este un nou Război Rece sau un război fierbinte în curs de dezvoltare, dar este un avertisment foarte iminent pentru NATO că trebuie să ne reconstruim apărările”, a declarat generalul.
„Aceste eforturi includ recrutarea”, a subliniat acesta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau