Generalul Gheorghiță, huiduit la portiță. “De ce a comis-o? A văzut rețeta lui Ciucă“
Dimensiune font:
S-au întețit criticile după interviul acordat de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, care a avertizat că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina
Încă un parlamentar PSD – e vorba de Radu Cristescu – a cerut plecarea şefului Statului Major al Apărării. „Afară din post cu iresponsabilul din fruntea Armatei! O alegere proastă la șefia Armatei acest general Gheorghiță Vlad, cu al său interviu „Vin rușii!” care a panicat românii și a penetrat rapid în toată presa din Rusia, obligîndu-l pe premierul României să iasă la rampă și să dezamorseze situația. De când șeful Armatei somează public Parlamentul să dea legi pe care le vrea el? Nu de panică indusă de la vârf avem nevoie acum.
De ce a comis-o Vlăduț? S-a umflat peste noapte tărîța în el. Suferă de vedetism. A văzut rețeta lui Ciucă și vrea, probabil, să intre și el în politică! Atitudini de netolerat, armata nu de exaltați are nevoie acum, ci de minți lucide și responsabile. Tocmai de aceea îi solicit să-și dea urgent demisia și să-și îndeplinească, eventual, visul, candidând pentru PNL cât nu se închide lista! Nu demisia de onoare, că de la Ciucă încoace am văzut ce se înțelege prin onoare militară și suntem sătui! Demisia, pur și simplu! În caz contrar, îl recomand dlui ministru Angel Tîlvăr să-l demită de urgență!” a scris pe Facebook, Radu Cristescu.
Parlamentarul PSD Daniel Zamfir a fost printre primii care l-au criticat pe general, iar acum insistă să demisioneze.
“Este vorba de o o declarație a domniei sale, care a inflamat opinia publică și a inflamat-o tocmai pentru faptul că aceste declarații ale șefului de Stat Major vin într-o situație delicată. Eu nu contest ceea ce spune domnul general.
Ce am eu să-i reproșez domnului general este că aceste lucruri le face public într-un interviu televizat. Tot ceea ce ține despre starea armatei, despre dotări, despre tehnică, despre personal, lucrurile astea se discută în interior, cu factorii de răspundere din Ministerul Apărării Naționale și în CSAT. Nu cred că este potrivit ca șeful Armatei să iasă public, să vorbească despre cât de proastă este Armata României. Spui că este iminent un război cu Rusia, deși am mari rezerve aici, având în vedere că suntem membri NATO și nu poate fi vorba de așa ceva.
Eu înțeleg, o fi Rusia, mama Rusia mare și puternică, dar chiar așa, Rusia nu poate să atace NATO și atâtea țări din NATO și război cu Ucraina, și așa mai departe. Ori, repet, eu vreau să știu de la domnul general de ce, totuși, face aceste declarații publice, în acest context și nu le face în interiorul structurilor respective. Asta nu e o chestiune politică. Nu cer, așa, demisia că nu știu cine, nu știu ce a făcut. A, e o problemă cu cadrul legislativ, ca armata să poată să facă niște lucruri”, a spus Zamfir la B1 Tv.
„Eu nu cred că există vreun parlamentar inconștient în țara asta, care să nu dea curs solicitărilor care vin din partea Ministerului Apărării Naționale, cu privire la o chestiune care să întărească Armata Românei. Dar, repet, să spui aceste chestiuni publice, până la urmă nu trebuie să existe un secret militar? Ce, fiecare șef de Stat Major din țările Uniunii Europene anunță public cât de prost organizată este armata proprie? Lucrul ăsta nu se face. De aia mă surprinde că la nivelul ăsta așa se pune problema”, a mai precizat Daniel Zamfir.
Liderul PNL Nicolae Ciucă a reacţionat şi el săptămâna trecută.
„Nu trebuie să vă speriaţi. Şeful Apărării va trebui să detalieze un pic, nu a fost foarte bine înţeles. Eu am înţeles exact ce a vrut să spună pentru că a fost vorba de o lege de pregătire a teritoriului şi a populaţiei pentru apărare, care există deja, dar e vorba de una care să fie primenită şi adaptată la contextul şi la condiţiile actuale”, a explicat sâmbătă preşedintele Senatului, la Prima TV.
Premierul Marcel Ciolacu l-a criticat voalat pe generalul Gheorghiţă Vlad. „Haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm”, a spus Marcel Ciolacu, joia trecută.
Șeful Statului Major al Apărării în interviu:
Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina.
Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.
Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau