Gabriel Zetea, despre plafonarea adaosului comercial la alimente: Curentul european este de a oferi cel mai mic preț la raft
Dimensiune font:
Plafonarea adaosului comercial la alimente protejează consumatorul final, afirmă vicepreședintele PSD Gabriel Zetea: „Curentul european este de a oferi cel mai mic preț la raft”, anunță Mediafax.
„Plafonarea adaosului comercial la alimente protejează consumatorul final! Curentul european este de a oferi cel mai mic preț la raft! Lupta împotriva inflației și scăderea prețurilor sunt obiective ale tuturor guvernelor europene, urmărindu-se stoparea speculei! Pentru a descuraja astfel de practici care afectează în special populația cu venituri medii și mici, guvernul trebuie să intervină pentru a opri creșterea artificială a prețurilor la alimente. Toate țările care au economii bazate pe piață liberă au înțeles că în perioadele de criză, când competiția este perturbată, crește tentația de speculă în dauna clienților finali, ceea ce impune adoptarea unor măsuri pentru descurajarea acestor practici. În prezent, această creștere reprezintă aproape 90% din sursa inflației, iar în vremuri excepționale trebuie luate măsuri excepționale”, scrie pe Facebook Gabriel Zetea.
Gabriel Zetea afirmă că mare parte din veniturile cetățenilor sunt dirijate în achiziția produselor alimentare
„Lupta împotriva inflației a început încă de anul trecut, când PSD a rezolvat plafonarea prețului la energie și carburanți. Următorul pas logic îl reprezintă plafonarea adaosului comercial la alimente, pentru protejarea puterii de cumpărare. Majoritatea statelor europene au luat măsuri pentru a opri creșterea prețurilor la alimente! În Grecia s-a plafonat profitul agenților economici, în Franța s-a ajuns la acord cu retailerii iar Portugalia a introdus, temporar, taxe zero pentru un coș care conține produse alimentare esențiale. Spania a eliminat taxele pentru produsele esențiale, iar Polonia menține taxa zero pe alimente. Guvernul italian ,monitorizează prețurile, iar Suedia a intensificat controalele asupra magazinelor alimentare. Norvegia a luat măsuri similare cu Suedia, în timp ce guvernul britanic încearcă să obțină un acord similar cu Franța. Germania a prevăzut în buget 12 miliarde de euro pentru reduceri de taxe, Croația a impus plafonarea prețurilor la alimente, în timp ce Ungaria aplică măsura de la începutul anului 2022”, încheie social-democratul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau