Germania se pregătește de război cu Rusia: „Atacurile pot avea loc fără avertisment și cu pagube existențiale”
Dimensiune font:
Germania se pregătește pentru a redeveni o mare putere militară. Dacă până în prezent oficialii de la Berlin s-au concentrat, în special, pe creșterea economică, în detrimentul cheltuielilor militare, acest lucru nu va mai fi posibil. Amenințarea rusă, obligă statul german să se întărească din punct de vedere militar. Germania este considerată o punte de legătură între Est și Vest.
Germania are o poziție geostrategică la răscruce, între vestul și estul Europei. După 1990, țara a preferat să dea curs politicilor de dezvoltare economică și să încerce o apropiere de Rusia post-comunistă. Într-o mare măsură i-a și reușit, fiind cunoscute, de altfel afinitățile istorice dintre cele două state. În tot acest timp, Berlinul a pus accent pe economie, bazându-se pe relațiile privilegiate cu Rusia și lăsând capacitățile de apărare în plan secund.
Invazia rusească din Ucraina a dezvăluit o altă fațetă a Moscova, de natură să-i îngrijoreze pe germani. Așa cum s-a văzut în Ucraina, rușii nu sunt prieteni atât de loiali pe cât se pretind, dacă nu au interes.
Astfel, Berlinul trebuie să-și revizuiască politica față de Rusia și de regimul lui Vladimir Putin, mai ales că are o serie de obligații față de Polonia și republicile baltice. Astfel, cancelarul german Olaf Scholz este obligat să se distanțeze de Rusia și să-și întărească poziția față de Kremlin. Iar acest lucru cu toate costurile economice pe care le implică, mai ales în ceea ce privește livrările de energie.
Este un lucru neplăcut, pe care Angela Merkel, predecesorul său a încercat să-l evite pe tot parcursul mandatului său foarte lung, de altfel, relatează La Razon preluat de Rador. S-a dovedit că Vladimir Putin nu este de încredere, iar așa zisa lui prietenie și favorurile făcute Berlinului au avut scopul de a le adormi vigilența și de a-și spori influența. Când Angela Merkel a preluat mandatul în 2005, liderii occidentali au presupus că Rusia își va abandona regimul semi-autoritar pentru a îmbrățișa democrația liberală. Încrezătoare, ea și-a propus să continue moștenirea predecesorului său, Gerhard Schröder.
Chiar înainte de predarea mandatului, acesta a semnat contractul pentru construcția unei conducte de gaz din Rusia în Germania. Preluând planul lui Gerhard Schröder, succesoarea acestuia a făcut toate demersurile pentru ca Berlinul să devină cel mai mare partener comercial al Moscovei.
Berlinul înșelat în așteptările față de Rusia
Șaisprezece ani mai târziu, acele așteptări nu s-au materializat. Se pare, însă, că ambele părți s-au înșelat în propriile așteptări. Rusia nu a devenit mai liberală, așa cum se aștepta Berlinul, iar Germania nu a dat curs pretențiilor Moscovei de a convinge Europa să o trateze ca pe un egal. Merkel a cultivat relațiile cu Vladimir Putin până în ultimele momente ale mandatului său, chiar dacă acesta nu mai era de încredere.
După războiul declanșat pe 24 februarie, Germania nu mai are așteptări de la Rusia, astfel că și-a schimbat strategia față de aceasta. Potrivit unui document intern al Bundeswehr, publicat de săptămânalul „Der Spiegel”, armata germană are un alt obiectiv strategic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau