FMI recomandă guvernului să crească taxele. 4 propuneri pentru cabinetul PSD PNL
Dimensiune font:
Delegația FMI aflată în România pentru evaluarea situației economice se întâlnește, miercuri, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu, iar experții Fondului Monetar consideră că deficitul bugetar poate fi ținut sub control doar prin taxe suplimentare, conform unor surse politice citate de Antena 3.
Raportul redactat de FMI arată că pachetul fiscal adoptat recent de Guvern este un pas important, dar nu suficient. Astfel, printre măsurile recomandate de analiștii Fondului Monetar Internațional se numără:
- Uniformizarea cotelor TVA și chiar o creștere a nivelului Taxei pe Valoarea Adăugată
- Regândirea taxării proprietății
- Eliminarea tuturor facilităților și excepțiilor fiscale
- Scăderea pragului cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului în cazul microîntreprinderilor
Echipa FMI va fi primită la ora 10.30 de premierul Marcel Ciolacu, la sediul Guvernului. Experții Fondului Monetar sunt de nouă zile în România și la finalul vizitei vor susține la sediul BNR o conferinţă de presă.
Sfaturile către parlamentari
Membrii comisiilor parlamentare de buget-finanţe s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii FMI, deputatul USR Claudiu Năsui (fost ministru) menţionând că echipa Fondului Monetar a atras atenţia asupra a două mari probleme: creşterea cheltuielilor şi rata mică de participare a populaţiei la forţa de muncă.
„Cele două mari probleme sunt: una pe care ne-au spus-o de fiecare dată şi anume problema deficitului bugetar şi asupra căreia întotdeauna a atras atenţia. Noi le-am menţionat şi am atras atenţia asupra creşterii cheltuielilor şi ne-au dat dreptate. Problema României nu este neapărat pe partea de venituri care au crescut, deşi FMI ar vrea să fie şi mai mari şi veniturile, este mai ales pe partea de cheltuieli, care au explodat. Asta este un lucru care reiese şi din cifre şi este un lucru pe care îl conştientizează şi ei”, a explicat Năsui.
”A doua problemă este una nouă de care până acum nu ne-au spus în anii trecuţi. Eu am fost membru al Comisiei de buget finanţe la fiecare întâlnire cu ei, e prima oară când ne spun de asta. Aceasta este că avem a doua cea mai mică rată de participare a populaţiei la forţa de muncă. Deci, practic sunt foarte mulţi români care nu muncesc”, a mai spus deputatul USR.
Fostul ministru a adăugat că delegația FMI a apreciat că măsurile de eficientizare a cheltuielilor nu vor duce la reducerea de cheltuieli.
„Deci, practic, ce ne spune FMI este că ei nu cred că partea de reducere de cheltuieli se va înfăptui sau partea aceea de eficientizare nu va duce la reduceri de cheltuieli şi atunci se uită mai degrabă la partea de creştere taxe ca o soluţie pentru a rezolva problema deficitului", a explicat acesta.
Deputatul Dan Vîlceanu a afirmat, la rândul său, că FMI a atins subiectul exceptării unor impozite şi taxe. El a indicat spus că FMI n-a intrat în analiză, ci a spus că doar că aceste excepţii trebuiau eliminate de mult şi că mai sunt şi alte goluri în sistemul de taxare.
"FMI nu face critici şi nu face laude, pur şi simplu spune un punct de vedere total neutru, fără niciun fel de critici sau laude", a mai spus Vîlceanu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau