În ziua unor noi alegeri, după patru ani cu Trump și doi cu Biden, America e mai divizată ca oricând. De ce unii se tem chiar de război civil
Dimensiune font:
La începutul mandatului, Joe Biden spera să prezideze peste o foarte necesară perioadă de reconciliere. Dar febra politicii polarizante nu a cedat înainte de alegerile legislative , iar sondajele arată că fractura dintre cele două Americi, democrată și republicană, este profundă, scriu New York Times, Fox News și Financial Times. Unii observatori sau chiar americanii de rând se tem că America a ajuns să întrunească condițiile ce pot favoriza un război civil, scrie și The Guardian.
După ce în urmă cu doi ani au apelat la Joe Biden, așteptând o notă de normalitate, în contextul celor patru ani divizivi ai guvernării lui Donald Trump, alegătorii par acum determinați să îi pedepsească pe actualul președinte și pe democrații săi, pe care îi acuză că nu au oferit ceea ce au promis în campanie.
La alegerile de ieri, partidul lui Biden nu trebuie să piardă la un scor zdrobitor pentru a rămâne fără majoritate în Congres: schimbarea a doar câteva locuri în Camera Reprezentanților și a unui singur loc în Senat va limita sever opțiunile președintelui în ultimii doi ani de mandat.
Economia și creșterea prețurilor – dar și infracționalitatea – sunt principalele probleme care stau pe capul alegătorilor, iar republicanii, care și-au tocat mărunt rivalii democrați în campania electorală, sunt în avantaj.
Dar dincolo de ele, ce reiese din această campanie este că America este chiar mai divizată decât acum doi ani, în ciuda promisiunilor lui Biden de a ajuta la înlăturarea fracturilor.,/p>
Mulți republicani cred în continuare că alegerile din 2020 i-au fost furate lui Trump, iar cei mai mulți spun că Biden și democrații distrug țara prin politicile de stânga, financiare sau sociale. În acest timp, democrații se tem că republicanii virează spre extremism și amenință drepturile civile și democrația.
Situația este frustrantă și chiar neașteptată pentru președinte care, potrivit apropiaților săi, citați de New York Times, se aștepta ca febra politicii polarizante să se fi stins până acum. Mandatul pe care și l-a imaginat, unul în care să prezideze peste o perioadă de reconciliere, nu este cel pe care l-a avut.
Biden, scrie cotidianul liberal american, a crezut că, dacă ar putea pur și simplu să guverneze bine, totul s-ar rezolva, ceea ce, retrospectiv, poate părea șocant de naiv.
Iar americanii se tem pentru viitor. Un sondaj recent al Universității Quinnipiac a arătat că 69% dintre republicani cred că democrația este amenințată – o proporție egală cu cea a democraților care se tem de același lucru.
Doar că republicanii nu dau vina pe Donald Trump pentru acest lucru, observă Finacial Times. Ei fie sunt de acord cu acuzațiile false ale lui Trump pe tema fraudării alegerilor din 2020, fie spun că „extremismul radical” al democraților subminează valorile americane.
În general, alegătorii își pierd încrederea în ideea că opiniile diferite mai pot fi mediate într-un mod electoral credibil sau prin intermediul unor forumuri regulate de dezbatere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau