Generalul Ben Hodges: NATO trebuie să se pregătească de război cu Rusia. „Ceasul ticăie, iar timpul nu curge în favoarea Alianței”
Dimensiune font:
Generalul american în rezervă, Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, este de părere că NATO ar trebui să înceapă să se pregătească în vederea unui „război iminent” cu Rusia. Hodges a adăugat, într-un editorial publicat în The Telegraph, că, în acest moment, „timpul nu curge în favoarea Alianței Nord-Atlantice”.
Ben Hodges atrage atenția că summitul NATO de la Vilnius, în loc să proiecteze „unitate, putere și claritate strategică”, s-a caracterizat mai degrabă prin neînțelegeri: astfel, în opinia generalului, negocierile pentru aderarea Suediei la NATO s-au asemănat cu „o tocmeală la un târg de cai” între președintele SUA Joe Biden și cel turc, Recep Erdogan, în vreme ce drumul Kievului spre aderarea la NATO și furnizările de noi echipamente militare pentru Ucraina sunt „în aer”.
Dar, adaugă Hodges, chiar dacă aliații NATO vor depăși divergenețele și neînțelegerile la nivel politic la acest summit, acest lucru nu va rezolva adevărata provocare a NATO, și anume: cât de pregătită militar este, în realitate, alianța militară nord-atlantică?
„Pe scurt: Apărarea înaintată a NATO se va dovedi a fi insuficient de înaintată și insuficient de pregătită pentru a avea o postură descurajatoare, dacă liderii europeni nu vor trata cu seriozitate această sarcină”, crede generalul american.
„Biden trebuie să facă NATO să se pregătească de un război iminent, în ciuda eșecului Rusiei în Ucraina”
Paradoxul NATO: cunoaștem mai bine slăbiciunile Rusiei decât pe ale noastre
„Acum, când toată lumea vorbește despre apărarea colectivă și descurajarea prin prezență înaintată - pentru a descuraja ori a învinge amenințarea militară rusă - subfinanțările (militare, n.r.) și slabele performanțe înregistrate de țările europene nu mai pot fi acceptate, iar președintele Biden trebuie să atragă atenția asupra acestui lucru”, spune Hodges.
Generalul american în rezervă adaugă că „multe figuri publice s-au grăbit să arate cu degetul spre slaba performanță militară a Rusiei în Ucraina”.
„Din păcate, multe astfel de voci provin din capitalele europene ale unor țări care au neglijat cheltuielile acordate apărării naționale și colective pentru prea multă vreme”, spune Ben Hodges.
Paradoxal, aliații NATO cunosc mai bine punctele tari și slabe ale Rusiei decât ale NATO. Probabil că putem păcăli opinia publică din țările noastre cu astfel de comunicări strategice, dar nu și pe planificatorii și generalii din armata rusă
„Dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele țări rămân fără muniție în câteva zile”
„Cu stocurile aproape goale, este puțin probabil ca Aliații să poată, chiar dacă ar reuși în viitorul apropiat să prepoziționeze munițiile și echipamentele necesare, să întărească cele mai vulnerabile locuri ale Alianței, într-un timp scurt”, mai spune fostul comandant al trupelor SUA din Europa. „Chiar dacă NATO a reușit, încet dar constant, să treacă de la unități tactice de mici dimensiuni, la formațiuni militare de mari dimensiuni, Forțele Terestre Aliate încă se confruntă cu provocări vizibile la nivel de brigadă”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau